Tuga se ne mo¾e utopiti u alkoholu

Started by Bred, 03-03-2008, 15:23:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Tuga se ne mo¾e utopiti u alkoholu

Ka¾e se da alkohol poma¾e da se utopi tuga, ali on je, u stvari, samo produ¾ava, pokazalo je istra¾ivanje Univerziteta u Tokiju.

Tim japanskih istra¾ivaèa, kojim je rukovodio profesor farmakologije Norio Macuki, otkrio je da etanol sadr¾an u alkoholu ne poma¾e zaboravu, kao ¹to se veruje, veæ naprotiv - doprinosi tome da uspomene ostanu dobro usaðene u pamæenje.

Profesor Macuki zbog toga savetuje da se ne pose¾e za alkoholom ako se ¾eli zaboraviti neko neprijatno iskustvo, veæ da ga je bolje, ¹to je br¾e moguæe, izbrisati neèim prijatnim.

Istra¾ivaèi su do¹li do tog otkriæa testiranjem laboratorijskih pacova koje su podvrgavali blagim strujnim udarima i potom ih vraæali u kavez, posle èega bi, svaki put kada bi otvarali kavez, glodari bili prestravljeni.

Posmatrajuæi reakcije kod grupe ¾ivotinja kojoj su ubrizgali alokohol i druge kojoj su davali fiziolo¹ki rastvor, istra¾ivaèi su utvrdili da je strah trajao du¾e, u proseku dve sedmice, kod pacova koji su dobijali alkohol.

"Ako te rezultate primenimo na ljude, to znaèi da æe lo¹e uspomene, kojih ¾elimo da se oslobodimo, trajati du¾e ukoliko unosimo alkohol, mada na trenutke dolazi do izvesne euforije", istièu japanski istra¾ivaèi.

Istra¾ivanje je objavljeno u amerièkom akademskom èasopisu "Neuropsychopharmacology".

b92

Adonis_Vernalis

Svojevremeno, kada sam ispitivao uticaj kukuruzne svile na diurezu u pacova, nisam smeo da direktno ekstrapoliram rezultate na ljudski rod. Kako se sada ovi rezultati mogu direktno ekstrapolirati, a u pitanju nisu samo bubrezi, no nasa dusa, a slazemo se da je druge vrste nemaju?

Gospodo Japanci, pogresan vam je pristup. Jeste li ikada pokusavali da tugu udavite u alkoholu? Jeste li pritome dobijali etanol intraperitonealno, ili ste cirkali konjake, vinjake, votke, piva, vina... sta god vec, ali per os? Jeste li pacovima davali votku, ili EtOH? Ili ste sami pili EtOH? Jeli vas najbolji drugar ikada nosio u narucju kuci, da vas baci na krevet, izuje i pokrije? Jesu li pacovi slusali Sopena tokom eksperimenta, ili su slusali bolnu tisinu sopstvenih pokreta u fecesom umazanoj piljevini? Jeste li ih vodili u Skadarliju, ili niste? Na primer?

I ko kaze da tuzni pokusavaju da zaborave sta im se desilo? A sta ako oni pokusavaju da nauce kako dalje? Desilo se sto je moralo biti. I, kako dalje? Cime kroz zivot? Ko kaze da oni zele to da zaborave? Mozda bas i zele da utisnu to, nesto, jako duboko i jako daleko, da bi ih vazda podsecalo na rane koje su upravo olizali? A onda da, obogaceni tim iskustvom, krenu dalje, kuda god ih njihov rodjeni zivot nosti?

Bezdusna nauka... Ne mogu da zamislim cak ni pacovsku dusu izmerenu nekakvom, bilo kakvom, skalom...  :bljak:, a kamoli ljudsku, beskrajnu... Gospodo Japanci, jeste li se ikada izvinili biljci koju zelite da uberete, e da bi je analizirali? Niste? E, to je vas propust...

Duke

Utopiti tugu u alkoholu... hm... skakljivo pitanje nema sta.

Jedno je sigurno, makar se unistili od alkohola on nikada nece uciniti da bol nestane sutradan kada se probudite trzni, nema tu moc, ali opet coveku je ponekada potreban neki ventil da izadje iz trenutne situacije jer ipak za trenutke zaboravi na sve sto ga tisti i pomisli na neke vedrije strane zivota. To je ponekad potrebno da se izadje iz patnje i "odmori" od svega i dusa i telo. Jos ako je drustvo dobro ima vrlo blagotvorno delovanje. To je empirijski dokazano, i nema nauke koja to moze da opovrgne

Naravno iskljucujem slucajeve gde covek vise ne zna gde se nalazi ili gde to postaje ucestalo. Tako se razlikuju ljudi koji piju (mi  :happy:) i alkoholicari

Roben

Ако ништа друго бар те у том тренутку орасположи  :ziveli
а сутра ти буде горе  a005
време само лечи све  :roll: