Otkrivamo uzroke problema sa kosom - prepoznajte va¹

Started by Bred, 14-08-2006, 14:16:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Put do sjajne kose
Va¹a kosa jednostavno ne blista. Stalno imate neki problem sa njom. Evo nekoliko najèe¹æih problema koje ¾ene imaju sa kosom i saveti kako da ih re¹ite.

PERUT
Zbog èega nastaje:

Perut mo¾e imati razlièite uzroke. Stres, zagaðenje, pogre¹na ishrana, ali i infekcija ko¾e glave. Zapravo, pojava peruti predstavlja znak za uzbunu koju ko¾a upuæuje da bi saop¹tila da ne¹to nije u redu sa organizmom (makar se radilo samo o obiènoj kijavici). Do ove neugledne pojave mo¾e doæi i prilikom smene godi¹njih doba.

©ta uraditi:

Potrebno je da koristite specijalan ¹ampon protiv peruti, ¹ampon koji neæe izazivati svrab. Treba ga koristiti samo kada imate perut, jer ¹ampon ne deluje preventivno.

OPADANJE KOSE
Zbog èega nastaje

Pored toga ¹to se mo¾e pojaviti u prelaznom godi¹njem dobu, opadanje kose obièno ima patolo¹ki uzrok, usled hormonskog disbalansa, koji nastaje zbog problema sa imunitetom. Struèni naziv je telogen affluvioum, a nastaje usled organskih ili psiholo¹kih faktora koji su posledica velikih trauma i stresova. Opadanje kose kod ¾ena, umiruju struènjaci, retko dovodi do æelavosti.

©ta uraditi

Ukoliko vam kosa opada i posle promene godi¹njeg doba, obratite se dermatologu.

MASNA KOSA
Zbog èega nastaje

Operete kosu, ali veæ posle samo nekoliko sati ona ima slepljen izgled. Ako vam se, dakle, kosa brzo masti, znaèi da lojne ¾lezde preterano luèe. Ako je luèenje lojnih ¾lezda kod vas „prirodno“ pojaèano, onda se problem ne mo¾e iskoreniti. Ali, ako je tome uzrok uzimanje antibiotika, hormonalni disbalans ili policistiènost jajnika, ovu pojavu mo¾ete dr¾ati pod kontrolom.

©ta uraditi

Ako imate prirodno masnu kosu, koristite posebne ¹ampone i perite je hladnijom vodom.

CVETANJE KOSE

Zbog èega nastaje

Kosa mo¾e biti zdrava u korenu, ali na krajevima mo¾e biti istanjena i iskrzana. To se de¹ava usled nedostatka keratina, proteina koji se nalazi u vlasi. Struènjaci ka¾u da to ne znaèi da kosa nije zdrava, veæ, jednostavno, da je izgubila ¾ivost.

©ta uraditi

Jedino re¹enje je da nekoliko meseci redovno kratite kosu na mestu gde poèinje da cveta. Samo tako mo¾ete da zaustavite ru¾ne krajeve.

LAKO SE LOMI
Zbog èega nastaje

Do lomljenja kose dolazi najèe¹æe tokom prelaznih godi¹njih doba. Ako je kosa po prirodi slaba, vrlo lako æe doæi do lomljenja usled agresivnog delovanja na nju, kao ¹to je farbanje kose, na primer.Ovaj problem nastaje i zbog manjka vitamina u organizmu, a mo¾e biti i genetski.

©ta uraditi

Kada primetite da vam je kosa oslabila, jedno vreme izbegavajte feniranje i uvijanje. Koristite specijalni ¹ampon i kosu oporavite maskom.

Blic

---

Ko je kriv za perut

KOSA - Malassezie globose (http://en.wikipedia.org/wiki/Malassezia) poznatija je kao gljivica koja je glavni uzroènik pojave peruti kod ljudi. Otkrivena je pre pet godina, ali tek sada je otkriven i njen genetski kod. Nauènici se nadaju da æe njenim detaljnim poznavanjem uspeti da spreèe rast i pojavu peruti.
Od ranije je poznato da ova gljivica ¾ivi na kosi odraslih ljudi i veæini ni ne stvara posebne probleme. Æelije ko¾e odumru svakog meseca, ko¾a se olju¹ti i na njihovo mesto doðe nova. Meðutim, kada se gljivica malassezia poène hraniti lojem, enormno se razmno¾i, ¹to znatno ubrzava proces sazrevanja æelija ko¾e. Umesto za uobièajenih mesec dana, to se sada dogaða za 11 dana, zbog èega se javlja velik broj mrtvih æelija i uzrokuje vidljivo perutanje.
Nauènici su utvrdili da je ova gljivica jedan od najjednostavnijih organizama èiji su genetski kod genetièari do danas uspeli da defini¹u. On je 300 puta manji od ljudskog genetskoga koda.

24sata