Otkriven gen koji blokira ¹irenje HIV-a

Started by darusaz, 07-03-2008, 11:40:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Откривен ген који блокира ширење HIV-a
Тим истраживача са Универзитета у Алберти открио је ген који је у стању да блокира HIV, и заузврат спречи настанак сиде

Стивен Бар, молекуларни вирусолог са Института за медицинску микробиологију и имунологију, каже да је његов тим идентификовао ген назван TRIM22 који може да блокира HIV инфекцију у ћелијској култури тако што спречава склапање новог вириона.

„Када убацимо овај ген у ћелије, он спречава склапање нове вирусне честице хуманог имунодефицијентног вируса. То значи да вирус не може да изађе из ћелије и инфицира друге ћелије. На овај начин спречава се даље ширење вируса“ – наводи се у изјави Бара за „Сајенс дејли“.


HIV-1

Бар и његов тим су такође спречили да ћелије активирају TRIM22, што је довело до интересантног феномена. Наиме, нормалан одговор интерферона (IFN), протеина који координира одговор на вирусне инфекције, постаје бескористан у блокирању HIV инфекције.

„То значи да је TRIM22 веома важан део нашег телесног одговора на инфекцију HIV-ом. Резултати су врло узбудљиви, јер показују да наша тела поседују ген који је способан да заустави ширење HIV-a.“

Један од највећих изазова у борби против хуманог имунодефицијентног вируса је управо његова способност да мутира и избегне дејство лекова. Антиретровирусни лекови који су уведени средином 90-тих година двадесетог века, ометају вирус у биосинтези компоненти нових вириона. Али, и поред њихове ефикасности, лекови нису у стању да одстране вирус из огранизма. Бар и његов тим су открили ген који би потенцијално могао да одстрани вирус и то природно.

„Стално се појављују нови сојеви вируса који су отпорни на лекове, па се сви напори улажу у развој природних начина блокирања вируса. Откриће овог гена, који се природно налази у нашим ћелијама, може да нам отвори нове перспективе. Ген спречава склапање нових вирусних честица, тако да би у будућности било могуће развијање лекова и вакцина који би опонашали ефекте овог гена. Тренутно покушавамо да откријемо зашто овај ген не функционише код особа које живе са HIV-ом, као и начин да га код тих особа активирамо.“

Научници сада истражују способност овог гена за борбу са другим вирусима.

(За портал фармацеута превео и приредио М.А. Мешановић; преузето из "Science Daily")