"Rast BDP u Srbiji 7,5 odsto"

Started by Bred, 25-12-2007, 09:45:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

zvor: Beta
Kru¹evac -- Rast bruto dru¹tvenog proizvoda u Srbiji trenutno je 7,5 odsto, ¹to je najveæi rast u regionu, ka¾e pomoænik ministra ekonomije.

Miodrag Miljkoviæ je, prisustvujuæi proslavi petogodi¹njice osnivanja stranke G17 plus u Kru¹evcu, u ponedeljak uveèe agenciji Beta rekao da je jedan od ciljeva Ministarstva ekonomije da u naredne tri godine zadr¾i taj trend rasta, ¹to æe dati zamah srpskoj privredi.

"Jedan od ciljeva Ministarstva jeste i smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita, pre svega sa razvijenim zemljama, a to æemo postiæi kroz supstituciju i razvoj proizvodnje informacionih tehnologija i auto industrije kod kojih imamo najveæi deficit", kazao je Miljkoviæ.

On je rekao da je prilikom nedavne posete Kini srpska delegacija sa velikim svetskim proizvoðaèima u ovim oblastima postigla dogovor da se oni pojave u tehnolo¹kim parkovima u Srbiji.

"Osim tehnolo¹kog parka u Inðiji, koji æe imati najveæe svetske proizvoðaèe u oblasti kompjutera i telekomunikacijske tehnologije, planiramo otvaranje i tehnolo¹kog parka u Ni¹u, koji æe se baviti elektronikom i mobilnom telefonijom", najavio je Miljkoviæ.

Po njegovim reèima, ako sve to bude realizovano, realno je oèekivati da æe 2008. biti "godina u kojoj su pokrenute odluène akcije za smanjenje deficita i konaèno postavljanje Srbije na visoko mesto u Evropi".

Miljkoviæ je rekao da oèekuje usvajanje Zakona o besplatnoj podeli akcija republièkih javnih preduzeæa graðanima do kraja nedelje, a da bi odmah posle Nove godine trebalo da se zna koji æe infrastrukturni projekti u Srbiji biti podr¾ani sredstvima Nacionalnog investicionog plana.

"Iz kancelarije za NIP dobili smo informaciju da je procena projekata u zavr¹noj fazi i oèekujemo da æe se veæ poèetkom januara taèno znati koji su projekti pro¹li i ko je ¹ta dobio za njihov realizaciju", precizirao je Miljkoviæ.

B92