"Tu¾ila¹tvo æe ispitati pretnje"[B92]

Started by Bred, 26-02-2008, 21:46:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Tanjug 
Beograd -- V.D. Republièkog tu¾ioca najavio da æe preduzeti mere da se identifikuju lica koja su upuæivala pretnje na adresu RTV B92.

Tu¾ila¹tvo æe tra¾iti od policije da identifikuje osobe koje su slale pretnje RTV B92 i da hitno preduzme sve mere da se obezbedi sigurnost novinara i urednika B92, ka¾e vr¹ilac du¾nosti Republièkog tu¾ioca Slobodan Radovanoviæ.

B92 juèe je podneo Èetvrtom op¹tinskom tu¾ila¹tvu kriviènu prijavu zbog brojnih pretnji kojima su zaposleni u toj kuæi poslednjih dana izlo¾eni, a dr¾avni tu¾ilac tvrdi da æe uèiniti sve da se ovo pitanje dovede do kraja.

“Dr¾ava Srbija mora da bude demokratska dr¾ava i moramo da obezbedimo sigurnost graðana, pa i medija, kao glasnogovornika javnosti”, kazao je Radovanoviæ.

On je kazao i da ovakva pona¹anja “moraju biti saseèena u korenu jer mi ne smemo da ugro¾avamo demokratiènost jednog dru¹tva”.


SDU protestuje zbog pretnji novinarima

Socijaldemokratska unija izrazila je protest povodom pretnji koje se poslednjih dana upuæuju novinarima i urednicima Radio-televizije B92.

Kako se navodi u saop¹tenju te stranke, sve èe¹æi napadi na novinare i medijske kuæe za cilj imaju spreèavanje slobodnog informisanja u Srbiji.

"SDU ove pretnje smatra vrlo ozbiljnim i podseæa da bez slobode za medije Srbija i njeno dru¹tvo nemaju istinsku buduænost", navodi se u saop¹tenju.

Medijska kuæa B92 podnela je juèe Èetvrtom op¹tinskom javnom tu¾ila¹tvu kriviènu prijavu i obavestila policiju o brojnim pretnjama fizièkim likvidacijama upuæenih novinarima i urednicima te kuæe.

Beta i Blic protestuju zbog dopisnice

Novinska agencija Beta i dnevni list Blic, kao i Nezavisno udru¾enje novinara Srbije uputili su zajednièki protest MUP-u Srbije, zbog toga ¹to policija nije za¹titila dopisnicu iz Leskovca Milicu Ivanoviæ od napada demonstranata na administrativnom prelazu Mutivode kod Medveðe.

U pismu direktoru policije MUP-a Srbije Miloradu Veljoviæu, Beta i Blic protestovali su ¹to policajci koji su prisustvovali juèera¹njem incidentu nisu reagovali u trenutku kada je jedan od demonstranata panjem pogodio novinarku Milicu Ivanoviæ, niti su to uèinili kada im se ona obratila za pomoæ.