Automobilom na odmor

Started by Bred, 08-06-2008, 15:05:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Vozaèi koji tokom leta planiraju put ka destinacijama u inostranstvu moraju da se znaju da su saobraæajni propisi u mnogim zemljama Evrope rigorozniji nego u Srbiji.

U veæini nije dozvoljena ni najmanja upotreba alkohola, a osim tehnièke ispravnosti automobila, vozaèi moraju da nabave zeleni karton, meðunarodnu dozvolu i da, pored sve opreme i rezervnih delova, u kolima imaju svetleæi prsluk. U nekim zemljama obavezan je èak i protivpo¾arni aparat.

Kada je alkohol u pitanju najstro¾i su propisi u Crnoj Gori, Bugarskoj, i Maðarskoj, u kojima vozaèi ne smeju da imaju ni promil alkohola u krvi. Ne¹to tolerantniji su u Grèkoj i Italiji gde je dozvoljena granica do 0,8 promila.

U AMSS ka¾u da meðunarodna vozaèka dozvola nije potrebna u svim zemljama EU.

"Meðunarodna vozaèka dozvola potrebna je, recimo, za Grèku i Makedoniju, nije potrebna za Bosnu, Hrvatskui i Sloveniju", ka¾e Zorica Bilibajgiæ iz AMSS-a.

Pre nego ¹to vozaèi napuste Srbiju, moraju da budu spremni i na eventulane kazne saobraæajne policije u Srbiji.

Iz Saobraæajne policije apeluju na smirenost u vo¾nji, i preporuèuju tehnièki pregled automobila.

"Pripremamo pojaèanu kontrolu, naroèito na tim tranzitnim putnim pravcima prema turistièkim destinacijama i upozoravamo vozaèe da æe biti pojaèan intenzitet saobraæaja", ka¾e Stojadin Jovanoviæ iz Saobraæajne policije.

U pet od sedam susednih dr¾ava obavezna su non-stop upaljena svetla. Takva pravila su u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Maðarskoj. Kazne za neukljuèena svetla su od 30 do 80 evra.

Dozvoljena brzina u regionu u naseljima je do 50 kilometara na èas, na magistralnom putu do 100, a na autoputu 130 kilometara na èas.

Vezivanje pojaseva obavezno je u svim evropskikm zemljama.

Svuda, osim u Srbiji, zabranjeno je kori¹æenje mobilnog telefona u vo¾nji.

U AMSS-u apeluju na vozaèe da pre nego ¹to krenu na put provere pozivom na 987 da li ima zastoja na graniènim prelazima i da li na deonici kojom æe proæi ima radova.

Besplatan tehnièki pregled

Parking servis æe i ovog leta u Beogradu organizovati besplatnu kontrolu ispravnosti vozila za sve graðane, kako bi se poveæala bezbednost u saobraæaju.

Akcija æe trajati celog leta, a vozaèi æe ispravnost svojih èetvorotoèka¹a moæi da provere u autocentrima "Parking servisa" na Mostarskoj petlji i u novobeogradskim blokovima 45 i 53.

Besplatne kontrole ukljuèuju pregled koèionog i upravljaèkog sistema, svetlosne signalizacije i ispravnosti brisaèa.