UNMIK policija hapsila Srbe u sudu

Started by Bred, 17-03-2008, 12:46:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Kosovska Mitrovica, Pri¹tina, Beograd, Graèanica -- Pripadnici specijalne jedinice UNMIK policije uhapsili su 32 osobe ispred i u zgradi suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Neredi nakon ¹to je UNMIK zauzeo zgradu suda (FoNet)

U iznenadnoj akciji koja je poèela u 5.30 sati, policajci su zauzeli zgradu Op¹tinskog i Okru¾nog suda i sa nje uklonili dve srpske zastave. Prilikom hap¹enja, Srbi, meðu kojima je bilo i ¾ena, nisu pru¾ali otpor. Neredi, do kojih je zatim do¹lo u Kosovskoj Mitrovici, prekinuti su nakon ¹to su se pripadnici KFOR-a i UNMIK policije povukli ispred zgrade suda.

Podsetimo, kada su uhap¹eni trebali da se odvezu, velika grupa graðana blokirala je ulice i poèela da gaða kamenicama pripadnike UNMIK-a, a vojnici su odgovorili ispaljivanjem ¹ok bombi i suzavca.

Jedno vozilo Kfora i jedno vozilo UNMIK policije su zapaljeni.



U zgradi suda bilo je najpre uhap¹eno 53, ali su Srbi demonstranti presreli pojedina vozila UNMIK-a i oslobodili 21 uhap¹enog.

Radnici pravosuða osloboðeni su u trenutku kada su tri policijska vozila iza¹la iz kruga suda u nameri da uhap¹ene transportuje dalje.

Jedan od osloboðenih, radnik Op¹tinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, Milenko Staniæ, izjavio je da su specijalci UNMIK policije upali u zgradu suda jutros oko 5.30 èasova i da su polupali ¹altere u prizemlju gde su bili radnici pravosuða.

"Istog trenutka su nas vezali, odbijajuæi da s nama razgovaraju o bilo èemu, i oduzeli nam i iskljuèili mobilne telefone. Posle toga popeli su se na vi¹e spratove, odakle smo èuli buku", rekao je Staniæ.

Uhap¹eni prebaèeni u Pri¹tinu

U pritvor u Pri¹tini prebaèeno je 32 Srba, uhap¹enih u zgradi suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, potvrðeno je danas u Kosovskoj policijskoj slu¾bi. Isti izvor naveo je da je meðu uhap¹enima 20 mu¹karaca i 12 ¾ena.
Akciju su izveli pripadnici meðunarodne policije iz Ukrajine i Poljske, a oko zgrade suda u ¹irokom luku postavljena su dva kordona.

U prvom su vojnici Kfora iz Francuske sa bornim kolima, a u drugom specijalci UNMIK policije.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici su se èule sirene za uzbunu, a helikopteri Kfora nadleæu grad.

Kako je juèe izjavio okru¾ni javni tu¾ilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigoviæ, radnici pravosuða srpske nacionalnosti nameravali su da ostanu u zgradi Op¹tinskog i Okru¾nog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici dok ne postignu dogovor sa predstavnicima UNMIK-a o njihovom zahtevu da se vrate na posao.

Do dolaska UNMIK-a i Kfora na Kosovo 1999. godine, u pravosuðu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba.

Oni su protestovali svakodnevno ispred zgrade suda, od 21. februara, tra¾eæi da se vrate u zgradu.

U petak ujutro uspeli su da probiju kapije i uðu u zgradu suda, gde su postavili srpske zastave.

Elj¹ani: Kontrolu preuzima Kfor

(FoNet)
(FoNet)
Portparol Kosovske policijske slu¾be Veton Elj¹ani potvrdio je da se UNMIK i KPS povlaèe, a da æe kontrolu nad severnim delom grada preuzeti Kfor.

On je dodao da ima 25 povreðenih pripadnika meðunarodnih snaga bezbednosti, tvrdeæi da ne raspola¾e detaljnijim informacijama.

Prema reèima izvora B92 iz policije UNMIK, pet pripadnika je te¾e povreðeno i u ¾ivotnoj opasnosti su.

Izvor B92 ka¾e i da je Kfor dobio odobrenje da upotrebi vatrenu sliu i sprovede odgovarajuæe mere kako bi obezbedio mir na severu Kosova.

Veton Elj¹ani je prethodno izjavio je da su u Kosovskoj Mitrovici rano jutros intervenisale specijalne jedinice UNMIK policije uz podr¹ku Kfora, kao i da su zadr¾ane 53 osobe.

