Knjige o Hari Poteru

Started by Bred, 14-02-2007, 14:41:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Wlada

Званично... Нема!  :ohwell:
Има на хрватском

AquArius

Rekose na standu Narodne knjige - bice za 6 meseci.

Al-Jasmina

Dambldor je  :gay:

Svasta...

tarantulica

Nema jo¹ prevoda, nastao je haos oko toga koja izdavaèka kuæa æe objaviti poslednji deo  :roll:

_d.0.t_

Sedmi "Hari Poter" na srpskom u decembru

Nova knjiga o pustolovinama i èarolijama Harija Potera na srpskom jeziku biæe objavljena u decembru u izdanju "Evro Ðuntija", kazao je danas direktor te izdavaèke kuæe Novica Jeftiæ.

Taèan datum zavisiæe od prevodilaca, veæ uigranog tima koji èine Vesna Roganoviæ i njen sin Dra¹ko Roganoviæ, kazao je Jeftiæ na konferenciji za novinare u prostorijama "Evro Ðuntija".
Pregovori sa agencijom "Kristofer litl", koja poseduje autorska prava, trajali su vi¹e meseci.
"Evroðunti" namerava da objavi i prethodnih ¹est knjiga o Hariju Poteru, koje je objavila "Narodna knjiga", a sva izdanja æe po kvalitetu biti u skladu sa evropskim izdanjem po opremi, kvalitetu papira i svemu drugom, kazao je urednik "Evro Djuntija" Dobrivoje Lale Eriæ.
U agenciji "Kristofer Litl" smatraju da je srpski prevod jedan od najuzbudljivijih, kazao je Eriæ.
Radna verzija naslova srpskog izdanja je "Hari Poter i relikvije smrti", ali taèan naziv jo¹ se ne zna zato ¹to prevodioci ne mogu da usaglase mi¹ljenja oko toga koje je prevodilaèko re¹enje najbolje.
Uvoz hrvatskog izdanja sedmog romana o Hariju Poteru biæe obustavljen, kazao je Eriæ i dodao da su i hrvatski izdavaè i uvoznik IPS prihvatili sugestiju "Kristofer Litla" i slo¾ili se da prekinu uvoz. Preostale zalihe u Srbiji biæe prodate.
Poèetni tira¾ biæe 20.000 primeraka.

[blic]

AquArius

E dote,
uze mi vest iz misli.

:>

Bred

#51
Prvi primerci poslednjeg romana o mladom èarobnjaku Hariju Poteru u srpskom prevodu naæi æe se u beogradskoj knji¾ari "Akademija" u noæi izmeðu 22. i 23. decembra, najavila je izdavaèka kuæa "Evro-Ðunti" iz Beograda.

Buduæi èitaoci novog romana D¾oan K. Roling, u prevodu Vesne Roganoviæ, koja je prevela i prethodnih ¹est nastavaka popularnog serijala, do ponoæi æe moæi da se dru¾e s Bodom Ninkoviæem i Jovicom Ti¹mom, navodi se u saop¹tenju.

Biæe organizovan i nagradni kviz "Koliko poznaje¹ Harija Potera", a prvih 20 primeraka romana "Hari Poter i relikvije smrti" biæe podeljeno besplatno, dodaje se u saop¹tenju

--

Tanjug.
Predstavljen Hari Poter na srpskom

Poslednji roman o mladom èarobnjaku Hariju Poteru u srpskom prevodu predstavljen je u beogradskoj knji¾ari "Akademija" u noæi izmeðu 22. i 23. decembra.

Pet meseci nakon ¹to je svetom protutnjala "poteromanija" izazvana pojavom sedmog, poslednjeg nastavka serijala o Hariju Poteru D¾oane Rouling "Hari Poter i relikvije smrti", "zaraza" je stigla i do Beograda gde je 22. decembra taèno u ponoæ stigao kamion sa prvim primercima njegovog srpskog prevoda.

Uprkos polarnoj hladnoæi pred knji¾arom "Akademija" okupilo se oko 300 najzagri¾enijih ljubitelja serijala o mladom èarobnjaku koji su ¾eleli da doðu do prvih primeraka knjiga ili da se oku¹aju u kvizu koji je donosio pobednicima besplatan primerak.

Uz muziku iz filmova o Hariju Poteru publiku su zabavljali popularni glumci Boda Ninkov i Ivica Ti¹ma, a autori pitanja i ¾iri kviza bio je prevodilaèki tandem nove knjige, mama i sin - Vesna i Dra¹ko Roganoviæ, koji su preveli svih sedam nastavaka ovog serijala koji èitaju sve generacije.

