Kako pravilno skuvati èaj

Started by Bred, 13-01-2008, 16:11:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Biljana Tasiæ |

Pravilan odnos vode i suvih biljaka je kljuè
ukoliko ¾elite da dobijete lekoviti napitak

Èajevi okrepljuju, koriste se preventivno ili kad zaista imamo problem. Mogu da pomognu, ali samo ako se skuvaju pravilno.

- Da biste postigli ¾eljeno dejstvo, morate da znate da ga pripremate pravilno, kako da ih pijete i koji vam je i kada potreban da biste se bolje oseæali - obja¹njava dr Branka Mirkoviæ, nutricionista.
Tako na primer èaj od koprive jaèa imunitet, jer kopriva sadr¾i veliku kolièinu minerala, gvo¾ða, kalcijuma i magnezijuma. Takoðe olak¹ava tegobe kod reumatizma, kamena u bubregu i slu¾i za zarastanje rana. S druge strane, èaj od bora poma¾e u leèenju disajnih puteva, reumatizma i pobolj¹ava cirkulaciju. Evo malog vodièa za pravilnu pripremu èaja.

Èaj od koprive
Napravite me¹avinu od 30 listova mlade koprive, 30 listova matiènjaka, 30 grama ¹ipka. Prelijte sa 500 ml kljuèale vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta, a nakon toga procedite i dodajte pet-¹est ka¹ièica meda. Pijte nekoliko puta u toku dana za jaèanje imuniteta.

Èaj za jaèanje organizma
Vrh granèice bora sa dvadesetak iglica prokuvajte u pola litra vode. Ostavite da odstoji pola sata, a zatim procedite. Pijte toplo i zaslaðeno medom.

Protiv laringitisa
Èaj od borovih iglica slu¾i i za ispiranje grla i usta vi¹e puta u toku dana. Ako ¾elite da se inhalirate, u dva litra vode stavite dve-tri ¹ake borovih iglica i kuvajte oko pet minuta. Inhalirajte se 10-15 minuta.

Èaj protiv prehlade
Nalijte me¹avinu od 100 g ploda od ¹ipka i divlje drenovine. Prelijte sa pola litra hladne vode. Ostavite da odstoji jedan dan i nakon toga prokuvajte, a zatim procedite. Mo¾ete da dodate i malo bosiljka. Ovaj èaj je odlièna preventiva protiv prehlade.

Èaj od ¾alfije protiv infekcije
U 2 dcl vode sipajte prstohvat ¾alfije. Ukoliko se koristi za spoljnu upotrebu, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Ukoliko je potrebno da se pije kao èaj, treba da se procedi posle 30 minuta. Èaj od ¾alfije dobar je i protiv bolova u ¾elucu i za pobolj¹anje rada creva. Mo¾e da se pije preventivno jedna ¹olja u toku dana.

Èaj protiv stalnog nadra¾aja na ka¹alj
Uzeti 10 g korena omana i spremiti ga kao jak èaj u 20 ml vode. Procediti i naliti u staklenu fla¹u. Piti vi¹e puta u toku dana.

Èaj protiv nervoze ¾eluca
Za jednu ¹olju èaja potrebno je prokuvati 20 ml vode i u to dodati 5 g bosiljka. Èaj procediti i u njega dodati nekoliko kapi limunovog soka. Piti ga odmah posle jela.

Stomaène tegobe
U sluèaju sindroma lenjih creva i gasova preporuèljivo je uzeti ka¹ièicu usitnjenog ili mlevenog korena ðumbira i preliti sa pola litra vrele vode. Pustiti da odstoji desetak minuta poklopljeno, procediti i piti tri puta dnevno dve-tri supene ka¹ike.

Protiv stresa
Smanjite stres èajevima od valerijane i matiènjaka. Po prstohvat valerijane i matiènjaka dodajte u 2 dcl vode. Ostavite nekoliko minuta da odstoji. Zatim lagano prokuvajte, a kada se ohladi, procedite. Mo¾ete ga piti vi¹e puta u toku dana, a posebno je preporuèljivo ujutru i uveèe pred spavanje. Obavezno treba da budu zaslaðeni medom.

Protiv slabosti organizma
Uzeti 5 g ruzmarina i kuvati ga dva minuta u 1,5 dcl vode. Procediti i piti ujutru i uveèe po jednu ¹oljicu. Odlièan je lek za slabost organizma, malokrvnost i slabost usled fizièkog napora. Ukoliko dodate dva listiæa pelina, dobar je i za rad creva.
blic