Kako se za¹titi od prevara agencija

Started by Bred, 24-07-2006, 20:14:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Na¹ odmor ove godine bio je prava mora. Iako nam je agencija prodala aran¾man koji je podrazumevao luksuzni sme¹taj u grèkom letovali¹tu Leptokarija, noæu nismo mogli da spavamo zbog buba, a danju smo na pla¾ama dremali - pi¹e u prijavi braènog para Marije i Milana R. iz Ni¹a, koju su prosledili Turistièkoj inspekciji.

Ovaj par je jedan od brojnih nezadovoljnih turista koji su svoje konkretne primedbe i zahteve da im agencija vrati deo uplaæenog novca za aran¾mana uputili na pravu adresu - turistièka inspekcija. Osim ovog naèina nezadovoljni putnik mo¾e da se obrati i „Juti“, dok je treæi najte¾i i povrh toga i najskuplji - da na sudu tu¾i agenciju.

- Po Zakonu o turizmu ukoliko agencija na sudu dva puta u roku od dve godine izgubi spor protiv nekog putnika ili tr¾i¹ne inspekcije oduzima joj se licenca na godinu dana. Takoðe po novom zakonu od pro¹le godine licencu mo¾e da oduzme i sam ministar trgovine turizma i usluga, ukoliko se sudski spor odu¾i, a agencija nastavila rad - navodi Momèilo Ne¹koviæ, naèelnik Odeljenja za tr¾i¹te u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga.

Procedura podrazumeva da putnici nakon puta, svoje lo¹e iskustvo prijave tr¾i¹noj inspekciji. Ona zatim mo¾e da podnese prekr¹ajnu prijavu protiv agencije.

- Ukoliko u roku od dve godine tr¾i¹na inspekcija protiv agencije dobije dva izvr¹na re¹enja, agenciji se oduzima licenca. U tom sluèaju agencija vi¹e ne mo¾e da organizuje putovanja, veæ samo da prodaje tuðe aran¾mane - ka¾e Momèilo Ne¹koviæ.

Radisav Stankoviæ, direktor „Jute“, ka¾e od kada je pre dve godine uvedena arbitra¾a, graðani mogu mnogo lak¹e da re¹e spor sa agencijom.

- Skoro 400 turistièkih agencija su na¹e èlanice i upravo protiv tih agencija moguæe je kod nas pokrenuti takozvani spor. Za pokretanje arbitra¾e u „Juti“ turisti koji su se lo¹e proveli na putu potrebno je da uplate 1.500 dinara, koliko za arbitra¾u uplaæuje i agencija protiv koje putnik podnosi ¾albu - obja¹njava na¹ sagovornik.

Putnik je du¾an da kad ode na odmor i ne dobije uslugu koju je uplatio na licu mesta agenciji ili u hotelu reklamira uslugu.

- Ukoliko se na licu mesta ne otkloni reklamacija, putnik mo¾e da po zavr¹etku puta u roku od osam dana podnese pismenu reklamaciju agenciji. Ona jedu¾na da u roku od 15 dana izvr¹i povraæaj novca putniku za deo nerealizovanog aran¾mana - ka¾e Stankoviæ.

Na primer u sluèaju da je na odmoru bio devet umesto deset dana, ili nije dobio veèeru iako ju je uplatio i slièno. U sluèaju da putnik nije zadovoljan sa odlukom agencije, mo¾e da se obratiti arbitra¾i u „Juti“ u pismenoj formi, koja u roku od 30 dana donosi odluku koja je obavezujuæa za njene èlanice. Ako putnik dobije spor ne samo da agencija njemu uplaæuje novac za naizvr¹enu uslugu veæ mu se i vraæa 1.500 dinara koliko je uplatio za arbitra¾u.

- Veoma je va¾no da putnici na licu mesta kad uvide da nisu dobili uslugu koju su platili na neki naèin prikupe za to dokaze. Recimo da od hotela dobiju pismeni dokaz kakvu uslugu nude, a na osnovu koje mo¾e da se vidi da putnik nije dobio uslugu koju je uplatio - navodi Stankoviæ.

M. Cvejiæ - M. Smiljkoviæ

pereca

Mislim da je glupo davati Juti 1500 din da bi se zalio jer si ostecen. Pa na to imas pravo i bez placanja. A Juta nije nista drugo do udruzenje istih tih agencija na koje se zalis. Zato mislim da zalbe treba podneti turistickoj inspekciji u Ministarstvu turizma, besplatne su i to je ipak drzavni, vladin organ i kao takav je u potpunosti legitiman.
I da, obratite paznju na program putovanja i opste uslove putovanja. Dobro ih procitajte pre uplate aranzmana. To su jedine obavezujuce stvari za agencije, dok su usmene informacije neobavezujuce.

