Korisni izvori informacija

Started by Bred, 02-03-2008, 13:05:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne strane ...

«Ovo nije isto ¹to i studiranje na internetu. Nije èak ni planirano da slu¾i kao zamena. Zami¹ljeno je da se na internet postave dokumenta koja akademici ¹irom sveta mogu da koriste pri planiranju svog nastavnog programa.»

«©irom sveta» je pravi izraz, s obzirom da se polovina posetilaca OpenCourseWare vebsajta nalazi izvan severne Amerike, a mnogi od njih imaju velike koristi od prevedenih materijala.

«Skoro istog trenutka kada postavimo ne¹to na sajt, kontaktiraju nas broje organizacije zainteresovane za prevod na njihove jezike. Trenutno postoji oko 600 prevoda na¹ih dokumenata za razne kurseve na ©panski, Portugalski, Kineski, Tajlandski, a od skora su tu i prevodi na Farsi.»

Oko polovine korisnika ovog vebsajta su pojedinci, odnosno kako ih Karson naziva «nezavisni uèenici», koji uèe koristeæi iste materijale kao i studenti na slavnom univerzitetu, sa tom razlikom ¹to ne moraju da plaæaju ¹kolarinu.

Sva dokumenta na OpenCourseWare-u se mogu besplatno preuzeti, a ukoliko ne mo¾ete da pronaðete taèno ¹ta tra¾ite, tu je i link za meðunarodni konzorcijum univerziteta, koji okuplja fakultete u oko 20-ak stranih zemalja, koji nude sliène materijale. 

Voanews.com