Smanjenjem soli do vitke linije

Started by Bred, 24-02-2008, 21:48:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Smanjenje kolièine soli u ishrani dece moglo bi da predstavlja preèicu ka oèuvanju njihove vitkosti i zdravlja, zakljuèili su struènjaci s londonskog Univerziteta Sent D¾ord¾.

Struènjaci su ustanovili da deca koja jedu manje soli piju i manje zaslaðena bezalkoholna piæa, ¹to smanjuje rizik od visokog pritiska i gojaznosti, a time i od infarkta i ¹loga kasnije u ¾ivotu, preneo je Rojters.

Po reèima dr Feng He, voðe istra¾ivanja, dokazano je da su zaslaðena bezalkoholna piæa znaèajan izvor kalorija i da su u vezi sa gojazno¹æu mladih ljudi.

Kad deca starosti od èetiri do 18 godina smanje unos soli za polovinu, njihova potro¹nja slatkih bezalkoholnih piæa smanjuje se za dva napitka nedeljno, ¹to znaèi da se unosi 250 kilokalorija manje.

Dr Feng i njene kolege analizirali su podatke britanskog nacionalnog istra¾ivanja iz 1997. godine na 2.000 dece navedenog starosnog raspona, koja su vodila dnevnik unosa hrane i piæa. Ispostavilo se da smanjenje unosa soli za 1 gram dnevno rezultira smanjenjem konzumiranja teènosti za 100 grama.

Zbog toga dr Feng preporuèuje roditeljima da prilikom kupovine èitaju podatke o sastavu na prehrambenim proizvodima i biraju one manje slane, kao i da ne dodaju so hrani tokom kuvanja, niti za stolom.

Dr Feng istièe da èovekovi receptori za ukus soli èak ne mogu ni da registruju redukciju ovog zaèina u hrani izmeðu 10 i 20 odsto.

Prema preporuci Amerièke asocijacije za srce, zdrave odrasle osobe trebalo bi da svedu unos soli na 2,3 grama dnevno ili otprilike jednu ka¹ièicu.

Britanci i Amerikanci, inaèe, najvi¹e soli (do 75 odsto) unose kroz preraðenu hranu - sosove od paradajza, gotove supe, konzervisana i polupripremljena jela.

b92