Rendgen koji mo¾e sve da vidi

Started by Bred, 10-02-2008, 17:17:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |
Rendgen koji mo¾e sve da vidi

©vajcarski nauènici predstavili su nove rendgen aparate visoke rezolucije koji omoguæavaju prikaz najsitnijih i najfinijih struktura kostiju. Nova tehnika rendgenskog snimka radi na principu koncentrovane, usmerene radijacije, èime obezbeðuje bolji kontrast i o¹trinu snimka.

Nauènici trenutno rade na implementiranju ove tehnologije i na ostale medicinske aparate koji rade po istom principu, kao ¹to je mamogram i skener.
Ovakav rendgen sa "tamnim poljima" mo¾e se upotrebiti za generisanje snimaka kostiju sa mno¹tvom detalja uz moguænost diferenciranja supstanci koje obièan rendgen ne razlikuje.
Franc Fifer, asistent profesora fizike na Politehnièkom univerzitetu u Luzanu, kompresovao je klasièan rendgenski snimak sa senkama. Ovakva slika dobija o¹trinu prikazivanjem nivoa apsorbovane radijacije, kroz deo tela koji se snima, èime se obezbeðuje bolji kontrast i veæa preglednost snimka.
Nauènici su demonstrirali ovu vrstu snimka koristeæi "sinhrotron", veliki i veoma skup akcelerator. "Sinhrotron" je sna¾an izvor veoma svetlih i fokusiranih X-zraka, koji su mnogo efikasniji od nedovoljno jakih kristalno-optièkih, koje koristi standardni rendgen aparat. Osnovni razlog nedovoljne o¹trine rendgenskog snimka je èinjenica da kristalno-optièki zraci, usmereni na objekat snimanja, pru¾aju dosta uzak spektar talasnih du¾ina.
Kako bi na¹ao zamenu za neefikasne kristalne zrake, Fifer je izumeo silikonske filtere koji prikazuju pun spektar zraka generisanih pomoæu struje niske frekvencije. Ovi filteri su u formi silikonskih diskova povezanih pomoæu 20 mikrometara dugih proreza, ispunjenih èistim zlatom. U cilju koncentracije rasutih zraka, ovi filteri se postavljaju na izvor X-zraka i izmeðu snimanog uzorka i detektora.
- Èak i sitne strukture poput mikropreloma na ovakvim snimcima vide se jako èisto. To znaèi da bi se ovaj izum mogao koristiti u ranom dijagnostikovanju, na primer, osteoporoze i minijaturnih fraktura - ka¾u nauènici.

blic