Aneurizma trbu¹ne aorte

Started by Bred, 29-02-2008, 12:55:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Prvi put u Srbiji, tim lekara VMA novom metodom operisao pro¹irenje trbu¹ne aorte, jedno od najriziènijih oboljenja.

Vrhunski tim lekara Vojno-medicinske akademije pod rukovodstvom profesora Miodraga Jevtiæa izvr¹io je najnovijom endovaskularnom tehnikom rekonstrukciju pro¹irenja trbu¹ne aorte. Ovim doprinosom lekara VMA od sada æe se i u Srbiji raditi operativna tehnika koja se do sada izvodila samo u visokorazvijenim zemljama.

[youtube=425,350]IhswUWbCOKQ[/youtube]

Godi¹nje se u Srbiji otkrije 500-800 obolelih sa aneurizmom trbu¹ne aorte. Pro¹irenje na najveæem trbu¹nom krvnom sudu jedno je od najte¾ih oboljenja koje se u 50 odsto sluèajeva, i u svetu i kod nas, zavr¹ava smræu. Bolest nastaje neprimetno i uglavnom se otkriva kada bolesnik doðe na pregled zbog nekih drugih stomaènih tegoba.

Oboleli se uglavnom operi¹u kao hitni sluèajevi. Do sada je raðena klasièna operacija visokog rizika, sa velikim rezom, brojnim moguæim komplikacijama, dugim i te¹kim oporavkom.

"Ovom novom tehnikom elegantno i efektno uradimo, smanjujuæi pri tom operativni rizik, smanjujuæi ¾ivotni rizik u svemu tome i olak¹avajuæi ljudima da se ¹to pre vrate normalnom ¾ivotu i da praktièno budu potpuno funkcionalni i zdravstveno i radno sposobni", rekao je Miodrag Jevtiæ, naèelnik Vojno-medicinske akademije.

Nova endovaskularna hirur¹ka tehnika omoguæava za svakog pacijenta gotovo idealni ve¹taèki krvni sud kao zamenu.

Ivan Marjanoviæ, vaskularni hirurg, ka¾e da postoji preko 80 kombinacija moguæih sistema stent graftova za pacijenta.

Bolesnik veæ posle dva dana napu¹ta bolnicu, a posle sedam je radno sposoban. Ovaj zahvat za sada se plaæa oko 7.000 evra, ali se u VMA nadaju da æe tro¹kove operacije uskoro snositi RZZO jer u odnosu na klasiènu operaciju i dug period oporavka, novi zahvat zapravo predstavlja u¹tedu.

b92