EU kaznila Majkrosoft sa rekordnih 899 miliona evra

Started by _d.0.t_, 27-02-2008, 14:47:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

_d.0.t_

EU kaznila Majkrosoft sa rekordnih 899 miliona evra

Evropska Unija je danas kaznila Majkrosoft sa rekordnih 899 miliona evra (1,3 milijardu dolara) zbog toga ¹to je amerièka korporacija naplaæivala od svojih rivala previ¹e za informacije o softveru.

Regulatori EU ka¾u da je Majkrosoft naplaæivao "nerazumne cene" do pro¹log oktobra fimama koje rade na razvoju softvera koje su htele da svoje proizvode uèine komatibilnim sa operativnim sistemom Vindouza. 

Majkrosoft je odmah objavio da se kazna odnosi na pro¹le sluèajeve koji su veæ re¹eni i da kompanija sada radi po novim princima koji njene proizvode èine otvorenijim.

Kazna je najveæa koja je ikad izreèena jednoj kompaniji i to je prvi put da je EU kaznila neku firmu zbog nepo¹tovanja antimonopolskih propisa.

Majkrosoft je svojevremeno odredio stopu naplate od 3,87 proceneta za licencirani prihod od patenata i zahtevao da kompanije, koje su tra¾ile sofverske informacije za koje je reèeno da su tajne, plate 2,98 odsto prihoda od svojih proizvoda.

EU je pro¹log marta rekla da ove stope nisu po¹tene. Pod pretnjom kazni, Majkrosoft je dva meseca kasnije smanjio patentnu stopu na 0,7 odsto a licencu na informatiku na 0,5 odsto - ali samo u Evropi.


[blic]

... patentne stope snizhene samo u Evropi... mogli bi ostali da slede primer i oshishaju ih malo.

Enea

koliko 1,3 milijardi ima nula?  :K
mislim da ovde imamo chist primer u kome majkrosoft ne shiri dalje svoju mreznu strukturu.. ali koje parice ti prgmeri mogu da dobiju od m. a koje od pgm za free OS?
:hmm

Bred

QuoteKazna je najveæa koja je ikad izreèena jednoj kompaniji i to je prvi put da je EU kaznila neku firmu zbog nepo¹tovanja antimonopolskih propisa.
jos jedan dokaz da kad nekog udaris po dzepu, to itekako ima efekta.
a monopol  :F

Enea


_d.0.t_

Quote from: 'Enea'mislim da ovde imamo chist primer u kome majkrosoft ne shiri dalje svoju mreznu strukturu.. ali koje parice ti prgmeri mogu da dobiju od m. a koje od pgm za free OS?
ovo ti je otprilike kao shto Maxi-ju morash da pljunesh 6000 ojra samo da bi te proizvod nashao na rafu... samo drugachije... ili ne... :hm:

uglavnom, monopol je kljuchna rech.