Независност Републике Српске анкета

Started by vucko81, 19-02-2008, 17:00:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Да ли сте за независност Републике Српске?

Да
20 (62.5%)
Не
12 (37.5%)

Total Members Voted: 32

Bred

Nemci i Svajcarci, pod uslovom da je tacno to sto ti pricas, su pristali i navikli se na takvo uredjenje.
Srbija i Srbi to nikad nisu uradili.
I zaboravite da je formalno-pravno, KiM i dalje POKRAJINA u sastavu Srbije sa ovlascenjima koje pokrajinama propisuje Ustav Srbije. :wink:

Vampire 666

QuoteNemci i Svajcarci, pod uslovom da je tacno to sto ti pricas, su pristali i navikli se na takvo uredjenje.
Srbija i Srbi to nikad nisu uradili.
Tacno je. Citao sam u knjizi za prvi razred osnovne skole u Cirihu, a i blizak clan familije zivi tamo sa porodicom pa mi je detaljno obkasnjavao neke stvari. ZA Nemacku i Austriju znam iz price brojnih prijatelja koje imam u tim zemljama.Srbima ne bi bilo lose da se na to ugledaju...

QuoteI zaboravite da je formalno-pravno, KiM i dalje POKRAJINA u sastavu Srbije sa ovlascenjima koje pokrajinama propisuje Ustav Srbije.
U tome i jeste najveci problem. I dalje se insistira na tom mrtvom slovu umesto da se nesto sustinski promeni. Pa i ova tema je deo te price. Umesto da se pokrene nova plitika o KiM, kod nas se podgreva prica o RS i jure kao 'domaci izdajnici' svi koji su protiv stare politike...

darusaz

Швајцарска има федерално уређење. Ти кантони су практично као мале републике. Ende. (што би рекли у немачком говорном подручју Хелвеције)  .blah.

И да, то је једина земља са непосредном демократијом. Често иду на референдуме. А да не кажем да се у неким кантонима референдуми спроводе и када неки странац поднесе захтев за држављанство (ако је настањен у дотичном кантону).

j_e_c_a

Siptari su nacionalna manjina u Republici Srbiji,a Srbi u RS su konstitutivni narod koji ima pravo na samoopredeljenje. Nigde u svetu nacionalna manjinja nema pravo na samoopredeljenje i otcepljenje dela teritorije drzave u kojoj zive. Te dve stvari se ne mogu porediti ni kom smislu.
A kao sto je prof.Antic rekao, Siptari cine 13-14% stanovnistva Srbije,a Srbi u RS cine preko 30% stanovnistva BiH.  Jedni mogu,a drugi ne mogu! Zasto? Samo zato sto smo Srbi!

"Svetosavski zavet jedinstvene vere u jedinstvenoj nacionalnoj drzavi je bio vekovni orijentir buducnosti,ali i glavni cilj osporavanja i razaranja  od strane svih srpskih neprijatelja."

Ayrton Senna

"Kosovo is unice case" kako ka¾e Amerièka administracija.  :bljak:

Sad, Republiku Srpsku ve¾e klimavi Dejtonski sporazum, ali kako je situacija, posle jednostranog progla¹enja nezavisnosti privremenih Kosovskih institucija, polako krenula da se zate¾e i zakuvava, i ovaj sporazum mo¾e lagano da padne. A tada je na narodu da odluèi.

Znaju to u Banja Luci, sada æute i prate situaciju. A isto je i u Mostaru.

Bred

Silajd¾iæ protiv odluka RS
| Izvor: Beta
Sarajevo -- Haris Silajd¾iæ je ocenio da se Narodna skup¹tina RS stavila "u dvostruku slu¾bu agenta Srbije, usvajajuæi rezoluciju o Kosovu".

Èlan Predsedni¹tva BiH Haris Silajd¾iæ podsetio je da je Narodna skup¹tina Republike Srpske stavila i veto na odluku Predsedni¹tva BiH o zahtevu Savetu bezbednosti UN za preduzimanje mera za sprovoðenje presude Meðunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine.

"Ovi potezi odslikavaju potpuni nedostatak legitimiteta odluka te skup¹tine. Njeni poslanici su u istom danu digli glas o neprikosnovenosti meðunarodnog pravnog poretka kada su u pitanju granice susedne dr¾ave i blokirali poku¹aj BiH da za¹titi svoja meðunarodna prava koja Srbija kr¹i veæ vi¹e od dvanaest godina", saop¹tio je Silajd¾iæ.

On je naveo da su poslanici Narodne skup¹tine RS zapretili i referendumom o izdvajanju Republike Srpske iz BiH i naglasio da je reakcija meðunarodne zajednice na takve poteze zabrinjavajuæa.

Silajd¾iæ smatra da je visoki predsatvnik u BiH trebalo da poni¹ti rezoluciju skup¹tine Republike Srpske "jer je ona neustavna".

