Regulisanje odnosa student-fakultet

Started by Bred, 13-07-2007, 17:21:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta 
Beograd -- Senat Univerziteta u Beogradu razmatrao Pravilnik o polaganju i ocenjivanju ispita i Ugovor o studiranju.

Senat Univerziteta u Beogradu danas je usvojio Pravilnik o polaganju i ocenjivanju ispita, a odluka o usvajanju konaènog teksta Ugovora o studiranju na osnovnim studijama odlo¾ena je za septembar.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovaèeviæ ka¾e da je Pravilnik o polaganju i ocenjivanju ispita dokument op¹teg karaktera na nivou Univerziteta, koji svaki fakultet pojedinaèno mo¾e prilagoditi svom naèinu rada.

Pravilnik o polaganju i ocenjivanju ispita obavezuje profesore da prate rad studenata tokom cele godine i vode evidenciju o njihovoj aktivnosti.

Studenti æe imati vi¹e predispitnih aktivnosti. Ispunjavanjem predispitnih obaveza i polaganjem zavr¹nog ispita student mo¾e osvojiti najvi¹e 100 poena po Evropskom sistemu prenosa bodova, pri èemu predispitne obaveze uèestvuju s najmanje 30, a najvi¹e 70 poena.

Pravilnik je najpre predvideo da fakulteti taène datume polaganja ispita u svim rokovima treba da istaknu veæ na poèetku ¹kolske godine. Odredba pravilnika je zbog mnogo primedbi izmenjena, pa su fakulteti sada obavezni da istaknu okvirni, a ne precizan raspored polaganja ispita.

Na dana¹njoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu dosta se raspravljalo o odredbi prema kojoj je nastavnik du¾an da na ispit doðe 15 minuta pre poèetka polaganja.

Ta odredba je nai¹la na protivljenje mnogih èlanova Senata koji smatraju da bi, ako profesori ranije dolaze na polaganje ispita, oni time mogli da poremete i prekinu ispit koji se neposredno pre njihovog odr¾ava u istoj uèionici.

Odredba je izmenjena, pa je sada predviðeno da profesor u prostoriji u kojoj se odr¾ava ispit bude u vreme poèetka ispita.

Pravilnik o polaganju i ocenjivanju ispita æe omoguæiti ravnopravne uslove studiranja za osobe s hendikepom. Ako uèionica u kojoj se pola¾e ispit nije pristupaèna studentu sa invaliditetom, univerzitet je du¾an da obezbedi polaganje u drugom, odgovarajuæem prostoru.

Studenti s hendikepom ispite ce moæi da pola¾u na njima najprikladniji naèin, pismeno ili usmeno, zavisno od vrste hendikepa.

Konaènan tekst Ugovora o studiranju na osnovnim studijama zbog velikog broja primedbi nije usvojen na dana¹njoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Usvajanje teksta ugovora kojim æe biti regulisana medjusobna prava i obaveze univerziteta i studenata odlo¾eno je za poèetak septembra.

b92