Nove registarske tablice vozila u Srbiji!

Started by darusaz, 03-01-2008, 19:41:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

darusaz

Нове регистарске таблице возила у Србији



Београд - Непосредно пре Нове године у "Службеном гласнику" Републике Србије (Година LXIII - број 130) објављен је Правилник о регистрацији моторних и прикључних возила, донет 17. децембра 2007. године од стране ресорног министра мр. Велимира Илића.

Правилником се регулише изглед и издавање саобраћајне дозволе, регистрационе налепнице и регистарских таблица, чиме ће у историју отићи таблице из времена СФРЈ које су се са мањим изменама користиле и до сада. Нове србијанске регистарске таблице биће стандардног европског формата (који су на просторима бивше Југославије већ усвојиле Словенија, Хрватска, БиХ, БЈР Македонија, али и део Србије под јурисдикцијом администрације УН).

Уводи се и нов принцип регистрацијских бројева, па ће тако уместо досадашњег BG 123-456 у употреби бити следећи систем BG 123 AB. Једна од новина јесте и регистарска ознака подручја на ћирилици, и она ће се налазити испод црвеног штита на коме је бели крст између четири оцила бридовима окренутих ка вертикалној греди крста. Такође возила МУП РС, ће уместо досадашњег латиничног "М", користити ћирилично слово "П".

Правилник ступа на снагу седам дана од дана објављивања у "Службеном гласнику", а почиње да се примењује по истеку шест месеци од дана ступања на снагу (јули месец).

За ПОРТАЛ ФАРМАЦЕУТА из "Службеног Гласника" приредио darusaz.

joe13

.....'latinicnog'M :hm(ili je identicno cirilicnom :smekerica:)

darusaz

Quote from: joe13 on 03-01-2008, 20:20:49
.....'latinicnog'M :hm(ili je identicno cirilicnom :smekerica:)
Јесте оно идентично али је у СФРЈ, СРЈ, СиЦГ коришћена латиница на таблицама (за разлику од рецимо Републике Српске).

Bred


Wlada

Пре пар година је била прича у Политици о новим таблицама...
Искрено, лепше би било да је штит са оцилима у плавом пољу, а да се на његовом садашњем месту стави грб општине... Тако би било супер
:>

darusaz

У медијима се спомињала та опција са "аустријско-словеначким" системом. Дакле тамо где је штит са оцилима грб општине. Што не би било лоше, јер би тако Вршац и Лозница рецимо имали и даље неку врсту идентитета с обзиром да су остали без сопствених регистарских подручја.

Првобитно се шпекулисало и да ће слова бити најновије генерације тако да би фалсификовање таблица било отежано, али су се на крају ипак одлучили за већ напуштени (у ЕУ) DIN Font.

@Bred: Ако је шира јавност форумашка заинтересована, рендероваћу и остале илустрације из "Службеног гласника".

Bred

ako imas vremena, postavi slobodno sve sto imas i sto smatras da bi bilo zanimljivo  :wink:

Duke

Meni se ova tablica svidja. Medjutim ideja o grbu opstine mi se jos vise svidja.