Nokia dr¾i 40% tr¾i¹ta mobilnih

Started by Bred, 25-01-2008, 14:51:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nokia, najveæi svetski proizvoðaè mobilnih telefona, ostvarila je u èevrtom kvartalu 2007. poveæanje dobiti za 44 odsto. Neto dobit finske kompanije u èetvrtom tromeseèju pro¹le godine iznosio je 1,84 milijarde evra ili 47 evrocenti po akciji, ¹to nadma¹uje oèekivanja Blumbergovih analitièara koji su predviðali dobit od 1,51 milijarde dolara.

Prihodi kompanije porasli su za 37 odsto na 15,7 milijardi evra.

Tr¾i¹ni udeo Nokije bio je u èetvrtom kvartalu veæi nego zajednièki udeo Motorole, Samsunga i Soni Eriksona, njenih najveæih konkurenata.

Samsung i LG ciljaju visoku klasu mobilnih

Samsung Electronics i LG Electronics ozbiljno ciljaju visoku klasu mobilnih telefona. Te dve kompanije su do¹le do zakljuèka da korisnici èesto vi¹e cene funkcionalnost i dizajn od cene.

Zvaniènici kompanije Samsung navode da kompanija planira da proda oko 50 miliona mobilnih telefona skupljih od 200 dolara u ovoj godini. Oèekuje se da æe Samsung prodati oko 200 miliona mobilnih telefona u 2008. Poreðenja radi, u 2007. godini je ju¾nokorejski gigant prodao 161.1 milion mobilnih telefona i trenutno dr¾i drugo mesto na svetskom nivou.

LG ima sliène planove - oko 40 miliona telefona skupljih od 200 dolara. Pri svemu tome, LG planira da ukupno isporuèi oko 100 miliona mobilnih telefona, tako da æe telefoni vi¹e klase u njegovim isporukama imati znaèajniji udeo. LG trenutno dr¾i peto mesto top liste proizvoðaèa mobilnih telefona. Kompanija oèekuje da æe se u ovoj godini u zemljama u razvoju potra¾nja za mobilnim telefonima vi¹e klase poveæati za oko 50 procenata.

b92