Bred

Prijave turista zbog lo¹e usluge agencija
Autor: Bojana Stamenkoviæ | Foto: Z. Ras |




Broj prijava graðana na rad turistièkih agencija u blagom je padu u odnosu na isti period prethodnih godina. Graðani se najèe¹æe ¾ale na lo¹iji nivo komfora od predviðenog, zatim na to da u apartmanima nema sadr¾aja koji su naznaèeni, kao i da su hoteli udaljeni od pla¾e vi¹e nego ¹to je navedeno u programu putovanja.

U Turistièkoj inspekciji Srbije tek oèekuju prijave turista koji su bili na odmoru poèetkom ove letnje sezone. U 2008. godini Turistièka inspekcija je primila 113 prijava putnika protiv organizatora putovanja, od èega je 75 bilo opravdano, jer se agencije nisu pridr¾avale programa i op¹tih uslova putovanja.
Veæina ovih sporova je okonèana dogovorom izmeðu putnika i agencije. Agencije su, pri tom, vratile 621.379.000 dinara nadoknade.
- Na osnovu kontrola po prijavama graðana, mo¾emo reæi da se kod neopravdanih prigovora koje odbijamo èesto radi o subjektivnim i nerealnim oèekivanjima graðana za koje nije moguæe na osnovu zakona pokrenuti postupak. Skoro smo dobili prijavu o poplavi u sobi, ali to nije stvar neispunjenosti uslova agencije. Mi gledamo da li je putnik zaista o¹teæen. Zatim, putnici imaju nerealne zahteve za naknadu i èesto tra¾e vi¹e za od¹tetu nego ¹to bi trebalo - istièe pomoænik ministra u sektoru turistièke inspekcije u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj Stojan Arizanoviæ.
On obja¹njava da sektor turistièke inspekcije prima sve prijave graðana, a kontrole na osnovu tih prijava se obavljaju na osnovu prioriteta. Inaèe, graðani se inspekciji mogu obratiti pismenim putem, telefonom ili elektronskom po¹tom.
- Kod opravdanih prijava inspekcija najpre sprovodi postupak medijacije, ¹to znaèi da se trudimo da se izmeðu putnika i agencije postigne nekakav dogovor kako bi agencije o¹teæenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvr¹enim uslugama. Realno, to je najbr¾i i najpovoljniji ishod za putnika, ali i za agenciju. U sluèaju dogovora, agencija je obavezna da za neizvr¹ene usluge vrati dogovorenu razliku u ceni u roku od 15 dana, u suprotnom Inspekcija preduzima propisane mere - ka¾e Arizanoviæ.
Dakle, kada se dogovore agencije i putnik, inspektori podnose zahtev za pokretanje prekr¹ajnog postupka, sa moguæom zapreæenom kaznom od 40.000 do 300.000 dinara za pravno lice, odnosno 6.000 do 15.000 dinara za odgovorno lice.
U Ministarstvu ekonomije ka¾u da postoji posebna preporuka korisnicima usluga turistièkih agencija, sa obja¹njenjem postupanja u sluèaju reklamacije. Graðanima se savetuje da ugovaraju turistièke aran¾mane koje organizuju licencirane turistièke agencije, kao i da pre putovanja dobro prouèe op¹te uslove i program putovanja.
- Va¾no je da graðanin pokrene reklamacioni postupak u roku od osam dana po zavr¹etku putovanja podno¹enjem prigovora samoj agenciji. Pri tom, po¾eljno je da putnik napravi prigovor i na licu mesta, tokom putovanja ili boravka - obja¹njava Arizanoviæ.
U sluèaju da agencija ne odgovori putniku na prigovor ili ne vrati dogovorenu razliku u propisanom roku od 15 dana, putnik treba da podnese prijavu inspekciji.

Kako se obratiti turistièkoj inspekciji
Adresa: Omladinskih brigada 1, Novi Beograd, za pisanu prijavu
Telefon: 011/3139686, od 8.30 do 16.30 èasova
Imejl adresa: [email protected]


Saveti graðanima
-ugovarajte turistièke aran¾mane koje organizuju licencirane turistièke agencije
-pre ugovaranja dobro proèitajte op¹te uslove i program putovanja jer se tu nalaze va¹a prava i prava i obaveze agencije
-va¾no je da reklamacioni postupak pokrenete u roku od osam dana, podno¹enjem prigovora samoj agenciji
-po¾eljno je da napravite prigovor i na licu mesta, tokom putovanja ili boravka i da prikupite moguæe dokaze
-zatim se podnosi prijava turistièkoj inspekciji

blic