UN obele¾avaju Dan ¾ena, 8. marta samitom o pobolj¹anju ¾ivota ¾ena

Started by Bred, 06-03-2008, 13:42:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Komisija Ujedinjenih nacija za Status ¾ena obele¾iæe Medjunarodni dan ¾ena, 8. marta razmatranjem finansiranja programa za pobolj¹anje ¾ivota ¾ena, posebno u zemljama u razvoju.

Tema ovogodi¹nje proslave Medjunarodnog dana ¾ena nazvana je «Investiranje u ¾ene.» ®ene i devojke èine najveæi deo poljoprivredne rade snage u Africi i drugim delovima sveta.  Funkcioneri Svetske organizacije navode da investiranje u njih mo¾e da pomogne u smanjenju siroma¹tva i promociji ekonomskog rasta. Jedna od kljuènih tema debate na ovogodi¹njem samitu Komisije za status ¾ena, odr¾ane u Njujorku, bilo je problem kako obezbediti da nacionalni bud¾eti pojedinaènih zemalja obuhvate potrebe ¾ena. Aminata Tore je ¹ef ogranka za pol, kulturu i ljudska prava, pri Fondu Ujedinjenih nacija za stanovni¹tvo, skraæeno UNFPA. Ona ka¾e da mnoge vlade daju ¾enskim pitanjima nizak prioritet.

«Problem u zemljama u razvoju je ¹to te zemlje imaju mnoge meðusobno konkurentne potrebe, tako da se potrebe ¾ena èesto nalaze vrlo nisko na listama prioriteta. U mnogim zemljama, Ministarstvo za pitanja ¾ena je najslabije u smislu sredstava koja su mu na raspolaganju. ®eleli bismo da to pobolj¹amo i podr¾imo parlamente kako bi se potrudili da ¾ene primaju  deo nacionalnih resursa koji im pripada.»

Funkcioneri Ujedinjenih nacija ka¾u da je nasilje jo¹ jedan problem sa kojim su ¾ene suoèene. Statistike Ujedinjenih nacija pokazuju da je jedna od svakih ¹est ¾ena u Africi ¾rtva nasilja. Ovog meseca, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je apelovao za okonèanje tog problema. U to nasilje ubraja se i tradicija obrezivanja ¾ena, uobièajena u nekim delovima zapadne i severoistoène Afrike. ©ef afrièkog odeljenja UNFPA-a, Mi¹elin Ravo-lolo-narisoa, ka¾e da medjunarodna kampanja protiv te vrste obrezivanja utièe na suzbijanje te pojave i dodaje da se uspeh mo¾e delimièno pripisati uèe¹æu verskih lidera, koji demantuju da je obrezivanje ¾ena  deo hri¹æanske ili islamske tradicije.

«Oni koji ¾ele da manipuli¹u religijom i takozvanim kulturnim uverenjima radi sopstvene koristi pora¾eni su zbog toga ¹to sami verski lideri, èuvari svetih knjiga, ka¾u da ni u Bibliji ni u Koranu ne pi¹e da bi devojèice trebalo da budu potvrgnute toj praksi.»

Ona dodaje da je kampanja protiv obrezivanja ¾ena takodje fokusirana na, kako je naziva «medikalizaciju: tog pitanja, odnosno na to da bolnice i klinike na Zapadu pristaju da sprovedu takvu proceduru u bezbednoj sredini. Ravo-lolo-narisoa istièe da ta procedura, bez obzira kako se obavi, ¹teti reproduktivnom sistemu majke i èini porodjaj opasnim.

