Trajno uklanjanje hemoroida

Started by Bred, 05-12-2009, 00:58:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Posle primene THD zahvata hemoroidi jednostavno splasnu, nema nekroze tako da nema ni bola.

Pi¹e: Mirka Majoli

Zdravstveni problemi izazvani hemoroidima vrlo su èesti, no uprkos tome, o njima se jo¹ uvek ne govori dovoljno. Smatra se da je èak polovina svetske populacije starije od 50 godina morala da zatra¾i lekarsku pomoæ zbog ozbiljnih problema s hemoroidima. Veliki broj mlaðih ljudi takoðe pati zbog krvarenja i bolova prouzrokovanih hemoroidima, a patiæe ih sve vi¹e jer reè je o zdravstvenom problemu koji je, osim s genetskim uzrokom, èvrsto povezan i s naèinom ¾ivota. Previ¹e sedenja, ali i predugo stajanje, te¹ka, nezdrava i prezaèinjena hrana, konzumiranje alkohola, uzroènici su pojave hemoroida. Jedan od va¾nih uzroènika je i tvrda i neredovna stolica koja se opet javlja kao posledica nezdrave ishrane bez dovoljno vlakana.

Bezbolno i uspe¹no

Odnedavno je poèeo da se primenjuje THD (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) metod pomoæu kojeg se hemoroidi otklanjaju trajno i bez operacije. Zahvat THD metodom traje oko pola sata, a zbog svoje skoro stopostotne uspe¹nosti predstavlja znaèajan napredak u leèenju hemoroida.

- Za razliku od drugih metoda kod kojih se hemoroidi podvezuju ili skleroziraju, ovaj zahvat izvodi se tako ¹to se direktno deluje na uzrok: zatvara se ulaz u otvoreni arterijsko-venski ¹ant, koji je zapravo uzrok nastanka bolnih hemoroida, krvarenja i drugih komplikacija. Kod THD metoda ne podvezuje se venski èvor, odnosno hemoroid, nego se deluje na arterijsku granu koja dovodi krv u ¹ant. Efekat je trajan, buduæi da se nakon podvezivanja arterijske grane smanjuje pritisak u venskom slivu i hemoroidi nestaju, jednostavno splasnu. Nema nekroza ili tzv. "umiranja hemoroida", tako da nema ni bola. Osoba je veæ drugi dan sposobna za svoje uobièajene dnevne aktivnosti. Reè je o potpuno neinvazivnom zahvatu koji se najèe¹æe izvodi bez anestezije, a samo kod bolesnika kod kojih su hemoroidi izrazito bolni, anestezija se daje lokalno – obja¹njava prof. dr. sc. Dalibor Krpan.


nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?nav_id=396315