STUDENTSKI PROTEST

Started by studentskiprotest, 15-10-2008, 23:43:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

studentskiprotest

Poziv na protest!

Studenti svih fakulteta! Doðite u petak, 17.oktobra u 14h na Plato ispred Rektorata (Studentski Trg 1) da zajedno zapoènemo borbu protiv:

! visokih ¹kolarina i njihovog samovoljnog odreðivanja!
! problematiènog sprovoðenja reformi!
! neprestanog kr¹enja zakona, hirovitih promena statuta!

Zapoènimo borbu za PRAVEDNIJI SISTEM OBRAZOVANJA!

Pojavite se u petak i izrazite svoje nezadovoljstvo, ustanite protiv
nepravde i ujedine se sa svojim kolegama. Doðite da svojim prisustvom
poka¾emo da studenti nisu postali apatièna gomila podlo¾na jeftinim
manipulacijama, vec da su samosvesna skupina koja ne dozvoljava poni¾avanje, nepravdu i pljaèku!
Ne dozvolimo da nam fakultete svedu na svoje privatne biznise!

Dole ¹kolarine! Dole propale reforme!
Dole komercijalizacija znanja! Obrazovanje za sve!

Studenti za studente!

http://studentskiprotest08.blogspot.com/

mirror-girl

Eh...Daj Boze da nesto taj protest izbori,ali ja sam veiki skeptik...
U svakom slucaju treba pokusati!!!!

Bred

#2
Studenti nastavljaju protest
| Izvor: B92, Beta
Beograd -- Vlada Srbije prihvatila je sporni amandman Zakona o visokom obrazovanju. Studenti za sutra najavljuju proteste.

Po¹to je upisni rok produ¾en do prvog novembra jo¹ se ne zna koliko æe studenata ostvariti pravo da im dr¾ava finansira ¹kolovanje jer treba da se smanji broj bodova potrebnih za upis. Vlada Srbije prihvatila je amandman o tome koji je uputila poslanica DS-a Jagoda Jorga na Zakon visokom obrazovanju, pa je samim tim amandman postao sastavni deo predloga zakona.

Studenti meðutim najavljuju veliki protest za sutra u 14 èasova na Trgu Republike u Beogradu.

Studenti zahtevaju od poslanika da usvoje izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima bi se upis u narednu godinu studija omoguæio svima koji imaju 42 boda, umesto sada¹njih 60 bodova.

Do toga je do¹lo zato ¹to je primenjena Bolonjska deklaracija, koja sadr¾i bodovanje, ali veæina studenata nije uspela da po tako postavljenom sistemu ispuni potrebne uslove.

Vlada Srbije prihvatila je amandman poslanice Demokratske stranke Jagode Jorge na predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju po kome æe na teret bud¾eta preæi 20 odsto najboljih samofinansirajuæih koji skupe potreban broj bodova za upis naredne godine.

Studenti zahtevaju i da se odbaci amandman poslanice DS-a Jagode Jorge, kojim se ogranièava kvota samofinansirajuæih studenata koji bi pre¹li na teret bud¾eta na 20 odsto najboljih.

Jagoda Jorga, poslanica DS-a, koja je predlo¾ila taj amandman, smatra da je pogre¹no protumaèen. "Kada bi se on primenio, ove godine bi se fakulteti obustavili. Ogroman broj fakulteta ne bi imao studenata", ka¾e ona.

"To je cela na¹a ideja da zapravo stepen nad tim poveæanjem bodova, pro¹le godine je bez zakona uèinjeno to da se studenti upi¹u sa 37 bodova", ka¾e ona.

"Ove godine smo mi samo uradili sledeæu stvar: rekli ’u redu, mi æemo to staviti u zakonsku formu i jednom za svagda re¹iti Bolonjski proces’, odnosno unapred predoèiti svim studentima ¹ta su to uslovi da oni upi¹u godinu", ka¾e ona.

Na na¹e pitanje da li su studenti ¾rtve predizbornog obeæanja o poveæanju penzija, odnosno da li se na u¹trb studenata nalazi novac u bud¾etu za penzionere, Jorga tvrdi da je to potpuno drugo pitanje.

Studenti Fakulteta politièkih nauka odr¾ali su simbolièan protest ispred svog fakulteta, a za petak su najavili veliki protest u 14 èasova na Trgu Republike, na koji su pozvani studenti svih fakulteta BU.

