Kofein dramatièno poveæava ¹ansu da doðe do spontanog pobaèaja

Started by Bred, 09-03-2008, 13:35:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Trudnim ¾enama lekari veæ dugo savetuju da ogranièe kolièinu kafeina koju unose u sebe. Jedno novo istra¾ivanje potvrðuje da kafein mo¾e dramatièno da poveæa ¹ansu da doðe do spontanog pobaèaja.

Nova studija pokazuje da trudne ¾ene koje piju ¹olju i po kafe dnevno – odnosno vi¹e od 200 miligrama kafeina – imaju dvostruko veæi rizik da do¾ive spontani pobaèaj. Upozorenje va¾i i za èaj, gazirana piæa skafeinom, pa èak i neke lekove.

Dr Trejsi Flenegan je ginekolog specijalista.
Ono ¹to je drugaèije kod ove studije, jeste da pokazuje da i prilièno nizak nivo kafeina mo¾e da se dovede u vezu sa pobaèajem, a to je vrlo va¾no", ka¾e ona.

Istra¾ivanje pokazuje da se i kod onih ¾ena koje su konzumirale manje od 200 miligrama kafeina dnevno - rizik od sponatanog pobaèaja poveæao. Niko zna zbog èega kafein ima takav efekat, ali struènjaci smatraju da mo¾da ubrzava ritam srca kod fetusa ili smanjuje dovod krvi do bebe. Studiju je obavila neprofitna organizacija «Maræ of Dimes», lider u oblasti zdravstvene nege majke i deteta. Iako najmanje jedan struènjak tvrdi da do najveæeg broja pobaèaja dolazi zbog anomalija kod fetusa, autori studije ka¾u da bi trudne ¾ene trebalo da poku¹aju da prestanu sa konzumiranjem kafeina bar u prva tri-èetiri meseca trudnoæe.

http://www.voanews.com/serbian/2008-03-08-voa7.cfm

--
kafein=kofein, greska u prevodu.
:wink:



:news:
Kafein poma¾e ko¾i da se li¹i ¹tetnih æelija pre no ¹to postanu kancerogene

Mo¾da i va¹a ko¾a ima sliène potrebe. Nauènici su naime otkrili da kafein poma¾e ko¾i da se li¹i ¹tetnih æelija pre no ¹to postanu kancerogene. Kafein u kafi ili èaju poma¾e da ostanemo budni, a istra¾ivaèi tvrde da ista supstanca mo¾e da pomogne organizmu da se li¹i kancerogenih æelija ko¾e. Pol Ngiem, sa medicinskog fakulteta dr¾ave Va¹ington:

«Nakon sprvoðenja nekoliko eksperimenata èini se  da kafein mo¾e selektivno da uni¹tava o¹teæene æelije.»

Pol Ngiem sa Univerziteta dr¾ave Va¹ington èlan je istra¾ivaèkog tima koji je izlo¾io mi¹eve ultra violetnim zracima i potom im namazao ko¾u losionom koji sadr¾i kafein. U tekstu objavljenom u èasopisu koji se bavi istra¾ivanjem raka tim je naveo da su mi¹evi èija je ko¾a tretirana kafeinom izgubili dvostruko vi¹e o¹teæenih æelija nego pod normalnim okolnostima. 
«Takodje je primeæen manji broj dugoroènih promena nastalih izlaganjem ultravioletnim zracima poput bora i sliènih promena na ko¾i.»

Ngiem dodaje da kafein po svemu sudeæi delimièno blokira protein u ko¾nim æelijama koji obezbedjuje da se DNK korektno èita. Ukoliko je taj protein blokiran, zdrave æelije su u redu, ali stradaju kancerogene æelije. On istièe da su potrebna dodatna istra¾ivanja, ali da bi kreme za sunèanje u buduænosti mogle da sadr¾ati kafein.

«Sam kafein ima kapacitet da blokira ultra violetne zrake i pretpostavka je da bi mogao da se iskoristi za obiène kreme za sunèanje.»

To bi omoguæilo i jaèanje odbrambenog sistema organizma u borbi protiv raka.

voanews.com