Kako je Tanjugu rekla Vesna Roganoviæ, svako je mogao da ubaci u èarobnjaèki ¹esir svoje ime, a izvuèeno je 10 imena za grupu do 12 godina i 10 imena za one starije ( gornje starosne granice nije bilo) i po jedna rezerva. Uèesnici u kvizu "koliko dobro poznaje¹ sadr¾aj prvih ¹est nastavaka" dobili su "¹e¹ir za razvrstavanje" (Poterovi fanovi znaju da oni poma¾u kada treba dati taène odgovore). Vesna Roganoviæ je rekla da je autor pitanja bio Dra¹ko i da su svi kandidati, osim jednog, dali taène odgovore na po jedno izabrano pitanje. Uskoèio je i jedan " rezervni igraè" koji je znao taèan odgovor i tako je prvih 20 besplatnih primeraka knjige pripalo uèesnicima kviza.

Kamion sa 1.000 prvih primeraka koji su do¹li pravo iz kragujevaèke ¹tamparije, stigao je u pratnji policijskih automobila sa upaljenim rotacionim svetlima i sirenama, a zatim je "kovèeg sa blagom" unet u knji¾aru. Potencijalni kupci strpljivo su èekali u redu i za prvih pola sata prodato je oko 200 primeraka.

Tokom nedelje, 23. decembra, knjige æe se pre podne prodavati samo u "Akademiji", a od 14 èasova i u knji¾ari "Geca Kon". Od ponedeljka knjige æe biti u svim veæim knji¾arama ¹irom Srbije.

Generalni direktor izdavaèke kuæe "EvroÐunti" Novica Jevtiæ koji je iz prikrajka posmatrao kako teèe srpska promocija "Harija Potera i relikvija srmti" izjavio je Tanjugu da ni sam nije verovao da æe svi najavljeni rokovi biti ispo¹tovani. On je obezbedio autorska prava pre mesec dana kada su sa prevoðjenjem poslednje knjige poèeli mama i sin Roganoviæ i taj posao zavr¹en je za ne¹to vi¹e od tri sedmice, da bi nakon rekordno brzo zavr¹ene lekture, korekture i pripreme za ¹tampu, poèetni tira¾ od 20.000 primeraka bio od¹tampan za èetiri dana.

Za sve koji nisu imali priliku da uèestvuju u kvizu i dobiju besplatan primerak, izdavaè je obezbedio ute¹ne poklone u vidu majica s likom Potera, bed¾eve i markere za knjige.

Cena knjige je1.499 dinara.
B92



:news:
Nova prièa o Poteru obara rekorde

Knjiga koja sadr¾i novu prièu o Hariju Poteru iz pera D¾oane Rouling postala je najbr¾e prodavana zbirka kratkih prièa svih vremena u Britaniji.

Zbirka pod nazivom "What's Your Story?" sadr¾i 13 kratkih prièa èiji su autori poznata imena kao Doris Lesing, Nik Hornbi i Sebastijan Fouks.

Prvog dana kad se pojavila u knji¾arama, zbirka je prodata u vi¹e od 10.000 primeraka. D¾oana Rouling je prednastavak prièe o deèaku-èarobnjaku smestila u period tri godine pre Poterovog roðenja. U prièi od 800 reèi, Harijev otac D¾ejms Poter i njegov prijatelj Sirijus Blek otimaju se o èarobni motocikl.

Knjigu je objavila izdavaèka kuæa „Waterstone“ kako bi obele¾ila Nacionalnu godinu èitanja u Velikoj Britaniji, i jedino je mogla da se kupi u prodavnicama ovog izdavaèa.

Sav profit ostvarenj od prodaje knjiga namenjen je organizaciji „English Pen“ èiji je cilj promovisanje pisanih dela u cilju spajanja razlièitih kultura.

Originalna, rukom napisana knjiga, prodata je u junu mesecu u dobrotvorne svrhe za 25.000 funti.

Iako je originalan serijal o avanturama Harija Potera zavr¹en, fanove u decembru oèekuje izlazak knjige „The Tales of Beedle the Bard“ koju èini niz bajki izostavljenih iz poslednjeg romana o mladom èarobnjaku, dok se filmska verzija poslednje knjige oèekuje 2010. godine.

b92