Skuplji placebo deluje bolje od jeftinog

Started by Bred, 06-03-2008, 15:02:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

La¾ne pilule, ili placebo, "bolje deluju" ukoliko su skuplje, pokazalo je istra¾ivanje sprovedeno na amerièkom Univerzitetu Djuk u Severnoj Karolini.

Veæ je utvrðeno da "¹eæerne pilule" èesto imaju neobja¹njivo povoljno dejstvo na ljude, a sada je Den Arieli s univerziteta Djuk ustanovio da skuplje placebo pilule znatno bolje deluju od jevtinijih, preneo je Rojters.

Istra¾ivanje je obavljeno na 82 dobrovoljca, koji su bili izlo¾eni blagom elektro¹oku, posle kojeg su im ponuðena navodna sredstva protiv bolova, koja su u stvari bila placebo.

Polovini je data bro¹ura u kojoj je pilula koju dobijaju predstavljena kao novo sredstvo protiv bolova, koje ko¹ta 2,50 dolara po komadu. Ostali su dobili "lek" za koji je u bro¹uri stajalo da ko¹ta svega 10 centi.

Èak 85 odsto ispitanika iz prve grupe prijavilo je da im se bol smanjio po¹to su uzeli skupi "lek", dok je jevtini "lek" umanjio bol samo 61 procentu uèesnika iz druge grupe.

Ovaj rezultat u skladu je sa rezultatima nekih ranijih studija koji pokazuju da ljudi vi¹e cene one stvari za koje su vi¹e platili, ali Arieli navodi da je uticaj te ljudske osobine i na uèinak koji ima placebo posebno interesantan.

Placebo se, inaèe, èesto koristi u kontrolnoj grupi kod ispitivanja dejstva nekog novog medikamenta. Ova reè na latinskom znaèi "ugodiæu". Arieli dejstvo placeba opisuje kao "jednu od najfascinantnijih i najmanje iskori¹æenih sila u univerzumu".

b92

BK

Znaci kupiti, onom ko je bolestan, najjeftinije (ili jos bolje napraviti) a RECI da ste vrlo skupo platili...

tarantulica

Quote from: BK on 07-03-2008, 11:28:03
Znaci kupiti, onom ko je bolestan, najjeftinije (ili jos bolje napraviti) a RECI da ste vrlo skupo platili...

To je pravi placebo :trfr: