Muslimani- pogled na Sjedinjene Dr¾ave, ekstremizam i demokratiju

Started by Bred, 06-03-2008, 12:19:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Galup, organizacija za ispitivanje javnog mnjenja u svetu, ovih dana je izdala izve¹taj o veoma obimnom istra¾ivanju u kojem je uèestvovalo vi¹e od 50 hiljada muslimana, koji odra¾avaju poglede vi¹e od milijarde muslimana u preko 35 zemalja. Navodi se da je to najveæe i najobuhvatnije istra¾ivanje ove vrste. U anketi koja je sprovoðena ¹est godina, postavljena je serija pitanja u vezi sa muslimanskim gledanjem na Sjedinjene Dr¾ave, ekstremizam i demokratiju.

Proteklo je gotovo sedam godina od napada 11. septembra, 2001, a i dalje ima mnogo pitanja bez odgovora o razlozima zbog kojih je grupa muslimana tog dana napala Sjedinjene Dr¾ave. Jedno od tih pitanja je zbog èega muslimani æute o terorizmu. Galupova  anketa ukazuje da se ogromna veæina muslimana (92 odsto) - bez obzira ¹to je mali procenat ispitanika izneo ekstremna gledi¹ta – ocenjuje kao umerena. D¾on Espozito, profesor religije i islamskih nauka na D¾ord¾taunskom univerzitetu u Va¹ingtonu, ka¾e da se verski ekstremizam i antiamerikanizam ne zasnivaju na islamskom  uèenju, nego pre na politièkim gledi¹tima koja potpiruju ekstremizam.

«Otkrili smo da je u okviru primarnih podsticaja politika, a ne pobo¾nost. Tu su politièke nepravde, tu su ekonomske nepravde, ¹to ne bi trebalo da nas iznenaðuje. Setite se kada smo posle nekoliko nedelja otkrili da napadaèi 11. septembra nisu do¹li iz izbeglièkih logora i da je u stvari veæina – pri tome dobro obrazovanih – pristigla iz finansijski dobrih uslova i da su neki bili religiozni, a neki nisu», priseæa se profesor Espozito.

Istra¾ivaèi iz Galupa ka¾u da postoje neka pitanja u pogledu kojih su politièki radikali i umerenjaci saglasni. Jedina razlika, ka¾u, jeste jaèina oseæanja prema tom pitanju.
Dalija Mogahed, vi¹a analitièarka u Galupu i ¹efica Galupovog centra za muslimanske studije, stacioniranog u Va¹ingtonu, ka¾e da je lak¹e okriviti islam, nego preispitati su¹tinska politièka pitanja i nepravde koje odjekuju ¹irom muslimanskog sveta i koje su mnoge naterale da se prikljuèe radikalnom taboru.

«Ono ¹to odvaja ovu grupu od veæine nije pobo¾nost, nego shvatanje politike. Utvrdili smo da akutni konflikti, kao ¹to su rat u Iraku, sada¹nji palestinsko-izraelski sukob, pa èak i rat u Avganistanu, treba da se re¹e da bi odnosi mogli da se pobolj¹aju», ka¾e ona.

Dalija Mogahed ka¾e da ogromna veæina muslimana ka¾e da se divi amerièkoj tehnologiji, slobodi govora i vrednosnom sistemu zasnovanom na mukotrpnom radu.
Ipak, istra¾ivanje je pokazalo gotovo potpunu saglasnost kada je reè o politici Sjedinjenih Dr¾ava. Postoji velika averzija prema predsedniku Bu¹u i njegovoj administraciji i meðu politièkim radikalima i meðu umerenima. Iako je moguæe da predsednik Bu¹ usmerava napore za ¹irenje demokratije u muslimanskom svetu, veæina muslimana ka¾e da Sjedinjene Dr¾ave i dalje nisu ozbiljne u tom pogledu, ka¾e profesor D¾on Espozito.

«Postoji op¹ti konsenzus meðu veæinom muslimana u pogledu naèina na koji vide amerièku inostranu politiku, koju mnogi vide kao dvostruki standard kada doðe do unapreðenja demokratije», ka¾e profesor.

On dodaje da su muslimani ¹irom sveta saglasni da zapadne vlade mogu da doprinesu pobolj¹anju odnosa smanjenjem retorike kada je reè o muslimanskoj kulturi i razdvajanju religije i terorizma.

«Prioritet i strahovanje veæine muslimana je pitanje ekstremizma i pitanje bezbednosti, ¹to ne bi trebalo da nas iznenadi, jer su to ljudi koje ekstremisti èesto ugro¾avaju. Ako odete na internet, naæi æete izjave pojedinih muslimana, saop¹tenja muslimanskih organizacija, muslimanske verske voðe koje neprekidno govore posle 11. septembra, taèno je da tamo ima i muslimanskih ekstremista, ali ih mediji ne pokrivaju», ka¾e profesor.

D¾on Espozito i Dalija Mogahed su saglasni da je najbolji naèin za premo¹æavanje jaza izmeðu Sjedinjenih Dr¾ava i muslimanskog sveta, ukljuèivanje u debatu reformatora iz glavnog toka. Ti ljudi, smatra dvoje eksperata, zala¾u se za promene miroljubivim sredstvima i pru¾anje pomoæi umerenima da izoluju ekstremiste.

voanews.com