Zabranjen JuTjub zbog Ataturka

Started by Bred, 13-03-2008, 17:34:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Istanbul -- Turska je danas blokirala pristup internet sajtu JuTjub zbog video snimka kojim se vreða Mustafa Kemal Ataturk.

Tursko tu¾ila¹tvo zatra¾ilo je od suda da zabrani pristup sajtu JuTjub zbog spornog snimka o Ataturku, osnivaèu moderne turske dr¾ave. Sud je prihvatio taj zahtev tu¾ila¹tva i za sada je nejasno koliko dugo æe biti na snazi zabrana. Turska je i ranije zabranjivala pristup sajtu JuTjuba, a zabrana bi bila na snazi sve dok sa sajta ne bi bio skinut sporni snimak, javila je agencija Anadolija.

Prema turskim zakonima, vreðanje Ataturka je krivièno delo.

Ataturk (1881-1938) bio je turski vojskovoða, revolucionar i dr¾avnik koji se smatra ocem moderne Turske.

Turska je 1924. postala republika èiji je predsednik postao Ataturk.

b92

darusaz

#1


Турска има закон који штити лик и дело Мустафе Кемала. Дакле сваки критички поглед или став према првом Председнику Турске је строго забрањен. Овај закон не спроводе само судови, већ и када треба и војска. Добар пример је било стављање забране на отварање Ататуркове приватне преписке између њега и његове супруге. Турска војска је у последњем тренутку спречила да се та преписка стави доступна јавности са образложењем "да нико неће правити мајмуна од Мустафе Кемала".

Такође је генерално строго забрањено у негативном контексту спомињати турску војску или турску заставу. А да не причам теоретски о спаљивању исте.  :run

Највећи Турчин свих времена, јербо турска историја почиње 1923. године, и све пре тога су "неке тамо Османлије које чак нису ни користиле наше писмо и језик" (како веле Турци), је рођен у Солуну. Умро је од цирозе јетре, јер је нажалост био склон ка алкохолу. Свако место у Турској има улицу или булевар по њеховом имену. У питању је увек најважнија улица у месту. Има ту аналогије са Ј.Б. Титом.


Ататурково тело сахрањено је у грандиозном маузолеју "Аниткабир" у Анкари.

mikele

Пре десетак дана је и Иран(ако се добро сећам) урадио исту ствар и блокада је трајала неколико дана,док спорни снимак није уклоњен са сајта.Вероватно ће се и сада поновити иста ситуација.
У сваком случају,по мени ту није ништа спорно.И требају да блокирају приступ сајту који пљује по њиховој историји.Можда је то радикална мера,али и треба тако.

darusaz

Не знам колико је ова вест свежа уопште. Знам да су блокирали youtube.com пре једно 2-3 месеца, али су га након неколико дана одблокирали.

Узгред, добар део младих у Турској, зачуђујуће, сматрају законе о заштити Ататурка и других државних симбола - ретроградним.  :roll:

Bred

Ova prva je prilicno sveza, a to sa Iranom je bilo pre malo vise vremena ...  :wink:

darusaz

Ма у Турској сваки други месец блокирају youtube.com.

Ко год није био у Турској, ево да му пренесем да се присуство Мустафе Кемала осећа свуда. Он је жив, а није жив. Од новчаница, преко редовних поштанских марака, до уметничких слика и фотографија у хотелима, јавним зградама, канцеларијама државних установа.... свуда вас погледом прати плавооки Ататурк. Такође, један од најлепших и највећих атлетских/фудбалских стадиона у Европи, лоциран у Истанбулу се зове по њему - Ататурков олимпијски стадион (грађен за потребе кандидатуре за ЛОИ).



Е да, презиме Ататурк му је доделио "Meclis" тј. скупштина Турске. У буквалном преводу значи - Отац Турске. Ово презиме након његове смрти у Турској више нико не сме да користи. Турци до реформи које је спровео Мустафа Кемал нису познавали презимена као категорију. Имали су само лична имена и титуле. Ово "Кемал" у случају Мустафе Кемала Ататурка значи "савршен" и  тај препознатљив епитет му је наденуо учитељ у војној школи због феноменалног баратања математиком.  :wink:

Латинично писмо и реформу језика, пре свега речника (избачена је већина арапских и персијксих речи) иницирао је управо Ататурк.

Bred

Kina blokirala pristup "Jutjubu"
Izvor: Tanjug
Peking -- Kineska vlada donela je odluku da blokira pristup sajtu za razmenu video sadr¾aja "Jutjub" sa sedi¹tem u San Brunu, Kalifornija.

Odluka je doneta nakon ¹to se u ponudi ovog sajta na¹lo vi¹e desetina snimaka represivnih mera primenjenih tokom protesta u tibetanskoj prestonici, Lasi. Tokom protesta u Lasi, prema procenama tibetanskog parlamenta, koji se nalazi u egzilu u Indiji, poginulo je vi¹e od stotinu ljudi. Peking, koji tvrdi da je u neredima bilo desetak ¾rtava, nije ¾eleo da komentari¹e blokadu "Jutjuba".

Kina je zemlja s najveæim brojem internet korisnika u svetu - 210 miliona - èime je prema¹ila SAD, gde ih ima 161 milion, ali je u toj zemlji internet daleko od slobodnog prostora, objavio je francuski "Mond".

List podseæa da je nevladina organizacija "Reporteri bez granica" nedavno stavila Kinu na listu zemalja "neprijatelja interneta".

Ta organizacija je istakla da je Kina i dalje "najveæi zatvor" za "onlajn" novinare i blogere.
b92