Zajednièki testovi pre upisa na fakultete

Started by Bred, 05-02-2008, 17:21:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. N. |

Sistem upisa na fakultete u Srbiji nije menjan od poèetka devedesetih godina. Zbog toga je grupa struènjaka, uz podr¹ku Fonda za otvoreno dru¹tvo, osmislila i predlo¾ila da se na na¹e univerzitete uvede objedinjeni prijemni ispit. On bi podrazumevao jedinstven skup testova, a koristio bi se za selekciju kandidata pri upisu na fakultete.

Struènjaci koji se zala¾u za uvoðenje ovog modela tvrde da tako ne bi postojale razlike u pogledu testova koje pola¾u kandidati na razlièitim fakultetima, èime bi svi oni bili stavljeni u ravnopravan polo¾aj. Postojanje zajednièkih testova ne bi, meðutim, iskljuèivalo moguænost da pojedini fakulteti osmisle i organizuju i posebna testiranja. Testovi koji bi bili deo objedinjenog prijemnog ispita oslanjali bi se na pojedine predmete iz srednjo¹kolskog obrazovanja (matematiku, srpski jezik, biologiju, hemiju, fiziku...). Na taj naèin obezbedila bi se povezanost dva nivoa obrazovanja.
- Do 2010. godine oèekuje nas uvoðenje op¹te mature, a upis na dalje ¹kolovanje zavisiæe od njenih rezultata. Zato se postavlja pitanje da li bi i na koji naèin trebalo promeniti sistem upisa na fakultete. Pitanje je i koliko prostora postojeæi sistem ostavlja za korupciju, koliko omoguæava da se studenti upi¹u na najbolje moguæe fakultete (u odnosu na svoje potrebe, ¾elje i moguænosti), a koliko da fakulteti dobiju najbolje studente - ka¾e Martina Vukasoviæ, direktorka Centra za obrazovne politike.
U objedinjenom prijemnom ispitu kandidati bi bili unapred upoznati koje testove treba da pola¾u za upis na pojedine fakultete i kolika je va¾nost svakog testa. Na osnovu tih informacija, sa ponuðene liste testova, kandidati bi birali testove koje ¾ele da pola¾u. Pri tom, kandidat bi mogao da odabere veæi broj testova, a na taj naèin bi sebi pro¹irivao moguænosti kada je reè o broju fakulteta na koje mo¾e da konkuri¹e.
Odluka o fakultetu posle polo¾enog ispita
Ukoliko kandidat odabere da pola¾e testove iz matematike, fizike i hemije i test numerièke pismenosti, on sebi otvara moguænost da konkuri¹e na razlièite fakultete sa razlièitih univerziteta. Tako bi buduæi studenti bili u povoljnijoj poziciji nego ¹to su u postojeæem sistemu prijemnih ispita, jer odluku o fakultetu na koji ¾ele da se upi¹u ne bi morali da donose pre nego ¹to pristupe polaganju testova.

blic