Otkriæe o Alchajmerovoj bolesti

Started by Bred, 13-03-2008, 17:32:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Singapur -- Singapurski nauènici otkrili za¹to mozak proizvodi ¹tetne depozite plaka, koji u kasnijem ¾ivotu dovode do Alchajmerove bolesti.

Posle sedmogodi¹njeg istra¾ivanja, singapurski struènjaci, predvoiðeni profesorom Sjao D¾i Èengom, su ustanovili da je talo¾enje plaka, koje ugro¾ava osnovne mo¾dane funkcije, u stvari nusproizvod prirodnog regenerativnog procesa mozga. U mlaðim godinama te naslage izgleda ne ¹tete mo¾danoj funkciji, ali u starosti mogu da budu fatalne.

Ovo otkriæe podgrejalo je nadu da bi se mogao razviti lek koji bi spreèio akumuliranje ¹tetnih naslaga, prenela je agencija DPA.

U dana¹nje vreme od Alchajmerove bolesti oboli jedan od 100 ljudi starijih od 65 godina. Oboljenje, za koje zasad nema leka, poèinje slabljenjem memorije, a na kraju bivaju ugro¾ene sve vitalne funkcije organizma.

Singapurski tim je utvrdio da proces proizvodnje novih mo¾danih æelija ima za posledicu talo¾enje plaka, ¹to obja¹njava za¹to se kod obolelih od Alchajmera registruje vi¹ak novih æelija mozga.

Ustanovljena su i dva tipa proteinskih molekula u mozgu od kojih zaivisi dinamika produkcije novih æelija. Koristeæi singapursko otkriæe, farmaceutske kompanije mogle bi da proizvedu lek koji bi blokirao ¹tetno, a podsticao korisno delovanje tih proteina.

b92