Negativne posledice biogoriva

Started by Bred, 27-03-2008, 15:12:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta
Brisel -- Razvoj i kori¹æenje biolo¹kih izvora energije mo¾e da ima lo¹e efekte na èovekovu okolinu kao i da dovede do poveæanja cena hrane.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i nauènik koji se bavi klimatskim promenama Rad¾endra Paèauri zapitao se juèe u Evropskom parlamentu da li politika SAD o transformisanju kukuruza u etanol, koji bi se koristio kao transportno gorivo, mo¾e da smanji emisiju ¹tetnih gasova u atmosferu, kao i efekte globalnog zagrevanja.

Neslaganja su nastala zbog kori¹æenja prehrambenih proizvoda za pravljenje biolo¹kih goriva kao alternative starim gorivima. Neki borci za za¹titu èovekove sredine i politièari smatraju da æe to uticati na poveæanje cena hrane, ugro¾avanje vladinih bud¾eta, kao i do smanjenja broja ¹uma u jugoistoènoj Aziji i Brazilu.

"Moramo da budemo veoma, veoma pa¾ljivi kada se radi o biolo¹kim gorivima jer njihovo kori¹æenje utièe na proizvodnju hrane i mo¾e dovesti do destabilizacije prehrambenog tr¾i¹ta", rekao je na konferenciji za novinare Paèauri, koji je predsednik upravnog odbora Meðunarodnog panela za klimatske promene UN.

SAD su najveæi svetski proizvoðaè biolo¹kih goriva, koje uglavnom prave od kukuruza.

To je, prema reèima Paèaurija, dovelo do poveæanja cene kukuruza na svetskom tr¾i¹tu.

Nauènici, pak, smatraju da neke vrste biolo¹kih goriva emituju veæu kolièinu ugljen-dioksida u atmosferu nego klasièna goriva.

Meðutim, pristalice biolo¹kih goriva ka¾u da su ona jedina alternativa starim gorivima i uglavnom ¹tite atmosferski omotaè.

Paèauri je u svom razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta rekao da je od kljuènog znaèaja da se pronaðu drugi naèini za proizvodnju biolo¹kih goriva, ukljuèujuæi i ulaganja i istra¾ivanja razvoja transformisanja celuloznih materijala u teèna goriva, kao i kori¹æenje poljoprivrednih ðubriva.

Paèauri je najavio da bi na predstojeæoj konferenciji UN u Kopenhagenu, koja æe biti odr¾ana sledeæe godine, mogao da bude usvojen novi sporazum o klimatskim promenama, koji bi imao u vidu nova saznanja o biolo¹kim gorivima.

b92