Jo¹ jedno pitanje o kome diskutuju zagovornici prava ¾ena  u UN-u je implementacija zakona kojima se garatnuje ravnopravnost ¾ena.   Jedan takav zakon je Konvencija UN-a o eliminaciji diskriminacije prema ¾enama. Ravo-lolo-narisoa ka¾e da je veæina afrièkih zemalja (sem Sudana, Nigera i Mauritanije) potpisala tu konvenciju, koja se smatra za povelju o pravima ¾ena. Medjutim, zakonodavna tela nekih zemalja nisu jo¹ unele taj dokument, kao ni druge protokole u zakone svojih zemalja. Ona ka¾e da pravni okvir za jednakost u Africi i zemljama u razvoju zavisi od toga da li  pojedine zemlje mogu da formiraju, kako ka¾e, «moderno gradjanstvo» i obezbede pravne reforme za one kojima su najvi¹e potrebne.

voanews.com



"Veæi napori za bolji polo¾aj ¾ena"
| Izvor: FoNet, Tanjug
Njujork, ®eneva -- Ki Mun Ban zatra¾io od dr¾ava sveta, povodom 8. marta, da ulo¾e veæe napore kako bi se popravio polo¾aj ¾ena.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban u poruci navodi da je potrebno povesti vi¹e raèuna o zapo¹ljavanju, obrazovanju i zdravstvenoj za¹titi ¾ena, prenele su agencije. "Pobolj¹anje polo¾aja ¾ena poma¾e u borbi protiv velikih izazova sa kojima je suoèen svet - od siroma¹tva, gladi i nepismenosti do uni¹tavanja ¾ivotne sredine i borbe protiv bolesti, ukljuèujuæi sidu“, ka¾e se u poruci Bana.



Rekordan broj zaposlenih ¾ena u svetu

U svetu je protekle godine bilo 1,2 milijarde zaposlenih ¾ena ili 200 miliona vi¹e nego pre deset godina, objavila je danas Meðunarodna organizacija rada (MOR) povodom 8. marta, Meðunarodnog dana ¾ena.

U najnovijem izve¹taju MOR navodi da je plaæeni posao istovremeno u 2007. imalo 1,8 milijardi mu¹karaca. Premda je porastao broj zaposlenih ¾ena, protekle godine pogor¹an je odnos izmeðu zaposlenih i nezaposlenih pripadnica "lep¹eg pola", na 52,5 odsto, sa 52,9 odsto u 1997, prenela je agencija DPA.

MOR u izve¹taju takoðe konstatuje da je broj nezaposlenih ¾ena u svetu u istom periodu poveæan sa 70,2 miliona na 81,6 miliona, tako da je globalna stopa nezaposlenosti ¾ena lane dostigla 6,4 odsto, u poreðenju sa stopom nezaposlenosti mu¹karaca od 5,7 procenata.

U izve¹taju se procenjuje da æe, uprkos izvesnom pobolj¹anju, vi¹e ¾ena nego mu¹karaca po svoj prilici raditi na nesigurnim i slabo plaæenim poslovima.

Generalni direktor MOR Huan Somavija izjavio je da ¾ene nastavljaju u velikom broju da ulaze na tr¾i¹te rada u svetu, ali da taj napredak "ne sme da prikrije upadljive nejednakosti koje jo¹ uvek postoje na radnim mestima ¹irom sveta."

U bogatim zemljama, ukljuèujuæi evropske, stopa zaposlenosti ¾ena jo¹ uvek je tek oko 49 odsto. S druge strane, u zemljama istoène Azije, koje bele¾e sna¾an ekonomski rast, tu ekspanziju prati i veæe zapo¹ljavanje ¾ena.

Prema podacima MOR, Kina i njeni susedi bele¾e najvi¹i procenat zaposlenih ¾ena, èak 65,2 odsto, dok su na dnu te lestvice afrièke zemlje ju¾no od Sahare sa samo 21,9 odsto ¾ena koje imaju zaposlenje, ispred Bliskog istoka (28 odsto) i ju¾ne Azije (34 odsto).

Zemlje centralne Evrope i dr¾ave biv¹eg SSSR imaju proseènu stopu zaposlenosti ¾ena od 45,6, a latinoamerièke od 47 odsto, pokazuju podaci MOR.

