Lo¹a tastatura ugro¾ava funkciju ruke

Started by _d.0.t_, 24-12-2007, 17:00:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_d.0.t_

...
Utrnuli prsti ili bol koji se ¹iri kroz ¹ake i celu ruku prestavljaju prve znakove moguæeg sindroma "karpalnog tunela" ili ukle¹tenog ¾ivca ruke, bolesti karakteristiène za one koji dugo kucaju na tastaturi kompjutera, objavili su nemaèki nauènici.

Prema èlanku objavljenom u struènom medicinskom èasopisu "Arcte cajtung" (Arzte Zeitung), ovo oboljenje, koje karakteri¹e otok tetiva, nastaje usled prevelike aktivnosti zgloba, a do toga obièno dolazi upotrebom neanatomske tastature ili lo¹e postavljenih ruèki volana bicikla, prenela je agencija DPA.

Profesor medicine iz Beèa Aksel Vanivenhaus  istièe da zapaljenje ¾ivca ruke najvi¹e pogaða ljude izmeðu 40. i 70. godine starosti. Ukoliko se ne leèi, bol mo¾e da se pro¹iri iz ruke u vrat i da dovede do manjka snage u prstima, tako da i jednostavni zadaci, kao ¹to je otvaranje boce, mogu da postanu nemoguæi.

Leèenje se sprovodi pomoæu antiinflamatorika i steznika, ali ukoliko takav tretman ne pomogne, lekari èesto preporuèuju operaciju.

[blic]

... manje neta, manje neta...

Bred

da, znao sam za ovo, spada u polje interesovanja tzv "ergonomije" (http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%95%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0) i mislim da vec pocinjem da "bolujem" od toga-npr sve cesce me podilaze "zmarci" kroz mali prst i onaj do njega i imam utisak kao da ce da utrnu ..  :ohwell:  :wall:

Enea

ma, bre, Bred ti treba da se druzish sa mnom, pa da vidish kako ja dubim na glavi i kucam prstima na nogama, i nije nikakav problem, ali stvarno!