"Demokratske snage u BiH nikada nisu napale ni jednu ambasadu, spalile niti jednu zastavu, a pogotovo ne zastavu SAD ili neke zemlje Evropske unije. Meðunarodna zajednica stoga treba jasno da odgovori kakvu BiH ¾eli kao svog partnera", saop¹tio je Silajd¾iæ.

B92

--
"RS nema pravo na otcepljenje"
| Izvor: Beta, Tanjug
Brisel, Sarajevo -- Savet za primenu mira u BiH zakljuèio je danas u Briselu da entiteti, poput Republike Srpske, nemaju pravo na otcepljenje.

"Savet je izrazio duboku zabrinutost zbog zvaniènih poziva na secesiju i sna¾no nagla¹ava da, po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcepljenje od Bosne i Hercegovine", istièe se u zakljuècima sa dana¹njeg sastanka Saveta, koji predstavljaju direktan odgovor na rezoluciju Narodne skup¹tine Republike Srpske usvojene pro¹le nedelje nakon jednostrane secesije Kosova.

"Savet je isto tako zabrinut izjavama u kojima se dovodi u pitanje postojanje entiteta", dodaje se u tekstu.

Visoki predstavnik meðunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajèak istakao je, na konferenciji za ¹tampu po zavr¹etku sastanka, da "Kosovo ima uticaja na atmosferu u regionu", ali i dodao da "nema opravdanja za kori¹æenje Kosova kad je reè o unutra¹njim problemima u Bosni".

"BiH nije talac Kosova", naglasio je Lajèak i dodao da "ne oèekuje dalje proteste koji bi mogli da destabilizuju Bosnu".

On je, takoðe, rekao da mu je premijer Republike Srpske Milorad Dodik dao uveravanja da æe spreèiti destabilizaciju zemlje.

Savet je, istovremeno, izrazio nezadovoljstvo ¹tetom koja je prièinjena na diplomatskim predstavni¹tvima u Banja Luci i zatra¾io od vlasti da odr¾e javni red i mir.

"Disolucija moguæa ukoliko se prekr¹i Dejton"

U sluèaju da se Dejtonski sporazum, odnosno jasno postojanje Republike Srpske, ne uzme u obzir prilikom buduæih ustavnih promena u Bosni i Hercegovini, onda su otvorene sve varijante, pa i "disolucija", izjavio je danas u Briselu premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ukoliko Dejton nije osnov za ustavne promene, onda su sve varijante otvorene i onda je apsolutno moguæa i disolucija. To sam jasno rekao svim èlanovima Saveta za primenu mira, koji se danas sastao u Briselu", izjavio je Dodik.

"Mi ¾elimo da imamo potvrdu da smo dobrodo¹li u BiH. Ako nemamo tu potvrdu, onda æe na¹a upozorenja jednog dana morati da shvate oni koji uporno odbijaju èinjenicu da je BiH ustavna, dejtonska kategorija", istakao je Dodik.

Odgovarajuæi na kritike Saveta upuæene Banjaluci zbog rezolucije Narodne skup¹tine Republike Srpske nakon otcepljenja Kosova, Dodik je odgovorio da je "rezolucija jasan odgovor na situaciju koju su prouzrokovale neke zemlje koje su kritikovale rezoluciju".

"U njoj smo jasno rekli da su teritorijalni integriteti neprikosnoveni - naravno, to znaèi i u BiH - ali se neki nisu pridr¾avali tog principa. Ukoliko Dejtonska pozicija bude ugro¾ena, naravno da æemo imati pravo na svoju politièku odluku, kakva god bila", istakao je Dodik.

"Niko ne bi trebalo da pokrene pitanje priznavanja Kosova u BiH. Vi¹e prava na reakciju o Kosovu imaju Srbi nego neki drugi u BiH", istakao je premijer Republike Srpske.

Predsedavajuæi Saveta ministara BiH Nikola ©piriæ izjavio je da su na sastanku Saveta, pojedine zemlje kritikovale rezoluciju Narodne skup¹tine, ocenjujuæi da je ona "antidejtonska".

"Meðutim, predstavnici RS su je branili na dosta korektan naèin. Ta rezolucja je pisana s ciljem da RS zatra¾i puno uva¾avanje i da se usprotivi stalnoj negaciji RS", istakao je ©piriæ.

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivaniæ istakao je da ne vidi problem u rezoluciji Republike Srpske.

"Jeste bilo ne¹to vi¹e kritika na raèun rezolucije Skup¹tine Republike Srpske, meðutim ni tu nije bilo ni¹ta dramatièno. Sve dok se RS tretira ravnopravno, ta rezolucije neæe biti problem, ali ako ne bude tretirana korektno, onda æe nastati problem", istakao je on.

"Prema tome, bitno je da se po¹tuje Dejton i sve æe biti u redu", istakao je Ivaniæ.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=27&nav_category=167&nav_id=286781



Solana: Ni secesija, ni ukidanje RS
| Izvor: Beta, Tanjug
Sarajevo, Banja Luka -- Havijer Solana upozorio da meðunarodna zajednica neæe tolerisati pozive na secesiju u BiH, niti pozive za ukidanje entiteta.

Visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku je kazao da EU podr¾ava ostanak Ureda visokog predstavnika meðunarodne zajednice (OHR) u BiH, do njegove tranzicije u Ured specijalnog predstavnika EU.

Solana je ocenio da je u BiH u poslednje vreme postignut napredak, posebno nakon ¹to je u decembru parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU, ali da ipak postoje "problemi koji konstantno vraæaju politièke tenzije".

"Oni bi mogli biti opasni ako proizvedu poku¹aje slabljenja dr¾avnih institucija ili, pak, ako izazovu poku¹aje dovoðenja u pitanje legitimiteta dr¾ave. Meðunarodna zajednica neæe tolerisati dovoðenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u pitanje. Ovo vredi i za zvaniène pozive na secesiju BiH, ali i za izjave koje postavljaju pitanje postojanja entiteta", rekao je Solana za Dnevni avaz.

Upitan, hoæe li BiH uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridru¾ivanju sa EU, nakon ¹to su u BiH usvojeni nacrti zakona o reformi policije kao glavnog uslova, Solana je kazao da je sada "od kljuène va¾nosti da debata u Parlamentu BiH pokrene stvari dalje".

"Sve to kako bi zakoni o policiji, na liniji Mostarske deklaracije i Akcionog plana te u skladu sa zahtevima EU, bili usvojeni ¹to je pre moguæe", rekao je visoki evropski predstavnik.

"Srpska protiv jednostranosti"

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanoviæ izjavio je da RS osuðuje kr¹enje prava i jednostranu secesiju Kosova i zato neæe sama pribeæi progla¹enju nezavisnosti, "osim ako na to bude primorana braneæi svoj opstanak".

U intervjuu za banjaluèki list Fokus, Kuzmanoviæ je, odgovarajuæi na pitanja da li RS, na isti naèin kao i Kosovo, mo¾e da proglasi nezavisnost, rekao da "ako svet prizna jednostrani i nepravni akt secesije i ako se nepravo prizna kao pravo, onda to pravo ima i bilo koja pokrajina, oblast, entitet , federalna jedinica i mo¾e da se odvoji i postane samostalna".

"Ali, RS osuðuje kr¹enje prava i jednostranu secesiju i zato neæe pribeæi kori¹æenju te mere, osim ako bude na to primorana braneæi svoj opstanak. Neka se niko ne pla¹i bilo kakve mere, ako ne dira u dejtonske kapacitete RS", rekao je Kuzmanoviæ.

Predsednik RS je rekao da se kod jednostranog progla¹enja Kosova nezavisnim radi o nepravdi i flagrantnom kr¹enju domaæeg i meðunarodnog prava, kao i o dvostrukim standardima kada je u pitanju priznavanje prava na samoopredeljenje.

b92



RS i pravo na samoopredeljenje
| Izvor: Tanjug
Banja Luka -- Milorad Dodik ka¾e da æe RS iskoristiti pravo na samoopredeljenje ako veæina dr¾ava priznanjem Kosova naru¹i meðunarodni poredak.

"Ako bude tako, ne vidimo nijedan razlog da se i nama ne prizna pravo na samoopredeljenje, pravo koje je ustanovljeno meðunarodnim konvencijama. Ako bilo ko nasilnim putem poku¹a da prekroji BiH i ospori Republiku Srpsku, na¹ odgovor biæe brz i jasan - referendum o dr¾avnom statusu RS", kazao je premijer Republike Srpske.

Dodik je u intervjuu za novosadski Dnevnik naveo i da atmosfera u regionu i Evropi nakon samoprogla¹ene nezavisnosti Kosova ne ide na ruku integracionim procesima u ovom delu sveta.

Prema njegovim reèima, za RS nije problem to ¹to je skup¹tina Kosova izglasala nezavisnost, veæ to ¹to su taj "jednostran i nelegalan èin" priznale dr¾ave èlanice EU, posle èega je u srpskom narodu naraslo "antizapadno raspolo¾enje".

Dodik je kazao da je RS mesecima upozoravala meðunarodne zvaniènike da æe biti jako te¹ko objasniti Srbima u RS, i ne samo njima, kako oni nemaju pravo na svoju dr¾avu, a da to pravo imaju Albanci na Kosovu.

Premijer RS je rekao da eventualno odr¾avanje referenduma u RS ne zavisi od Banjaluke, veæ od stava koji æe prema tom entitetu ubuduæe imati stranke iz Federacije BiH.

On je podsetio da je njegova partija Parlamentu BiH uputila na usvajanje Deklaraciju kojom se tra¾i konaèno usvajanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"BiH je, valjda, jedina zemlja na svetu koja nije usvojila Ustav vlastite zemlje. Usvajanjem Ustava u parlamentu stranke iz Federacije bi zvanièno potvrdile da priznaju RS kao konstitutivni deo BiH i za nas bi to bila potvda da smo dobrodo¹li u BiH", kazao je Dodik.
b92