Praksa - put do zaposlenja

Started by pereca, 04-03-2008, 14:49:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Praksa - put do zaposlenja

Na nekim fakultetima, studenti su bombardovani teorijskim znanjem, a o praktiènom radu veoma malo znaju...
Prilikom konkurisanja za posao, poslodavci od kandidata sve èe¹æe zahtevaju prethodno radno iskustvo od minimum godinu dana. Buduæi da se u ¹kolama i na fakultetima èesto ne dobija ovakvo iskustvo, najbolje re¹enje je da se tokom ¹kolovanja studenti sami potrude da obezbede praksu u firmi koja se bavi poslovima za koje se kandidat ¹koluje.


VE©TINA - Na specijalizovanom sajtu Infostud.poslovi napominju da znaèaj prakse nije samo u formalnom ispunjavanju nekog od kriterijuma u oglasu za posao, veæ to ¹to se kroz praktièan rad mogu steæi ve¹tine koje æe znanje i snala¾ljivost kandidata izdiæi iznad konkurencije i omoguæiti mu da dobro obavlja svoj posao.
- Na fakultetu sam obavljao nekoliko jednomeseènih praksi, a samoinicijativno sam se prijavio na konkurs Narodne banke Srbije za letnju praksu. Dobro sam se pokazao i dobio stipendiju NBS-a do kraja ¹kolovanja, a nadam se da æu u centralnoj banci dobiti priliku za stalni posao kad zavr¹im sa svim ispitima - obja¹njava Vladimir Jovanoviæ, apsolvent na Fakultetu organizacionih nauka.
Na nekim fakultetima, studenti su bombardovani teorijskim znanjem, a o praktiènom radu veoma malo znaju.
- Iako sam i¹la na nekoliko praksi koje je fakultet organizovao, veoma sam malo znala o poslu novinara. Tek kada sam do¹la u redakciju i poèela s praktièniom radom, videla sam koliko smo na fakulteti bili bombardovani nepotrebnim znanjem - ka¾e Sne¾ana Krivokapiæ, novinar „Ekonomist magazina”.
Upravo zbog toga svi sajtovi za zapo¹ljavanje savetuju mlade da sami preuzmu inicijativu i da rade na sebi kako bi se ¹to lak¹e prilagodili novom radnom okru¾enju.
Volontiranje, ukljuèivanje u studentske i omladinske organizacije, uèestvovanje u projektima ili potraga za praksom u kompanijama, samo su neki od naèina kako se studenti mogu osposobiti za novo radno mesto.
Takoðe, potrebno je pratiti i oglase u novinama i na internetu, gde se mogu naæi informacije o stipendijama za praksu, istra¾ivaèke boravke i rad na projektima u zemlji i inostranstvu.

www.24sata.co.yu