Telekom: Veæi broj ADSL prikljuèaka

Started by Bred, 18-12-2007, 16:13:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta 
Beograd -- Telekom Srbije planira da broj ADSL prikljuèaka za brzi internet do kraja 2008. godine poveæa za oko dva i po puta.


Direktor sektora Telekoma za internet usluge Ranko Iliæ kazao je na tribini o razvoju ¹irokopojasnog (brzog) interenta, u Beogradu, da trenutno u Srbiji ima oko 125 hiljada korisnika ADSL-a, odnosno oko 190 hiljada ADSL prikljuèaka.

"Planirano je da se taj broj do aprila 2008. poveæa na oko 280.000, a do kraja godine na 500 hiljada ADSL dva plus portova, tako da moguænost prikljuèenja na ¹irokopojasni internet vi¹e neæe biti problem", ocenio je on.

Iliæ je naveo da je oprema neophodna za uvoðenje ADSL priljuèaka u Srbiji Telekom ko¹tala oko 60 miliona evra, dok postavljanje jednog metra otpièkog kabla ko¹ta od osam do 10 evra, ali nije mogao da precizira koliko je ulaganje bilo neophodno za novo ¹irenje portova.

Prema proceni Telekoma, brzi pristup internetu, preko ADSL, kablovske ili be¾iène mre¾e ima oko 200.000 korisnika u Srbiji, a jo¹ oko 700.000 koristi dajl-ap pristup, kazao je Iliæa na skupu u Republièkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel).

Uèesnici rasprave o razvoju ¹irokopojasnog intereneta ocenili su da je za br¾i razvoj interneta u Srbiji neophodna liberalizacija tr¾i¹ta kroz regulisanje pristupa infrastrukturi i omoguæavanje provajderima da direktno sklapaju meðunarodne konekcije, a ne iskljuèivo preko Telekoma.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunoviæ najavio je da æe Agencija u 2008. godni nastaviti sa omoguæavanjem konkurencije na tr¾i¹tu kroz uvoðenje novih tehnologija, kako ¹to je be¾ièni vajmaks (WiMax) pristup, ili DHT i CDMR.

Prema njegovim reèima, predlozi za dodele licenci u tim oblastima upuæeni su ili æe biti upuæeni tokom 2008. godine Ministarstvu za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo Srbije, koje bi trebalo da odobri raspisivanje konkursa.

B92