Radio veza za zdravstvene ustanove

Started by Bred, 07-04-2008, 13:12:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Gradski centar za obave¹tavanje uveo je radio vezu kojom je stalno povezano osam najva¾nijih zdravstvenih ustanova u gradu.

U saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo uveden je sistem kojim su od 12. marta neprestano na vezi Hitna pomoæ, Urgentni i Klinièki centar, sva èetiri klinièko bolnièka centra i Vojno medicinska akademija. Pre uspostavljanja direktne radio mre¾e zdravstvene institucije mogle su da komuniciraju samo telefonom.

Meðutim, zakljuèeno je da komunikacija mobilnim i fiksnim telefonima predugo traje.

Zbog toga, Centar za obave¹tavanje uspostavio je direktnu radio mre¾u izmeðu najbitnijih zdravstvenih institucija u Beogradu.

Nova radio mre¾a koristi pet kanla i ukoliko jedan ne funkcioni¹e, ostaju jo¹ èetiri.

"Mi se ne me¹amo u nadle¾nosti. Mi smo jedan centar koji reaguje u vanrednim situacijama. Meðutim, mi smo dali moguænost da i u 'mirovnim' poslovima KBC i neki drugi bolnièki centri mogu izmeðu sebe da komuniciraju i razmenjuju informacije, ¹to izuzetno znaèi; ako doðe do situacije da VMA nema slobodnih le¾ajeva na odeljenju, obavesti hitnu pomoæ i ona ih usmeri u najbli¾u bolnicu", obja¹njava Ljubi¹a Majstoroviæ, naèelnik Gradskog centra za obave¹tavanje.



Iako Hitna pomoæ ima svoj operativni centar i radio mre¾u sa vozilima na terenu, zaposleni tek uvoðenjen ovakve radio mre¾e mogu br¾e i efikasnije da dobijaju informacije.

U roku od trideset sekundi sada se dobijaju podaci o povrðenima, stanju u saobraæaju, vremenskim nepogodama.

"To je tzv. popreèna veza, pomoæu koje mi direktno i vrlo jednostavno, lako i brzo dolazimo u vezu sa onima koji su nam potrebni. U sluèaju bilo kakvih nesreæa, zemljotresa, u vezi smo sa seizmolo¹kom zavodom i to je ne¹to ¹to nam olak¹ava posao", rekla je ®eljka Bajiæ Dragutinoviæ, doktorka Hitne pomoæi.

U sistem radio veze ukljuèiæe se i Deèija klinika u Tir¹ovoj i Institut za majku i dete.

Centar za obave¹tavanje planira jo¹ ¹iri sistem radio mre¾e, u koji æe se integirsati sve gradske slu¾be koje pru¾aju pomoæ graðanima.