Devojèica koja bi mogla da umre gledajuæi Harija Potera

Started by MaliZmaj, 08-02-2008, 12:58:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MaliZmaj

Devojèica koja bi mogla da umre gledajuæi Harija Potera
Autor: Blic online | Foto: Daily Mail | 07.02.2008 - 14:07

Kao i sva deca njenog godi¹ta, desetogodi¹nja D¾enifer Lojd obo¾ava da gleda omiljene programe na televiziji. Meðutim, kada ne¹to stra¹no treba da se dogodi u filmu desetogodi¹nja devojèica mora brzo da napusti sobu jer bi iznenadni ¹ok mogao da je ubije, pi¹e Dejli mejl.

D¾enifer Lojd: ®ivot bez iznenaðenja
D¾enifer je jedna od samo ¹est osoba za koje se zna da pate od poliglandular Edisonove bolesti. Njeno zdravlje se pogor¹a kad kod se iznenadi ili pretrpi nekakav ¹ok. Bolest podrazumeva da ona ne mo¾e da proizvede adrenalin kao odgovor na uznemirenost ili bilo kakvu vrstu emotivnog ili fizièkog stresa. Umesto toga, njeno telo upada u stanje ¹oka i njeni organi mogu da prestanu s radom ukoliko ne dobije odgovarajuæu medicinsku terapiju. To znaèi da D¾enifer mo¾e da gleda televiziju samo uz dozvolu svojih roditelja, koji takoðe gledaju program zajedno sa njom kako bi bili sigurni da æe ona na vreme da napusti prostoriju.

Od kada je D¾enifer postavljena dijagnoza pre tri godine, njeni roditelji Amanda, medicinska sestra i Robert Lojd, in¾enjer iz Prestvièa, oèajni su da saznaju jo¹ informacija o toj bolesti. Bolest je nazvana je po dr Tomasu Edisonu, koji je tu bolest prvi put opisao 1855. godine, a od koje je bolovao amerièki predsednik D¾on F. Kenedi. Forma bolesti “poliglandular” daleko je reða od obiène. Nesposobnost proizvodnje adrenalina utièe na krvni pritisak, funkcije vitalnih organa i na nivo soli u organizmu. D¾enifer ima probleme sa bubrezima i stomakom ¹to je posledica njene bolesti i mora da uzima vi¹e razlièitih lekova koji njenom telu poma¾u da se izbori. Njeni roditelji stalno nose medicinsku opremu kako bi u svakom trenutku mogli da joj pru¾e neophodnu pomoæ.

Njena majka ka¾e: ”Bilo ¹ta lepo ili lo¹e da se dogodi, mi moramo njoj to veoma pa¾ljivo da izlo¾imo kako se ona ne bi iznenadila. Uvek moramo da oèekujemo neoèekivano”. Meðutim, D¾enifer je u moguænosti da ¾ivi relativno normalan ¾ivot. Ona naroèito u¾iva da gleda filmove o Hariju Poteru.
“Kada je u pitanju ne¹to kao Hari Poter, moramo to da gledamo zajedno s njom”, ka¾e Amanda i dodaje: “Ima jedna scena u delu “Chamber of secrets” sa paucima tokom koje se D¾enifer prilièno zabrinula i rekla da mora da napusti prostoriju”. Mi smo, meðutim, poku¹ali da je ubedimo da ostane i objasnili joj da to nije stvarno. Dali smo joj lek i uspeli da je umirimo”.