Prosirena lista lekova na pozitivnoj listi

Started by darusaz, 07-12-2007, 09:05:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

OD poèetka iduæe godine graðani æe moæi da kupuju na recept dodatnih 170 lekova razlièitih jaèina i oblika, najavila je u èetvrtak direktor Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajloviæ. Meðu tih 170 medikamenata je 64 potpuno nova leka, a preostalih 106 predstavljaju pro¹irenje za postojeæe lekove na listi.
Vukajloviæeva je dodala da pro¹irenu listu lekova treba da odobri Ministarstvo zdravlja, a potom i Vlada, kako bi graðani veæ od 1. januara iduæe godine mogli da nabavljaju ove medikamente na recept.
Ona oèekuje da æe se prilikom sledeæeg revidiranja liste lekova koji se izdaju na recept naæi i medikamenti za koje pacijenti izdvajaju od 6.000 do 15.000 evra meseèno. Njih je 11, ali nije moguæe da se svi naðu na listi besplatnih, jer RZO ne bi mogao da pokrije te tro¹kove.
Èlan Centralne struène komisije za lekove Nikola Miliniæ rekao je da je pro¹irenjem liste lekova koji se izdaju na recept pro¹irena paleta u leèenju HIV virusa, astme, psorijaze, hepatitisa B i srèanih oboljenja.
On je naveo da æe, na primer, pacijenti koji se leèe od celijaène bolesti dobijati meseèno na recept pet kilograma bezglutenskog bra¹na. Pacijenti koji se leèe od kronove bolesti neæe vi¹e izdvajati 8.000 dinara za “budesonid”, a oboleli od HIV vi¹e neæe plaæati “fosamprenavir”, koji trenutno ko¹ta èak 50.000 dinara.
Besplatan æe biti i “imucist” koji se koristi u leèenju tumora mokraæne be¹ike i koji se do sada plaæao oko 15.000, kao i “metilfenidat” za terapiju kod dece, koja imaju poremeæaj u pa¾nji, a èija je cena 20.000 dinara.
- Biæe ukinuto i uèe¹æe za lekove za leèenje astme kod dece, koje je sad iznosilo 50 procenata - ka¾e Miliniæ. - Na listi lekova koji se izdaju na teret RZO danas ih ima 1.500, dok ih je 2004. godine bilo 700.


OSLOBAÐANJE OD PARTICIPACIJE
DIREKTOR RZZO Svetlana Vukajloviæ je najavila da æe zavod inicirati i oslobaðanje od participacije za lekove svih osiguranika, u èijim porodicama prihod po èlanu domaæinstva iznosi oko 7.000 dinara.
Predsednik Centralne struène komisije za lekove Svetozar Damjanoviæ ocenio je da pro¹irenje liste nije “ni¹ta spektakularno”, veæ predstavlja redovni rad komisije i RZZO. On je, meðutim, izrazio zadovoljstvo ¹to graðani vi¹e ne kupuju lekove preko veze i “ispod ruke”, kako je to bilo devedesetih.

Preneto sa web-prezentacije "Veèernjih novosti"

mikele

Ако ово све буде као што пише,онда је то стварно велика ствар за здравстви у Србији.
Мада све ово је већ требало да буде одавно регулисано,али боље икада него никада  :wink:

darusaz

Ма то Светлана Вукајловић (директор РЗЗО), пошто остаје на фукнцији "части" осигуранике.  :hmm Или тако нешто.

А чини ми се да то има везе и са изборима који нам се ближе.

Bred

pa dobro, nek se okoriste bar zbog izbora.
zamislite samo da vam treba , ne daj boze, lek koji kosta 50000din?!?!  :wall:

darusaz

Ћути, то је и "јефтино". "ГЛИВЕК" кошта 230.000,00 динара....  :run

Quote from: Bred on 10-12-2007, 16:25:30
pa dobro, nek se okoriste bar zbog izbora.
zamislite samo da vam treba , ne daj boze, lek koji kosta 50000din?!?!  :wall:

stef

 Dobro, to je je lek iz biotech, Novartis ga pravi ja mislim, ali ti lekovi su svuda preskupi, i ne budu bas uvek placeni od strane socijalnog. Defacto treba kod nas da se reformise zdravstveno osiguranje.