Bolje i od bandzija!

Started by Enea, 07-03-2008, 17:22:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Enea

Ko je bio na ekskurziji, a bili smo svi u istom hotelu, seticje se onoga ispred hotela.
A ko je imao zelje i hertza? M?

Hocje neko sa mnom??  :happy: :igra: :happy:



Onesvešćivanje dobrovoljaca

MaxFlight FS 2000 u Muzeju automobila


U prostorijama Muzeja automobila u Beogradu (Majke Jevrosime 30) nedavno je postavljen MaxFlight FS2000, hibrid trenažera za borbene pilote i arkadne mašine iz luna parka. Sprava teška bezmalo dve tone sastoji se od dvosede kabine postavljene na servomotorni sistem i računarskog sistema zaduženog za kontrolu virtuelnog sadržaja i prenošenje inputa igrača sa džojstika na pokrete po sve tri ose. Sistem poseduje tri ugrađene igre, od kojih su MS Combat Flight Simulator 2 i MS Flight Simulator 2004 ,,aktivne", dok je simulacija roller coastera potpuno pasivna i služi kao svojevrsna demonstracija sistema.

Kada progutate knedlu, skinete jaknu, povadite sve iz džepova, udahnete duboko, platite bednih 250 dinara i odaberete željenu igru, uvežbano osoblje će vas i vašeg pratioca/partnera postaviti u sedišta jedno do drugog (sistem zahteva dve osobe u kabini radi ravnoteže). Zatim će vas armirati pojasevima, zatvoriti poklopac i ostaviti u mraku ispred gigantskog LCD projektora sa rukama na džojstiku i kontroli gasa. Ludilo počinje samo nekoliko sekundi kasnije... Vaš cenjeni reporter odabrao je Combat Flight Simulator 2 i Mitsubishi A6M2 Zero zbog pokretljivosti, željan da testira granice sistema i brzinu rotacije kabine po osama; mašina je zabrujala, kabina se lagano uzdigla, a splash screen učitavanja leta zamenio je prizor iz kokpita. Imamo kontrolu...

Oštri pokret džojstika na levu stranu uzrokovao je rotaciju kabine za 360 stepeni koja je trajala manje od sekunde, otprilike isto onoliko koliko je našem virtuelnom Zerou trebalo da napravi klasičan ,,valjak". Jurnjava za raspršenim protivničkim Hellcatima naterala nas je na kombinaciju lupinga i oštrih desnih skretanja, što je uzrokovalo superbrze upside-down situacije i glasno ječanje dobrovoljca koji je sedeo pored. Posle dva minuta suludog vitlanja aviona i tela, količina adrenalina koju smo izlučili bila bi dovoljna da oživi Tutankamonovu mumiju. Stoga mali reminder: ukoliko niste sigurni u svoj stomak i unutrašnje uvo, ne sedajte u kabinu sa osobom koja je nalik autoru ovog teksta i koja će da se iživljava od prve sekunde. Partneri moraju imati približno isti ,,apetit" za uzbuđenjem, inače rizikujete da se jednom od njih zaista smuči život.

Sistem ima samo dve mane vredne pomena, koje u sasvim neznatnoj meri narušavaju osećaj potpune realnosti. Kao prvo, centrifugalna sila koja bi vas držala prikovanim za sedište i olakšavala pritisak na bokove i ramena pri zaokretima i valjcima ne postoji iz prostog razloga što mašina stoji u mestu i ne leti brzinom od 600 km/h. Kompletno letačko iskustvo MaxFlighta FS2000 ovim je stresnije nego ono koje biste imali u realnom vazduhoplovu, što podrazumeva da u njoj nećete ostati duže od desetak minuta ukoliko ne želite da dobijete snažnu upalu ligamenata. Drugo, sistem ne poseduje pedale za kormilo pravca (rudder), ali to je možda i dobro s obzirom na odsustvo limitacionih faktora u prenošenju igračkog inputa na rotaciju kabine: nije teško zamisliti malo labilnijeg igrača koji je zapenio kao konj (bez obzira što ne zna kako funkcionišu avionske komande) i krenuo u nekontrolisani multi roll manevar, izgubio koordinaciju pokreta ruku i nogu i ispraznio sadržaj želuca, uz opciono padanje u nesvest.

MaxFlight FS 2000 je apsolutni blast, koji vam za simbolični novčani iznos nudi iskustvo najpribližnije realnom osećaju pilotiranja i vazdušne borbe, uz adrenalinski rush i trnce koje nudi jedino znatno skuplji bandži-skok.

Miodrag KUZMANOVIĆ
       
   


izvor (http://www.sk.co.yu/2008/03/sknl02.html)

AquArius

Ovaj, Enea, jel mislis na onu kuglu sto pici visoko gore i jos te obrce gore i dole ..
Imam i DVD to prove it.
Zez  :smekerica:

Lero


pavlest

u ovo je sigurno super stvar
jos kad bi napravili nesto da izazove i efakat g-force  :Bog  :K