Uveæanje o studentima

O temi studentskog bodovanja veèeras æe od 20 sati u emisiji Uveæanje na B92 Info razgovarati Neda Bokan, prorektorka za nastavu Beogradskog univerziteta, Srbijanka Turajliæ, profesorka, i Marko Milutinoviæ, student-prorektor.
Rektor beogradskog univerziteta Branko Kovaèeviæ u izjavi za B92 ka¾e da je saglasan s mi¹ljenjem ministra prosvete da treba saèekati da se zavr¹i upis godine i da se odluèi da li dr¾ava ima sredstava u bud¾etu da pomogne studentima koji se neæe naæi u 20 odsto najboljih.

"Problem se javio na dru¹tveno-humanistièkim naukama, koji imaju puno samofinansirajuæih studenata.Sad bi trebalo neko da poveæa bud¾et za deset puta ili pet puta. Ne mo¾ete naæi nijednu zemlju u svetu koja æe deset puta da poveæa bud¾et i da ide na takav jedan drastièan rebalans", ka¾e on.

"Znaèi, nisu studenti prevareni. Oni kada su upisali fakultete znali su. Njima ¹kolarinu ureðuju fakulteti, oni su autonomni u tome i sami odreðuju cene", ka¾e on.

Ministar prosvete Srbije ®arko Obradoviæ apelovao je na fakultete da produ¾e upisni rok do 1. novembra. Kovaèeviæ je ocenio da æe usvajanjem izmena i dopuna zakona biti ubla¾eni upisni kriterijumi.

"Ovi uslovi su povoljni za studente. Oni su usagla¹eni sa studentima i bodovi su odreðeni u dogovoru sa studentima. U tome su uèestvovali svi relevantni faktori: Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Ministarstvo prosvete, Rektorski savet KONUS-a i ¹efovi studentskih parlamenata", kazao je on.



:news:
Veliki protest studenata
| Izvor: B92, Beta
Beograd -- Vi¹e stotina studenata Univerziteta u Beogradu krenulo je danas oko 14:15 u protestnu ¹etnju sa platoa ispred Filozofskog fakulteta ka zgradi Vlade Srbije.


Protest studenata ispred Skup¹tine (FoNet)

Studenti æe u zgradi Vlade predati èetiri zahteva, èija je svrha, kako navode, da se omoguæi studiranje svima, bez obzira na imovinsko stanje. Studenti su se u 14 sati okupili na Trgu Republike odakle su oti¹li ka zgradi Filozofskog fakulteta i Rektorata.

Odatle su krenuli u protestnu ¹etnju, a centralne beogradske ulice zatvaraju se za saobraæaj kada kroz njih prolazi kolona studenata.

Kako je ranije reèeno u studentskim organizacijama, zvaniènog organizatora protesta za sada nema, jer dolaze studenti sa vi¹e fakulteta, sa nekoliko razlièitih zahteva.

Studenti tra¾e da se povuèe sporni amandman na Zakon o visokom obrazovanju koji se tièe upisa naredne godine na osnovu broja bodova.

Studenti tra¾e i da se na pojedinim fakultetima ne naplaæuje prenos bodova u sledeæu godinu, ali i da dr¾ava omoguæi da i ostali studenti, koji imaju 42 boda, zadr¾e status bud¾etskog studenta.

Vlada Srbije prihvatila je amandman poslanice DS-a Jagode Jorge po kome æe na bud¾et preæi 20 odsto najboljih samofinansirajuæih studenata koji skupe potreban broj bodova. Amandman je tako postao sastavni deo predloga zakona.

Agenciji Beta ranije je reèeno da æe se okupiti studenti Fakulteta politièkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraæajnog, Veterinarskog, Arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizièkog vaspitanja.

Kakve diplomce ¾elimo

Profesorka Beogradskog univerziteta Srbijanka Turajliæ smatra da se nije na pravi naèin krenulo s primenom Bolonjske deklaracije jer se "nije krenulo od ishoda, odnosno kakve diplomce ¾elimo".

"Nijednog momenta nismo seli da razgovaramo ¹ta je onaj koga ¹kolujemo. To je fascinantno, ali istinito, mi nemamo ideju ¹ta treba danas u Srbiji da radi onaj koji dobije diplomu prvog stepena akademskih studija", kazala je Srbijanka Turajliæ gostujuæi u emisiji Uveæanje B92 info.

