Универзитет у Београду на листи најбољих

Started by pereca, 15-06-2007, 19:05:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pereca

Универзитет у Београду на листи најбољих универзитета у свету

Tuesday 12th June, 2007 - 11:06

Политика, 09.06.2007:

На светској ранг-листи 3000 универзитета, који се могу наћи на светској електронској мрежи, наш највећи и најстарији – Београдски универзитет, заузео је – 426. место. На листи 500 европских универзитета који су најутицајнији на вебу, БУ је рангиран под бројем 174. Од високошколских установа са простора некадашње СФРЈ, од нашег је бољи само Универзитет у Љубљани. Тако се Србија, уз Словенију, нашла на листи од 40 земаља које имају универзитете рангиране међу 500 најбољих на свету.

Ово је само део података објављених на сајту "Webometrics ranking of world universities", који иначе два пута у току године ажурира листе светских високошколских установа. Наведени подаци су за јануар 2007. године, а нове листе биће објављене у јулу.

Треба напоменути да ове листе нису сачињене на основу академских показатеља, као што су на пример број и успех студената и професора..., већ по основу видљивости на светској мрежи. Рангирање је први пут урађено 2004. године, уз помоћ четири највећа светска претраживача. Критеријуми који се користе за прављење листа су број, обим, популарност и утицај веб-страница универзитета и свега онога што са једне високошколске установе доспе на светску мрежу укључујући монографије, извештаје, прес конференције, научне конференције, тезе, семинаре, личне стране, дигиталне библиотеке и опште информације високошколских установа, њених департмана, студената, дипломаца, истраживача и свих људи који раде на универзитету...

Bred

QuoteТреба напоменути да ове листе нису сачињене на основу академских показатеља, као што су на пример број и успех студената и професора..., већ по основу видљивости на светској мрежи
Ako je ovo kriterijum, onda moze to jos bolje...

pereca


daredevilboy

to eventualno mozhe da se nadje samo na listi boljih unutar srbije
to mu je vrh vrhova

Adonis_Vernalis

Quote from: daredevilboy on 05-05-2008, 16:11:06
to eventualno mozhe da se nadje samo na listi boljih unutar srbije
to mu je vrh vrhova

Naravno. Verovatno je od BU trenutno mnogo bolje istureno odeljenje Univerziteta u Tirani. Locirano negde na Kosovu, a Kosovo je Srbija.