Epidemija virusa na internetu

Started by _d.0.t_, 20-02-2008, 14:12:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_d.0.t_

Epidemija virusa na internetu

Kompanije koje rade na za¹titi od programskih virusa tvrde da je broj ¹tetnih programa koji se svakodnevno pojavljuju na internetu dostigao razmere prave pandemije.

Prema nekim procenama u 2007. u opticaju je bilo skoro pet puta vi¹e virusa nego u 2006.
Kompanija „Panda Software“ objavila je da svaki dan prima oko 3.000 novih uzoraka takozvanog „malwarea“. Internet kriminalci ubacuju razlièite varijante virusa da bi zbunili antivirusne programe koji ih prepoznaju po zajednièkim karakteristikama.
Organizacija za testiranje za¹titnih programa „AV test“ objavila je da je u 2007. zabele¾ila oko 5,49 miliona primeraka ¹tetnih programa, pet puta vi¹e nego u 2006. Èinjenica svaki virus mo¾e da se modifikuje znaèi da bi ove brojke mogle da budu i dvostruko veæe.
Prema „Panda Softwareu“ broj ¹tetnih programa u 2007. se èak udesetostruèio i predstavlja pravu epidemiju „malwarea“.
Veæina tih virusa namenjena je razlièitim verzijama „Microsoftovih Windowsa“. Oni su uglavnom sastavljeni od elemenata starih virusa koji su spojeni na takav naèin da deluju kao novi.
Prema reèima struènjaka kriminalci usvojili neke tehnike kojima izbegavaju antivirusne programe koji poku¹avaju da otkriju „potpis“ svakog poznatog virusa.
Kompanije koje proizvode za¹titne programe su zato poèele da rade na programima koji prepoznaju sliène viruse, a ne samo one koje su veæ videli.


[blic]