Izlo¾ba Dinosaurusi Argentine d¾inovi Patagonije u Beogradu

Started by Bred, 17-06-2009, 22:34:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izlo¾ba "Dinosaurusi Argentine- d¾inovi Patagonije", na kojoj æe biti predstavljeno 40 eksponata 13 razlièitih vrsta skeleta i delova skeleta dinsoaurusa, biæe otvorena od 19. juna u Impuls holu u Beogradu.
Direktor Prirodnjaèkog muzeja u Beogradu Slavko Spasiæ rekao je da izlo¾ba ima veliki nacionalni znaèaj i da do sada takva postavka nije viðena na ovim prostorima.

IZLO®BA Prema njegovim reèima, izlo¾ba pru¾a informacije o evoluciji planete Zemlje, preko istorije dinosaurusa, od geolo¹kih etapa preko stani¹ta i prirodnog ambijenta gde su egzistirali, pa sve do pregleda raznovrsnih teorija o razlozima njihovog izumiranja.
Spasiæ je istakao da izlo¾ba ima za cilj i da kulturni sadr¾aj Beograda podigne na vi¹i nivo, ali i da animira èitav region, kao i da privuèe posetioce tokom Univerzijade.
"Pored te velike postavke, planiramo i da organizujemo bogat i raznovrstan prateæi program, kao ¹to su kreativne radionice, kvizovi i slagalice na temu dinosaurusa i struèna predavanja posveæena toj temi", rekao je on.
Izlo¾ba æe biti realizovana u saradnji sa udru¾enjem Grupo Cultural iz Argentine (GGPCLA) , koji su i autori te postavke, koja je do sada bila predstavljena u Bukure¹tu, Budimpe¹ti i u izraelskom Nacionalnom muzeju u Haifi.
Koordinator projekta Aleksandra Saviæ rekla je da æe na izlo¾bi biti predstavljeno oko 40 eksponata meðu kojima su i jaja dinosaurusa, gnezdo mladunaca, replika naðenih otisaka stopa.
Prema njenim reèima, na izlo¾bi æe biti predstavljeni i kompletni skeleti sedam dinosaurusa, meðu kojima je veliki krvoloèni mesojed Giganotosaurus karolini, koji je dugaèak preko 14 metara i veliki biljojed Rebaèisaurus tesonei, èija du¾ina prelazi 17 metara, a premijerno u Beogradu æe biti izlo¾en kompletan skelet Megaraptora, dugaèkog devet metara, sa kand¾om dugom pola metra.
"Na izlo¾bi æe biti predstavljena i èetiri kompletna skeleta jednog od najstarijih dinosaurusa koji su ikada ¾iveli na Zemlji, Hererasaurusa, dugog oko 4,5 metra, a osim eksponata dinosaurusa, na izlo¾bi æe biti prikazani autentièni filmovi o iskopavanjima i istra¾ivanjima dinosaurusa, kao i o ¾ivotu dinosaurusa", rekla je ona.
Direktor Prirodnjaèkog muzeja Slavko Spasiæ je dodao da æe tokom izlo¾be biti organizovana i postavka "Srbija u doba dinosaurusa" koju æe realizovati kustosi tog muzeja, a na kojoj æe biti izlo¾eni primerci fosilnog sveta koji je u tom periodu ¾iveo na tlu dana¹nje Srbije.
Prema njegovim reèima, u periodu mezozika, kada su ¾iveli dinosaurusi, podruèje Srbije je prete¾no bilo pod morem, ali poslednjih godina su pronaðeni tragovi dinosaurusa na Staroj planini.
Izlo¾ba æe biti otvorena do 15. januara 2010. godine, a tokom izlo¾be Hotel "Kontinetal" æe u hali Impuls otvoriti nekoliko restorana, kafea, igraonica za decu sa znaèajno povoljnijim cenama.
Ulaznice za izlo¾bu "Dinosaurusi Argentine- d¾inovi Patagonije" prodavaæe se po ceni od 450 dinara za odrasle, 300 dinara za grupne posete i decu do 12 godina, a biæe prodavani i porodièni paketi koji æe ukljuèivati karte za dvoje odraslih i dvoje dece po ceni od 1.200 dinara.
Izlo¾bu je finansijski podr¾alo Ministarstvo kulture Srbije, Rajfajzen banka i Hotel "Kontinental".

http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=53074

Yasmin