Student-prorektor Beogradskog univerziteta Marko Milutinoviæ ka¾e da reforma na¹eg visokog obrazovanja nije u potpunosti uspela jer sada studenti do poslednjeg trenutka ne znaju kakvi su njihovi uslovi upisa.

"Studenti su u¾asno frustrirani, upravo ovo ¹to se de¹ava je ¹to studenti nikad pred upis ne znaju na èemu su, koji su to uslovi, da li svi idu sa 42 boda na bud¾et, da li idu samo oni koji æe se rangirati po osnovu akta visoko¹kolske ustanove, ¹to je i su¹tina ovog amandmana. To je danas problem i zato studenti negoduju", kazao je Milutinoviæ.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Prema Bakiæevim reèima, o zahtevu da svim studentima koji studiraju po starom programu bude omoguæen bezuslovni upis zavr¹nih godina studija zakljuèno sa generacijom 2005/2006. odluèivaæe rektorati univerziteta i fakulteti "po¹to je to pitanje univerzitetske autonomije".

"Prosvetna inspekcija je pozvana na sve fakultete koji su prijavljeni da naplaæuju prenete bodove iz prethodne godine studija i ti fakulteti æe morati da vrate novac studentima', naveo je Bakiæ.

On je jo¹ dodao i "da su nadle¾ni svesni visokih ¹kolarina i da æe se se u narednih godinu dana razmatrati re¹enje tog problema".

Organizatori studentskog protesta rekli su da æe naknadno odluèiti o svojim daljim aktivnosti.

Senat Univerziteta u Beogradu oformio je danas radnu grupu za primenu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koja æe za narednu sredu, kada je nova sednica Senata, pripremiti smernice fakuletatima.

Skup¹tina Srbije trebalo bi danas ili sutra da uzvoji izmane i dopune Zakona kojima bi se studentima koji se ¹koluju po Bolonjskoj deklaraciji omoguæio upis u narednu godinu studija sa 42 umesto 60 bodova.

Rektor BU: Studenti delimièno u pravu

Rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovaèeviæ izjavio je da su studenti delimièno u pravu, ali da ¹trajk nije re¹enje problema.

“Studenti delimièino jesu u pravu. Mi smo godinu dana na novom re¾imu. Paralelno postoji i stari sistem ¹kolovanja, to je sve pome¹ano i kada je sve pome¹ano, to nije regularna situacija", ka¾e on.

"Treba da postoji jedan stabilan sistem ¹kolovanja, a to æe se desiti za tri - èetiri godine", rekao je Kovaèeviæ za Radio Beograd 202.

Smisao izmene Zakona o visokom obrazovanju i jeste da se ¹to bezbolnije proðe kroz taj prelazni period, rekao je Kovaèeviæ i naveo da je Zakon u skup¹tini i da oèekuje da bude izglasan danas ili sutra kako bi se zavr¹io upis studenata.

Jedna od primedbi studenata odnosi se na amandman na Zakon o visokom ¹kolstvu koji prelazak na bud¾et ogranièava na 20 odsto samofinansirajuæih studenata. Kovaèeviæ ka¾e da u stvari nije reè o amandmanu.

"Taj amandman prepisan je iz zakona", rekao je Kovaèeviæ i dodao tamo "lepo pi¹e da svake godine Vlada Srbije odreðuje bud¾etsku kvotu po svim fakultetima prema svojoj projekciji, potrebama tr¾i¹ta i razvojnim planovima".

Kad se zavr¹i godina neæe svi ispuniti tu kvotu, a upra¾njena mesta popunjavaju samofinansirajuæi studenti koji su dali uslov.

"Praktièno, ako mi upi¹emo devet hiljada studenata na bud¾et i ¹est hiljada na samofinansiranje, to znaèi da bi oko tri hiljade samofinansirajuæih studenata moglo da preðe na bud¾et", ka¾e on.

"Problem je u tome ¹to oni nisu ravnomerno rasporeðeni. Ako imamo èetiri grupe nauka: tehnièke, prirodne, medicinske i dru¹tveno-humanistièke, u prve tri ta se kvota nikad ne dostigne, a na dru¹tvenim naukama pak ima mnogo samofinansirajuæih studenata koji preðu kvotu", rekao je Kovaèeviæ.


b92


Fotografije : Fonet