Mobilna telefonija u Srbiji meðu jeftinijima

Started by Bred, 05-01-2008, 17:25:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: R. ®. Markoviæ | 05.01.2008 - 07:39


Srbija je zemlja u kojoj su cene mobilne telefonije meðu najni¾ima u regionu. Uporeðujuæi najjeftinije ponude mo¾e se zakljuèiti da su cene u pripejdu povoljnije od ostalih dr¾ava, ali zato Bugari, Maðari i Hrvati mogu jeftinije da razgovaraju u postpejdu.

Dolazak treæeg operatera mobilne telefonije u Srbiju, osim ¹to je poveæao konkurenciju i kvalitet, doveo je i do bitke za konkurentniju cenu telefonskih razgovora. Provajderi ka¾u da se prilikom formiranja cena vode uslovima na tr¾i¹tu i navikama korisnika, ali i standardom ¾ivota. Koliko su telefonske usluge povoljne, najbolje znaju korisnici, ali istina je da su najpovoljnije tarife u Srbiji ne¹to jeftinije nego u svim dr¾avama u regionu, naroèito u pripejd tarifiranju. Tako je najjeftinija cena razgovora u pripejdu u Srbiji gotovo dva puta ni¾a nego u Crnoj Gori, dok je skoro osam puta manja nego u Makedoniji. S druge strane, najpribli¾nije tarife na¹ima ima hrvatski provajder „Tele 2“ i ne¹to skuplji maðarski „Panon“.
©to se tièe postpejd tarifa, tu se veæ ne mo¾emo pohvaliti sa najpovoljnijim tarifama. Iako za oko 4,5 evra meseèno u Srbiji mo¾ete dobiti 50 besplatnih minuta i isto toliko poruka, za duplo manje novca u Bugarskoj mo¾ete dobiti èak 100 minuta razgovora, dodu¹e samo na nekoliko brojeva prijatelja i rodbine koje vi odabarete. Ipak, hrvatski „Tele 2“ za 6,75 evra pretplate meseèno daje isto toliko besplatnog razgovora, a cena minuta razgovora jeftinija je za oko 0,03 evra, odnosno oko 2,5 dinara. Povoljniju pretplatu i jeftinije minute u postpejd tarifiranju od nas imaju i Maðari.
Meðutim, mora se uzeti u obzir da se radi samo o najpovoljnijim tarifama. S druge strane, postoje i ne¹to manje povoljne tarife koje se neznatno razlikuju od cena u okolnim dr¾avama.
Prema podacima dostavljenim od strane operatera mobilne telefonije, u Srbiji trenutno ima preko osam miliona pretplatnièkih brojeva. Od toga MTS ima oko 5,2 miliona, „Telenor“ 2,8 miliona, dok su u VIP-u rekli da se radi o ¹estocifrenom broju. Veliki broj korisnika ali i ula¾enje treæeg operatera na tr¾i¹te rezultirali su veæim investicijama i pro¹irenjem asortimana usluga. VIP je jo¹ ranije saop¹tio da planira ulaganje od 250 miliona evra u svoju mre¾u, „Telenor“ je ulo¾io oko ¹est milijardi dinara, dok MTS planira pro¹irenje ¹irenje 3G mre¾e.
Ipak, operateri priznaju da postoji prostor za nova pobolj¹anja pa su nam tako iz VIP-a rekli da podr¾avaju usklaðivanje tr¾i¹ta sa standardima EU.
- Kao napredak u tehnolo¹kom smislu najbolji je primer ¹irokopojasni internet (broadband), koji smo veæ pomenuli kao preduslov za kvalitetniji prenos podataka i mnoge napredne usluge, a koji u Srbiji tek treba da se razvija - ka¾u u VIP-u.
Ipak, operateri i upuæeni se sla¾u da je mobilna telefonija oblast koja je prilièno dobra.
- Mobilna mre¾a je visokostandardizovana i taj standard je isti kao i u svakom drugom mestu u svetu. Problemima se mo¾e smatrati lo¹a pokrivenost nekih visokokvalitetnih servisa, naroèito van velikih gradova. Na primer, 3G servis u Beogradu je sjajan, ali ako odete u neko selo, onda mo¾da neæe biti - ka¾e Ðorðe Paunoviæ, profesor Elektrotehnièkog fakulteta i struènjak za mobilnu telefoniju.


blic.co.yu

---

:wall: :wall: :wall:
Od blica sam ocekivao malo vecu ozbiljnost. Delimicno bombastican naslov me podseca na Kurir.
Ceo clanak smatram krajnje nemerodavnim jer nije uzet u obzir STANDARD u pomenutim drzavama, bdp (http://sh.wikipedia.org/wiki/BDP) , potrosacku korp ili neki drugi parametar??
:wall:
Mogu zakljuciti samo da ovaj i ovakav text moze koristiti samo i jedino nasim mobilnim operaterima kao izgovor za povecanje cena.  :batina :wall:

Pedja

Па Блиц је и кренуо да личи на жуту штампу али још се држи...

А што се тиче цена,сигурно да је тако,а биће и јефтиније,надам се.  :>

BK

Nije mi jasno zasto svuda pisu BEZ PDV-a!!!
Psiholoski efekat nize cene ili to tako treba!?
A cene...meni je i dalje skup Telecom...i mislim da treba da ma vise novih usluga...naravno neke besplatne, tipa omiljeni br....mislim da je tako u svetu...ili bar mi se cini da sam tako videla na HRT-u

Bred

Da, prikazuju bez pdva zbog psiholoskog efekta a time i obmanjuju korisnike.
MTS se sad setio da uz reklame za telefone za 1 din sad dopise da su oni za 1 din samo uz ODREDJENE tarife[videli od VIP-a].  :batina :K

Inace, s kim god da sam kontaktirao iz inostranstva, niko mi se od njih nije zalio da im je mob skup cak vise obilato ga koriste.  :wink:

avgogh

resila sam da ovde postavim pitanje, da ne otvaram novu temu, a mrzi me da zovem korisnicki servis...  :K na postpaidu sam, i placam neku pretplatu za 3G 120+pdv... e mene interesuje, zna li ko sta je uracunato u tu cenu?   :help2: je li i koriscenje neta?

tarantulica


Bred

za mts, nije bilo uracunato koriscenje neta kada sam ja to koristio, a bilo je poodavno tj mogao si besplatno da surfujes samo po mondo web portalu. 3g podrazumeva samo gledanje TVa preko moba, trenutno.  :wink:

avgogh

ou, thnx Bred  :cvet jos samo da se prijavim...  :wink: