Modu: Mobilni od 40 grama

Started by _d.0.t_, 07-03-2008, 22:48:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_d.0.t_

Modu: Mobilni od 40 grama



Funkcije, dizajn i oblik Modu mobilnog mogu se prilagoditi mnogim prilikama zahvaljujuæi minijaturnom modulu koji se kombinuje sa razlièitim maskama.

Te¾ak ne¹to vi¹e od 40 grama, mobilni telefon Modu va¾i za najlak¹i na svetu. Vrlo je minijaturan, dimenzije su mu 72mm x 37mm x 7.8mm. Poreðenja radi, manji je od iPod Nano ureðaja. Ako se jo¹ uzme u obzir da sadr¾i svega nekoliko dugmiæa neki bi se mogli zapitati èemu takav mobilni telefon slu¾i. Opisani Modu ureðaj je zapravo osnovni modul na koji se lako mogu dodavati razlièite znaèajno veæe Modu maske zavisno od potrebe korisnika. Ove dodatne maske mo¾emo zamisliti kao svojevrsne „ko¹uljice“ u koje se „oblaèi“ osnovni modul. Buduæi da æe mobilni primopredajnik, memorija, displej i MP3 plejer biti ugraðeni u osnovni mini modul, cena maski æe biti prilièno niska kako bi se kupci lako mogli odluèiti za njihovu kupovinu.

Planirane su maske sa najrazlièitijim funkcijama. Postoje maske u formi lepo dizajniranih MP3 budilnika, standardnog telefona, igraèke platforme, digitalnog rama, foto-kamere ili pak navigacijskog ureðaja. Na primer, oèigledna prednost ugradnje foto-kamere u Modu masku umesto u osnovni modul je moguænost jeftine promene maske u trenutku kada se pojave kamere sa vi¹om rezolucijom. Sa mobilnim telefonima kakve imamo danas u sliènoj situaciji bismo bili primorani da promenimo ceo mobilni telefon. Dakle, umesto all-in-one ureðaja kakvom te¾e dana¹nji mobilni telefoni, Modu nudi koncept lako promenjivih maski koje daju pojedinaène ¾eljene funkcije, a izgled i dizajn mobilnog stalno menjanju.

Modu bi trebao da se pojavi na tr¾i¹tu u oktobru ove godine. Za poèetak æe biti dostupan u Izraelu, Italiji i Rusiji. Za oko 200 evra zainteresovani æe moæi da kupe osnovni modul zajedno sa dve maske. Modu poseduje integrisani MP3 plejer kapaciteta 1GB, a zajedno sa Universal Music Group najavljen je razvoj maski prilagoðenih za pu¹tanje muzike. Prva verzija Modu-a podr¾avaæe samo GPS/GPRS. Tek od druge verzije modularnog telefona biæe podr¾ani noviji standardi koji omogoæavaju br¾i prenos podataka kao ¹to je HSDPA standard.

Zamisao osnivaèa Modu-a, Dov Morana iz Izraela, su u pro¹losti do¾ivele veliki uspeh. Njegova prva firma M-Systems godinama je proizvodila fle¹-memoriju. Firmu je 2006. godine kupio vodeæi svetski proizvoðaè fle¹-momorije SanDisk za 1.6 milijardi dolara. SanDisk je zainteresovan i za Modu i veæ je investirao 5 miliona dolara u razvoj ovog modularnog koncepta mobilnih telefona.

Da je koncept modula trenutno popularan meðu novim elektronskim spravicama pokazuje i proizvod koji dolazi iz kompanije Bug Labs. Svojevrsni lego princip za elektronske spravice nudi osnovni modul, ustvari mini raèunar, po ceni od 300 amerièkih dolara i razlièite module za nadograðivanje po ceni od 50 do 80 dolara. Meðu dodatnim modulima koje Bug Labs najavljuje za prvu polovinu ove godine su: kamera, LCD touch-screen, GPS i mini tastatura. Dodatni moduli se jednostavno postavljaju na osnovni modul dajuæi moguænost pravljenja razlièitih mini ureðaja. Pored toga ceo softver je open source tako da svi zainteresovani mogu pisati dodatne programe za ovaj neobièni ureðaj.


b92

Enea

zanimljivo.
ali malo mi je fizicki ruznjikav  :pst

Bred

Kako ces na tako malom otkucati poruku, zivo me zanima? :hm
:K

Enea

zar nisam procitala da ima tach skrin?

toliko je mali da ne znam da li bih se non stop prepipavala da vidim da li sam ga izgubila ili uopste ponela, jer ja sam od onih sto ne nosi telefon uvek i svuda..

_d.0.t_

ovaj telefonchicj je osnovni modul, a na njega cje se dodavati razne maske [koshuljice] u zavisnosti od potreba korisnika.

... vidi se da ste samo naslov prochitali...  :siza:

Enea

[off]ne nego se vidi da smo otupeli ili ne od strebanja[/off] :plez