Spu¹teno stopalo - e pa ¹ta?

Started by Bred, 19-08-2006, 02:31:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Spu¹tena stopala kod male djece u veæini se sluèajeva pobolj¹aju sama od sebe, ¹to znaèi da je lijeèenje posebnim cipelama ili pomagalima èesto nepotrebno, pokazala je nova studija. 

"Djecu s tipiènim fleksibilnim spu¹tenim stopalom ne bi trebalo optereæivati posebnim cipelama ili pomagalima", zakljuèuju lijeènik Martin Pfeiffer sa sveuèili¹ta u Beèu i njegovi kolege u znanstvenom èasopisu Pedijatrija.

Djeca se raðaju sa spu¹tenim stopalima, a luk stopala postupno se formira u prvim godinama ¾ivota, obja¹njavaju Pfeiffer i njegov tim. Dok mnogi roditelji tra¾e lijek za takva stopala, istièu, znanstvenici sve vi¹e dijele mi¹ljenje da lijeèenje u veæini sluèajeva nije potrebno.

Lijeèenje je potrebno za nefleksibilno spu¹teno stopalo koje uzrokuje bol i probleme, dodaju. No fleksibilno spu¹teno stopalo - kod kojeg luk nestaje kada dijete stoji a pojavljuje se kada se ispru¾i palac ili dijete stoji na prstima - sve vi¹e se smatra normalnom fazom u razvoju.

Posebne cipele ili pomagala za stopalo djeci nisu udobna. Postoje takoðer dokazi da kori¹tenje potpora za luk stopala ili èak redovito no¹enje cipela koje èvrsto podr¾avaju stopalo prije ¹este godine ¾ivota mogu pogor¹ati spu¹teno stopalo ometanjem normalnog razvoja mi¹iæa, istièu austrijski znanstvenici.


Net.hr

rade

Meni su cipele uvek smetale kada sam bio mali. Bosonogo detinjstvo je ne¹to ¹to sam ¾eleo, ali na ¾alost to nije moguæe u na¹im uslovima ¾ivota. Moj bra je imao problema sa ravnim stopalima i ni¹ta od tih pomagala kada je bio mali, nije pomagalo. U pubertetu je trenirao plivanje, pa vaterpolo i sada ima perfektno zaobljena stopala, a nije ni primetio kada se to desilo. Postoje i sluèajevi koji se ceo ¾ivot sa raznoraznim pomagalima bore protiv istog problema pa nikada ne  do¾ive stajanje na zakrivljenoj osnovi. Mo¾da su ti ljud stabilniji i sigurnije stoje na zemlji :`?  :roll:

vladimir

Ma, za ravne tabane samo treba sto vise hodati bos.Nema boljeg leka od toga. :K

Bred


Ne moze samo hodanje bosom nogom da ispravi ravno stopalo, u pravu je rade to se tesko koriguje. Ono sto je veci problem jeste sto ljudi sa ravnim stopalima imaju problema sa kicmom I sto nisu “otporni”  na dugo stajanje.


vladimir

Fora je da, kad imas ravne tabane, kao klinac sto vise hodas bosonog i do puberteta se to sve iskoriguje... :wink:

rade

Nije uvek pravilo, mada doktori preporucuju. Neko jednostavno ceo zivot sa tim kuburi iako se od malih nogu bori ptotiv istog. Za farmaceute u apoteci koji stoje po ceo dan za recepturom je ubistvo ako imaju ravna stopala. Kicma ih otkida.   :ohwell: