Lekari negiraju neke medicinske mitove

Started by Bred, 09-01-2008, 16:10:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

U najnovijem izdanju struènog èasopisa "British Medical Journal", grupa amerièkih nauènika objavila je èlanak u kojem razbija predrasude o nekim uvre¾enim medicinskim mitovima.


Tako se, na primer, u èasopisima namenjenim ¾enama mo¾e proèitati da je dnevno uno¹enje osam èa¹a èiste vode u organizam izuzetno zdravo, ali lekari tvrde da za takvu tvrdnju nema nauènog osnova.

Èasopis opovrgava i da se èitanjem pri slabom svetlu mo¾e o¹tetiti vid jer veæina oftalmologa veruje da je malo verovatno da èitanje pri slabom svetlu mo¾e da ostavi trajne posledice, ali mo¾e da utièe na pojavu povremenog ¹kiljenja, èe¹æe treptanje ili pote¹koæe u izo¹travanju slike.

Smatra se da brijanje utièe da dlake br¾e rastu, ali nauèna istra¾ivanja pokazala su da brijanje nema nikakvo dejstvo na debljinu ili gustoæu dlake koja ponovo izrasta.

Meðutim, kratke o¹tre dlake koje izrastu odmah posle brijanja odaju utisak debljine i gustoæe, za razliku od dugih dlaka koje su na krajevima tanke.

Takoðe, opovrgava se mi¹ljenje da konzumiranje æureæeg mesa uspavljuje ili omamljuje, jer ta vrsta mesa sadr¾i aminokiselinu triptofan koja se metabolizuje u serotonin ¹to utièe na san i raspolo¾enje.

Mit da se koristi samo deset odsto mo¾danih sposobnosti pojavio se 1907. godine, ali nauènici tvrde da nijedno podruèje mozga nije sasvim neaktivno.

Iz romana strave i u¾asa potièe mit da kosa i nokti rastu i posle smrti, ¹to su nauènici objasnili èinjenicom da se posle smrti ko¾a su¹i, ¹to dovodi do njenog povlaèenja, pa vremenom nokti izgledaju du¾i.

Postoje mi¹ljenja da se kori¹æenje mobilnih telefona u bolnicama smatra opasnim, ali je nauka dokazala da postoji minimalna interferencija mobilnih telefona s medicinskom opremom i nije opasna po zdravlje.

b92