U izve¹taju se konstatuje da je pristup tr¾i¹tu rada jo¹ uvek problem za ¾ene.

Direktorka Biroa MOR za jednakost polova Evi Mesel ukazala je da je "pristup tr¾i¹tima rada i pristojnom zaposlenju presudan za postizanje polne jednakosti".
b92


®ene u Srbiji proseèno zadovoljne
| Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- ®ene u Srbiji proseèno su zadovoljne svojim ¾ivotom, pokazalo je istra¾ivanje agencije "TNS medijum galup".

Na osnovu istra¾ivanja, oko petine ¾ena veoma je zadovoljna, a 15 odsto ¾ena veoma je nezadovoljno. Zadovoljstvo ¾ivotom najveæe je kod mlaðih ¾ena, od 18 do 34 godine, a opada sa godinama. Zadovoljnije su zaposlene ¾ene, naroèito u odnosu na domaæice, a ¾ene koje imaju odgovornije pozicije iskazuju znatno veæe nezadovoljstvo, nego ¾ene koje obavljaju administrativne poslove i koje su proseèno zadovoljne.

®ene u Srbiji ne¹to su zadovoljnije sada nego pre pet godina, a u celini gledano, zadovoljnije ¾ivotom su mlaðe ¾ene, iz vi¹ih socijalnih slojeva, vi¹eg obrazovanja i sa vi¹im primanjima.

Regionalno posmatrano, ¾ene su ¾ivotom najmanje zadovoljne u jugoistoènoj Srbiji, gde je i materijalna situacija najlo¹ija, a nezadovoljne su i u centralnoj i zapadnoj Srbiji.

Najveæe zadovoljstvo svojim ¾ivotom pokazuju Beograðanke, a ne¹to slabije od njih ¾ene u Vojvodini.

®enama su u ¾ivotu najva¾niji porodica, zdravlje, lièna sloboda, prijatelji, posao i slobodno vreme, a najmanje im je va¾na politika.

Veæina ¾ena u Srbiji ima tradicionalna shvatanja, a brak i deca smatraju se preduslovima za sreæan ¾ivot.

Iako va¾e za tradicionalne, ¾ene u Srbiji u velikoj meri podr¾avaju samohrano roditeljstvo i uop¹te stvaranje potomstva, bez obzira na postojanje zajednice.

"TNS medijum galup" je u februaru metodom intervjua "licem u lice" ispitao 1.020 punoletnih graðana Srbije, a polovinu su predstavljale ¾ene.

Sindikati tra¾e prestanak diskriminacije

Sindikalne aktivistkinje Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost pozvale su danas na prestanak diskriminacije i rada na crno, oceniv¹i da ¾ene imaju pravo na dostojan rad i ¾ivot.

U proglasu povodom 8. marta Dana ¾ena, predstavnice sindikata najavile su da æe njihove buduæe aktivnosti biti usklaðene sa sloganom zajednièke regionalne kampanje "Dostojan rad i dostojan ¾ivot".

Istièe se da ¾ene u Srbiji "moraju ustati protiv kr¹enja i ugro¾avanja osnovnih ljudskih i ustavnih prava - na rad, ravnopravnost, ekonomsku i socijalnu sigurnost i bezbedan ¾ivot.

Prestavnice dva sindikata zala¾u se za ravnopravnost polova koji je uslov izgradnje odr¾ivog, pravednog i razvijenog dru¹tva, vaspitanje i obrazovanje dece na principima rodne ravnopravnosti, dru¹tvo zasnovano na toleranciji i ravnopravnosti, navodi se u proglasu.

Podseæa se da je 2008. stota godi¹njica osmomartovskog mar¹a ¾ena u Njujorku, kada je pod sloganom "Hleb i ru¾e" 15.000 uèesnica protesta zatra¾ilo kraæe radno vreme i bolje uslove rada.
b92