Bajaga

Started by nasty girl, 22-08-2006, 11:01:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Momèilo Bajagiæ Bajaga roðen je u Bjelovaru, 19. februara 1960. godine. U rodnom gradu je proveo samo nekoliko prvih dana ¾ivota, jer je u vreme poroðaja njegova majka bila u poseti roðaku, pa se slavni muzièar tamo rodio tek pukim sluèajem; inaèe je odrastao u Zemunu.

Muzièku karijeru zapoèeo je kao pevaè grupe "TNT", 1974. godine. Kada se ova grupa 1976. godine raspala, prelazi u bend "Ofi", gde svira bas. Ubrzo, Bajaga sa nekoliko proverenih muzièara osniva grupu "Glogov kolac", koja je veoma kratko postojala i odr¾ala samo jedan koncert.

Krajem 1978. godine Bajaga je postao èlan "Riblje èorbe", grupe sa kojom je narednih godina snimio pet albuma. Bajaga je komponovao muziku za veæi broj pesama, a kompletan je autor èetiri pesme ove legendarne grupe. Veliki broj pesama koje je napisao nije se uklapao u stil muzike "Riblje èorbe", te je Bajaga odluèio da ih objavi na solo albumu. U poèetku nije imao nameru da napusti "Riblju èorbu", ali uspeh njegovog solo izdanja doveo je do toga da dobije otkaz 1984. godine.

Prvi ta¹majdanski koncert "Bajage i instruktora" ostao je zapamæen jer je odr¾an pod letnjim pljuskom, koji nije predstavljao prepreku ni za bend ni za publiku. Krajem osamdesetih godina grupa se na¹la na vrhuncu karijere. Njeni albumi prodavali su se u blizu pola miliona primeraka.

Ogromna popularnost koju je Bajaga imao u staroj Jugoslaviji nije jenjavala ni posle raspada dr¾ave. Stvorio je veliki broj hitova, koji se na celom Balkanu i danas slu¹aju sa odu¹evljenjem. Sem uspeha na domaæoj sceni, sa grupom je imao i puno uspe¹nih gostovanja ¹irom sveta.