Molim za objasnjenje-Povidon, Povidon jod?

Started by _Nina_, 25-05-2009, 13:36:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_Nina_

Pozdrav svima,
Nisam farmaceut, te ne mogu sebi dati odgovor na pitanje koje me muci, zato vas molim da mi pomognete.
Alergicna sam na povidon jod. Otkrila sam to kad sam imala posekotinu na ruci koju je trebalo zavijati i mazati povidon jodom. Javi mi se osip i jak svrab.
Mozda ce vama pitanje biti i smesno, ali meni nije, pogotovo sto ne znam, a nije mi svejedno.
Sta mi nije svejedno? U lekovima se kao pomocne supstance navodi izmedju ostalih, i povidon. Ili, povidon sa brojem pored.
Ja pijem Ranisan zbog problema sa zelucem i, na novijim uputstvima stoji da je pomocna supstanca povidon, kako na uputstvu za Ranisan, tako i kod dosta drugih lekova.
Ja nemam nikakav problem dok pijem Ranisan, ali mi nije svejedno kad procitam -povidon.
Sta je povidon u leku? Ja sam ocigledno alergicna na povidon jod, i zanima me sta on ima sto nema povidon u lekovima? Kakva je razlika u njima?
Molim vas za odgovor, mirnija cu biti.
Hvala unapred
Pozdrav

nirre

U ovom slucaju povidon sluzi kao sredtstvo za vezivanje,veze jod a kod tableta on veze sve supstance u jednu kompaktnu masu ali to i nije nesto bitno za tebe jer ti ocigledno nisi alergicna na povidon vec si alergicna na jod i zato ti smeta povidon-jod a ne ranisan.

Bred

Eto, preduhitri me mladjani kolega ...

:wink: :)

_Nina_

Hvala mnogo.
Ja sam vezala jod za povidon, jer i poznajem jedino povidon jod ili jod.
Samo na mestu primene povidon joda mi nastaje alergija.
Pa kad vec imate volje, a sta je povidon?  :love: I sta znaci brojka pored reci povidon?

Hvala
Pozdrav

Bred

Povidon je polimer koji se sastoji iz vise manje gradivnih jedinica-monomera.

Broj pored naziva ukazuje na broj monomera u sastavu tog polimera.

http://en.wikipedia.org/wiki/Povidone

_Nina_

Hvala vam na objasnjenjima i linku :)
Pozdrav

_Nina_

Jos pitanja... Hvala unapred.
Krospovidon je drugi naziv za povidon?
Zanima me sta znace slova posle oznake povidon, a ispred brojeva?
Obicno srecem slovo K. Ne znam postoji li jos neko...
Sta znaci K-25, K-12, K-30...?
Npr: Klometol sadrzi izmedju ostalog, krospovidon i povidon K-25.
Najjednostavnije objasnjenje a da ga razumem mogu ovde dobiti, zato ne zamerite sto ne "tragam" za odgovorima.
Pozdravljam

Bred

Ne znam zasto ste toliko opsednuti povidonom ... :K

QuoteKrospovidon je polimerno jedinjenje koje se, nakon uno¹enja u organizam, ne resorbuje. Svoju aktivnost ispoljava iskljuèivo u organima za varenje tako ¹to obla¾e i ¹titi sluznicu i upija teènosti, gasove, ¹tetne materije, bakterije i njihove toksine. Odstranjujuæi ¹tetni crevni sadr¾aj, krospovidon reguli¹e rad creva i uèestalost stolice.

http://www.galenika.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=309&Itemid=136&lang=SRB

Quote2 Soluble polyvinylpyrrolidone (Povidone)
Structure, product range and synonyms

Soluble polyvinylpyrrolidone is obtained by free-radical polymerization of vinylpyrrolidone in water or 2-propanol, yielding the chain structure of Fig. 6 [1, 141].

The current range of povidone consists of pharmaceutical grade products with different nominal K-values given in Table 1. All povidone grades are produced in according to the cGMP regulations.

Fig. 6. Chemical structure of soluble polyvinylpyrrolidone (povidone) Mr (111.1)x

Table 1. Povidone grades available in the market
Povidone grade    Trade names    Manufacturer
Povidone K 12*    Kollidon® 12PF    BASF
Povidone K 17*    Kollidon® 17PF, Plasdone® C-15    BASF, ISP
Povidone K 25    Kollidon® 25, Plasdone® K-25    BASF, ISP
Povidone K 30    Kollidon® 30, Plasdone® K-29/32    BASF, ISP
Povidone K 90    Kollidon® 90F, Plasdone® K-90    BASF, ISP
   Plasdone® K-90 D**, Plasdone® K-90 M**    ISP

* endotoxin or pyrogen free grades; ** D = densified, M = milled

Kollidon® is a registered trademark of BASF AG, Ludwigshafen, Germany Plasdone® is a registered trademark of ISP Investments Inc., Wilmington, Delaware, USA
http://www.springerlink.com/content/p068595q00113t92/fulltext.pdf?page=1

http://books.google.com/books?id=4UddY4MVeDQC&pg=PA68&lpg=PA68&dq=povidone+k25&source=bl&ots=1jvDLKC6sY&sig=hcFBJpMx4zdzdYtUNlNsGBp-s_s&hl=en&ei=zw05SpaVDoeL-Qbp49GqAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10#PPA68,M2

_Nina_

Hvala.
Moram se opsedati necim, a povidon je povidon  :>: