Jedinstvena intervencija na "kucajuæem" srcu

Started by tarantulica, 15-12-2007, 23:13:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tarantulica

Јединствена интервенција на „куцајућем” срцу

Прве операције затезања митралних залистака на срцу које је радило без прекида извео тим лекара предвођен докторима Урошем Бабићем и Миљком Ристићем

Стручни тим кардиохирурга, анестезиолога и кардиолога, са докторима Урошем Бабићем и Миљком Ристићем на челу, направио је прави подвиг у Институту за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије. Прве операције на свету затезања митралних залистака на „куцајућем” срцу, које је током интервенције радило без прекида, урађене су управо у овој здравственој установи. Двоје педесетогодишњака, код којих је операција обављена, осећају се одлично. – Најчешћа обољења срца данас су болести крвних судова срца (коронарна болест) и обољења залистака срца (валвуларне мане). Коронарна болест се лечи или „бајпас” операцијама или проширењем сужених артерија балоном са или без стента. Обољење залистака, било сужених или проширених, лечи се углавном операцијом на отвореном срцу, често уградњом металног вештачког залиска, што подразумева доживотно узимање лекова против згрушавања крви – истакао је др Урош Бабић, наш истакнути кардиолог.

Према његовим речима, у свету се годишње оперише око 300.000 пацијената са валвуларним манама, од чега се 60 одсто интервенција односи на обољења аортног залиска, а 40 одсто на митрални залистак. Он објашњава да је др Карпантијер Парис применио технику „крпљења” оболелог залиска на отвореном срцу, која је широм света прихваћена.

– Пре око осам година почели смо са експериментима да би се омогућило да се катетерском техником на „куцајућем” срцу регулише, односно „командује” покретима митралних залистака уградњом вештачких нити које затежу митрални залистак, управо оно што су др Карпантијер и његови следбеници радили. Резултате ових експеримената приказали смо на интернационалном конгресу код проф. Сиеверта у Франкфурту ове године, као и на кардиолошком конгресу Србије ове године. Кардиохирург Горан Панић заинтересовао се за ове радове и показао их своме шефу, професору др Миљку Ристићу, водећем стручњаку из хирургије митралног залиска. Професор Ристић је тада рекао да је ово добар концепт и да после урађених експеримената можемо да почнемо и са клиничком применом – истакао је наш саговорник.

Тако се догодило да јединствена врста интервенције буде примењена баш у нашем КЦС. До сада су интервенције на срчаним залисцима обављане тако да се пре интервенције заустави рад срца, да пацијентови органи раде уз помоћ вештачких уређаја, све док лекари не обаве операцију.
– Успели смо да на куцајуцем срцу, под контролом ултразвука, затегнемо вештачке нити, односно затезаче митралног залиска и тако спречимо пропуштање крви при затварању залиска. За командовање покретима митралног залиска на „куцајуцем” срцу потребан је такозвани ултразвук из једњака. Професору Ристићу су својевремено колеге из иностранства поклониле такав половни апарат, који смо, срећом, могли да користимо. Анестезиолог др Дејан Марковић је, уз мало помоћи, савладао технику ове методе за непуне две недеље тако да смо стекли услове потребне за интервенцију – рекао је др Бабић.
Д. Давидов-Кесар
[објављено: 15.12.2007.]

Политика