Elj¹ani je kazao da su osobe koje su zadr¾ane, odnosno radnici pravosuða koji su se nalazili u zgradi Okru¾nog i Op¹tinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, osumnjièene za nasilni upad u imovinu koja pripada UNMIK-u.


nastavak-> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=03&dd=17&nav_id=289533

--
Bas me interesuje d ali bi ovako smeli sa Albancima da urade.
:F

--
ne mogu da verujem kako nas tretiraju upravo ti iz EU-kao da smo niza rasa.
:ohwell: :nonono:



Ukrajinski policajac prva ¾rtva
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Kosovska Mitrovica, Pri¹tina -- UNMIK policajac iz Ukrajine, koji je povreðen tokom juèera¹njih nemira, podlegao je povredama u bolnici u Pri¹tini.

Ukrajinski pripadnik policije UNMIK-a preminuo je od povreda zadobijenih tokom nemira u Kosovskoj Mitrovici, saop¹tilo je ukrajinsko Ministarstvo unutra¹njih poslova. Policijski oficir je preminuo kasno sinoæ "posle hirur¹ke operacije, od mnogobrojnih povreda", ka¾e se u saop¹tenju ministarstva. Dodaje se da se broj ranjenih Ukrajinaca, iz sastava UNMIK-a, sa 14 popeo na 20.

©ef pres slu¾be ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Vasilij Kiriliè, izjavio je da bi Ukrajina mogla da povuèe svoje ljude iz mirovnih snaga UN na Kosovu.

Kamenicama na Kfor

Manja grupa mladiæa u severnom delu Kosovske Mitrovice gaðala je danas kamenicama kolonu vozila francuskih vojnika Kfora, ali veæih incidenata nije bilo.

Mladiæi su kolonu gaðali kamenicama u blizini Tehnièke ¹kole.

Francuski vojnici su ispalili jednu ¹ok bombu, kao i gumene metke u vazduh, nakon èega su se mladiæi razbe¾ali.
Ta odluka bi mogla da bude doneta po povratku ministra unutra¹njih poslova Jurija Lupenka sa posete Kosovu tokom koje æe prostudirati tamo¹nju situaciju, izvestio je Itar-Tas.

Ministarstvo spoljnih poslova trenutno je zaokupljeno prebacivanjem u Ukrajinu tela ukrajinskog policajca koji je sinoæ preminuo od rana zadobijenih u nemirima u Kosovskoj Mitrovici, naveo je Kiriliè.

Sinoæ i jutros mirno

U severnom delu Kosovske Mitrovice, posle juèera¹njih sukoba demonstranata sa UNMIK policijom i Kforom zbog hap¹enja Srba zaposlenih u pravosuðu, tokom noæi i jutros je mirno.

"UNMIK æe se vratiti"

©ef pres slu¾be komesara UNMIK policije Luis Cisneros izjavio je da æe se pripadnici UNMIK policije vratiti u severnu Kosovsku Mitrovicu, ali nije mogao da precizira kada æe se to dogoditi.

"Vratiæemo se u severnu Mitrovicu, ali ne mogu da ka¾em taèno kada, jer to jo¹ uvek nije odreðeno. Ali, radimo u saradnji sa Kforom i, kada se obe strane budu slo¾ile da je podesno za UNMIK policiju da se vrati, ona æe se vratiti", rekao je Cisneros.
Most na Ibru, koji deli severni - srpski, od albanskog - ju¾nog dela Kosovske Mitrovice, zatvoren je danas za saobraæaj.

Uz razvuèenu bodljikavu ¾icu ka srpskom delu grada, na mostu su postavljena i tri prevrnuta kontejnera, a osim jednog vozila UN policije nema pripadnika meðunarodnih snaga.

Slièna je situacija i na drugoj strani mosta, u ju¾nom delu grada.

Preko centralnog gradskog mosta prelaze samo malobrojni pe¹aci.

U Zdravstvnom centru u Kosovskoj Mitrovici sme¹teno je 15 te¾e povreðenih osoba, dok su na leèenje u Beograd upuæeni Ilija Æuæa i u Kragujevac Neboj¹a Vukomanoviæ, koji su najte¾em stanju.Vukomanoviæ je operisan na Neurohirur¹koj klinici u Kragujevcu i jo¹ uvek se nalazi u komi.

U severnom delu Kosovske Mitrovice nema pripadnika UNMIK policije, ali su naoru¾ani vojnici Kfora razme¹teni ispred suda, zgrade Kosovske policijske slu¾be i UNMIK administracije.

Èlanovi pregovaraèkog tima najavili su da su spremni za razgovor sa predstavnicima UNMIK-ovog pravosuða i da nude re¹enje za povratak Srba zaposlenih u sudovim i tu¾ila¹tvu u prostorije u severnoj Mitrovici.

Pregovaraèkom timu æe se pridru¾iti i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijeviæ.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=03&dd=18&nav_id=289703