Nova metoda na VMA

Started by Bred, 19-02-2008, 21:32:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Nova metoda profesora Bele Balinta sa VMA, zvanièno priznata u svetu, donela je revolucionarna pobolj¹anja kod transplatacije organa.

Èak treæina bolesnika za koje transplantacija bubrega predstavlja jedini naèin izleèenja, nije mogla da dobije bubreg od svojih srodnika, zbog velike nepodudarnosti u krvnoj grupi. Nova, revolucionarna metoda profesora Bele Balinta sa VMA, koja je zvanièno priznata i u svetu, donela je spas ovim bolesnicima.

Do skora je presaðivanje bubrega bilo nemoguæe, kada izmeðu davaoca i primaoca postoji velika nepodudarnost u krvnoj grupi.

U sluèaju takve transplantacije, dolazilo bi do jakog imunskog sukoba, a veæ postojeæa antitela izazivala bi brzo odbacivanje presaðenog organa.

Nova metoda uklanjanja antitela, profesora Balinta, omoguæava uspe¹no prihvatanje organa.

Pre same transplantacije, novom procedurom, antitela se uklanjaju iz krvne plazme bolesnika, izvan njegovog tela, a potom mu se preèi¹æena plazma vraæa.

Ova jedinstvena metoda, primenjuje se dve godine na VMA i, zahvaljujuæi njoj, kod 19 bolesnika uspe¹no je obavljena transplantacija.

U isto vreme, nova metoda obezbedila je i u¹tedu od 25 000 evra po bolesniku.

"Uvoðenjem na¹e sopstvene metode uspeli smo da, u procentima izra¾eno negde do 98 odsto, smanjimo prisustvo tih, u ovom sluèaju ne¾eljenih, antitela u cirkulaciji bolesnika i time da omoguæimo uspe¹no prihvatanje i kasnije funkcionisanje bubrega", ka¾e Bela Balint, naèelnik odeljenja za hemoterapiju i aferezno leèenje na VMA.

A lekari VMA, bele¾e i velike uspehe na polju æelijske terapije.

Otkriveno je da matiène æelije, pored krvnih, mogu da stvaraju i æelije kosti, srca, jetre.

Tako je moguæe obnavljanje obolelih ili o¹teæenih organa.

Upravo je na VMA prvi put primenjena æelijska terapija kod bolesnika sa srèanim infarktom, a od pro¹le godine, ova se terapija primenjuje i u toku same operacije na srcu.

"Na taj naèin, umesto o¾iljka, primera radi, u srcu nastaje srèani mi¹iæ sa kapilarima, ili u jetri nastaju jetrene æelije koje æe vr¹iti funkciju", obja¹njava Balint.

Pre nekoliko meseci na VMA, æelijska teraija primenjena je i kod bolesnika sa o¹teæenim funkcijom pankreasa i izveden postupak, tzv. biokorekcije dijabetesa tipa 1.

Ovaj najnoviji medicinski podvig lekara VMA ne predstavlja samo prvu intervenciju takvog tipa u na¹oj zemlji, veæ je meðu prvima u svetu.



:news:
Prva transplantacija jetre u KCS
| Izvor: B92
Beograd -- U Klinièkom centru Srbije prvi put je uraðena transplantacija jetre, saop¹tilo je Ministarstvo zdravlja.

Takoðe, za poslednjih nedelju dana uraðene su èetiri transplantacije bubrega. Svih pet intervencija obavljeno je sa preminulih osoba, u okviru programa transplantacije organa. Ministarstvo zdravlja zahvaljuje porodicama koje su imale razumevanje za to da se transplantacijom organa spasavaju ¾ivoti drugim, te¹ko bolesnim osobama.

Tim doktora Miroslava Miliæeviæa obavio je prvu uspe¹nu transplantaciju jetre u Klinièkom cetru Srbije, a timovi lekara Draga Milutinoviæa i Radmile Blagojeviæ obavili su transplantacije bubrega.

[youtube=425,350]HfjuFcuAmwY[/youtube]