Nova optu¾ba protiv N. Oriæa

Started by frckica-j, 14-11-2008, 23:35:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

frckica-j

Podignuta optu¾ba protiv Nasera Oriæa
Izvor: RTRS

SARAJEVO, 14. NOVEMBRA (SRNA) - Kantonalno tu¾ila¹tvo u Sarajevu danas je podiglo optu¾nicu protiv Nasera Oriæa, koja ga tereti za iznudu i nedozvoljeno dr¾anje oru¾ja ili eksplozivnih materija.

Prema optu¾nici, koja je podignuta nakon provedene istrage, Oriæ je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 204.000 KM, saop¹teno je iz Kantonalnog tu¾ila¹tva Sarajevo.

U optu¾nici stoji da je Oriæ s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske korist, ozbiljnom prijetnjom, prisilio odreðeno lice da uèini ne¹to na ¹tetu svoje imovine.

Druga taèka optu¾nice tereti Oriæa za neovla¹teno posjedovanje odreðene kolièine vatrenog oru¾ja i municije, èija nabavka graðanima uop¹te nije dozvoljena.

Naser Oriæ, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, kao i njegova supruga Zahida i D¾ermin Kadriæ uhap¹eni su poèetkom oktobra zbog sumnje da su od 2002. godine do oktobra ove godine i od lica èiji su inicijali O.D®. ukupno uzeli 204.000 KM.

U trenutku hap¹enja kod Oriæa i njegovih saradnika pronaðeno je vi¹e stotina hiljada KM, kao i veæa kolièina oru¾ja.

Kod Nasera Oriæa pronaðeno je vi¹e pi¹tolja raznih marki, te pu¹ki, i to automatska marke "hekler", zatim ''M-48'', lovaèka pu¹ka sa optièkim ni¹anom i pu¹ka marke "Uzi", te veæa kolièina pripadajuæe municije, za èije dr¾anje nije imao odobrenje nadle¾nih organa.


frckica-j

Oriæ na slobodi
Izvor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Naser Oriæ, koji je optu¾en za iznudu i nedozvoljeno dr¾anje oru¾ja, juèe je pu¹ten iz pritvora odlukom Op¹tinskog suda u Srajevu.

"Sud je utvrdio da su prestali razlozi za njegovo zadr¾avanje u pritvoru", kazala je Amra Karaèiæ, portparol Op¹tinskog suda.

Vasvija Vidoviæ, branilac optu¾enog Oriæa, kazala je da je Sud odbacio razloge koje je Tu¾ila¹tvo navelo u prijedlogu za produ¾enje pritvora, a koji se odnose na moguænost uticaja na istragu, opasnost da æe ponoviti krivièno djelo, te da bi njegovo pu¹tenje na slobodu predstavljalo opasnost pa graðane i njihovu imovinu.

"Sud je utvrdio da Oriæ ne mo¾e uticati na istragu jer je optu¾nica protiv njega podignuta. Opasnost da æe ponoviti krivèno djelo se uglavnom navodi kod vi¹estrukih povratnika istim kriviènim djelima, a nije osnovan ni navod da bi ugrozio sigurnost graðana i njihove imovine", pojasnila je Vidoviæeva.

Oriæ je u pritvoru proveo 55 dana nakon ¹to je 3. oktobra uhap¹en u sarajevskom restoranu "Brajloviæ". On je juèe poslijepodne u pratnji branioca napustio sarajevski KPZ.

Kantonalno tu¾ila¹tvo u Sarajevu pro¹le sedmice podiglo je protiv njega optu¾nicu koja mu na teret stavlja da je iznudom protivpravno stekao imovinsku korist od 240.000 KM.

S Oriæem su uhap¹eni i njegova biv¹a supruga Zahida, te D¾ermin Kadriæ, ali je protiv njih dvoje Tu¾ila¹tvo obustavilo istragu zbog nedostatka dokaza.

Oriæa, koji je u ratu bio komandant Armije RBiH u Srebrenici, Ha¹ki tribunal u julu ove godine pravosna¾no je oslobodio optu¾bi za ratne zloèine.

frckica-j

Oriæ ponovo u pritvoru
Izvor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Naser Oriæ, koji je optu¾en za iznudu i nedozvoljeno dr¾anje oru¾ja, ponovo je pritvoren po nalogu Op¹tinskog suda u Sarajevu.

Oriæa je juèe ujutro privela Sudska policija, devet dana nakon ¹to je pu¹ten iz pritvora.

"Jo¹ nisam vidjela rje¹enje Suda, ali je taèno da mu je ponovo odreðen pritvor. On mi se javio i to je sve ¹to znam", kazala je Oriæev branilac Vasvija Vidoviæ.

Oriæ je prvobitno bio uhap¹en 3. oktobra, a iz pritvora je pu¹ten 27. novembra kada je Op¹tinski sud zakljuèio da vi¹e nema razloga za njegovo zadr¾avanje nakon ¹to je protiv njega podignuta optu¾nica. Meðutim, tu¾ilac Dubravko Èampara se ¾alio na tu odluku Kantonalnom sudu, koji je uva¾io ¾albu i Op¹tinskom sudu vratio da ponovo razmotri odluku o pritvoru.

U Op¹tinskom sudu juèe zbog neradnog dana nismo mogli dobiti informaciju o razlozima zbog kojih je Oriæu ponovo odreðen pritvor.

On se pro¹le sedmice izjasnio da nije kriv po optu¾nici koja ga tereti da je od Ðeve Okanoviæ iznudio 109.000 KM.

Kako se navodi u optu¾nici, Oriæ je 2003. godine, dok se nalazio u pritvoru Ha¹kog tribunala, posredstvom supruge pozajmio Okanoviæevoj 60.000 KM uz dogovorenu kamatu od 10 odsto.

Oriæ joj je, kako se navodi, 2006. godine poèeo upuæivati ozbiljne prijetnje da æe joj likvidirati porodicu i mu¾a ukoliko mu ne bude nastavila mjeseèno davati iznose u visini od 3.000 do 4.000 KM, ¹to je ona i uèinila iz straha za svoj ¾ivot i ¾ivot svoje porodice.

"Od 2006. do 2008. godine on je od Ðeve Okanoviæ uzeo novac u iznosu od 64.000 KM, te vozilo audi A6, koje je sam procijenio na 45.000 KM", navodi se u optu¾nici.