Bjork za nezavisno kosovo

Started by Bred, 09-03-2008, 14:58:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: PRESS
BJORK KLIÈE KOSOVU, EGZIT ZOVE BJORK!

Menad¾ment islandske pevaèice, koja je na koncertu u Tokiju i intervjuima otvoreno podr¾ala nezavisnost ju¾ne srpske pokrajine, ka¾u da su ipak dobili poziv novosadskog festivala


Zna li uop¹te ¹ta prièa... Bjork na koncertu u Tokiju


Islandska pevaèica Bjork, najglasniji borac za nezavisnost Kosova, ipak je pozvana da nastupi na ovogodi¹njem Egzitu, javili su juèe mnogi svetski sajtovi i agencije koje se bave muzièkim de¹avanjima.



Bora Èorba: Neka peva na Tibetu

- S obzirom na to da se dotièna veæ proèula kao dosledni borac za nezavisnost Tibeta, Abhazije i drugih oblasti ¹irom sveta, ne vidim razloga za¹to ne bi tamo i pevala. Ili neka lepo stane za govornicu, preðe u politièare, pa nek „peva" gde i ¹ta hoæe - prokomentarisao je za Press poznati srpski roker Bora Ðorðeviæ najavu da bi Bjork ipak mogla da peva na ovogodi¹njem Egzitu.

Nastup omalene pevaèice, za koju je Press jo¹ pre mesec i po najavio, na osnovu nezvaniène informacije iz samog vrha organizacije Egzita, da æe otvoriti muzièku smotru u Novom Sadu, bio je doveden u pitanje posle njenih kontroverznih izjava i pona¹anja tokom nedavno odr¾anog koncerta u Tokiju. Da podsetimo, Bjork je tada otvoreno pozdravila nezavisnost Kosova, a poklièima sa bine navela je publiku da skandira „novoj dr¾avi", a u intervjuima koje je davala tih dana izjavila je da „Srbima vi¹e nikada ne treba dopustiti da vladaju Kosovom". Taj potez je, naravno, izazvao burne reakcije srpske javnosti, a meðu prvima je reagovao Bojan Bo¹koviæ, glavni organizator Egzita, koji je Bjork poslao mejl upozorenja, naveli su njeni menad¾eri:

- U Bo¹koviæevoj poruci stoji, citiramo: „Nadamo se da Bjork neæe nastaviti da pominje Kosovo na koncertima po Evropi i u intervjuima, jer æemo u suprotnom morati da otka¾emo njen nastup i da umesto nje anga¾ujemo nekog drugog izvoðaèa - preneo je menad¾ment islandske pevaèice.



Amid¾iæ: Ne bih je zvao

- Ne volim ljude koji se me¹aju u ne¹to ¹to im nije posao. Ne razumem ovu vrstu politièkog anga¾mana meðu muzièarima. Ja je lièno ne bih zvao, ali ako organizatori smatraju da je to u redu, nemam ni¹ta protiv - komentari¹e Ognjen Amid¾iæ u kratkoj izjavi za Press.

Prve reakcije njenog osoblja bile su pomirljive, u stilu „razumemo za¹to srpski festival ne ¾eli da ugosti Bjork posle njenih izjava". Meðutim, poslednjih dana njihova reakcija se promenila, pa su menad¾eri Bjork odluku organizatora Egzita da uskrati gostoprimstvo ovoj pevaèici èak nazvali nedemokratskom i ucenjivaèkom, ili su barem sajtovi i agencije tako prenosile.

U petak je usledio obrt, po¹to su isti izvori javili da se Egzit predomislio, odnosno da je Bojan Bo¹koviæ ipak zvanièno pozvao Islanðanku na julski festival na Petrovaradinskoj tvrðavi:

- Bo¹koviæ je poruèio da je onaj prvobitni mejl bio izraz njegovog privatnog stava, a ne zvaniènog stava Egzita, kao i da je on sam korigovao taj stav posle dve nedelje, jer sada drugaèije gleda na izjave Bjork. Èak je poruèio da bi on lièno voleo da je doèeka u Novom Sadu, a da njoj stoji otvoren poziv od organizatora Egzita - navodi menad¾ment islandske pevaèice, a prenose muzièki sajtovi ¹irom planete.

U nameri da proverimo da li su navodi menad¾menta Bjork ispravni, poku¹ali smo da dobijemo zvaniènu izjavu od Bojana Bo¹koviæa.

- Ja sam na seminaru u Londonu, molim vas da se èujemo za dva sata - ljubazno je odgovorio Bo¹koviæ na na¹ popodnevni poziv na njegov mobilni telefon. Na kasnije pozive, meðutim, nije odgovarao.



Bajaga: Èemu mazohizam?!

- O samoj pevaèici nemam posebno mi¹ljenje, pre svega jer mi se ne dopada njena muzika - ka¾e za Press Momèilo Bajagiæ Bajaga. - Inaèe, Bjork je odavno poznata po tome da voli na sceni do gura prst u oko domaæinima, pa se tako i u Kini otvoreno zalagala za nezavisnost Tibeta. Nije imala preteranog uspeha, jer je publika veæ posle prvih reèi jednostavno iza¹la iz sale. Meðutim, zaista mi nije jasna na¹a mazohistièka sklonost da se veèito dodvoravamo, prizivamo i ugo¹æujemo ljude za koje pouzdano znamo da nam nisu prijatelji.

VLADA ARSIÆ

Kamicak

Ako ona treba da privuce publiku na EXIT,najbolje da se organizatori doticnog kolektivno samoubiju.Mi u rodjenoj zemlji imamo mnogo vecih problema od politickog stava jedne Bjork.Nek peva u svom kupatilu i dosta  :>

Darker