BBC: Ugled SAD u svetu i dalje lo¹

Started by Bred, 03-04-2008, 11:35:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |

Da li æe nova amerièka administracija
uspeti da pobolj¹a imid¾ Amerike?

Ugled Sjedinjenih Amerièkih Dr¾ava u svetu poèeo je da se, posle dugogodi¹njeg strmoglavog pada, polako popravlja, mada svet i dalje ima gore mi¹ljenje o SAD nego o Evropskoj uniji, Brazilu, Kini, Indiji i Rusiji.

Prema rezultatima istra¾ivanja javnog mnjenja, koje je u 34 zemlje ¹irom sveta obavio BBC, pozitivnu sliku o SAD sada ima èetiri odsto vi¹e ljudi nego prethodne godine. Oko 35 odsto ispitanika su izjavili da imaju pozitivno mi¹ljenje o SAD, ali veæina (47 odsto) i dalje zastupa suprotan stav, pokazuje anketa BBC. Prethodne godine, pozitivnu sliku o SAD imalo je samo 28 odsto ispitanika.
Ugled SAD u svetu pogor¹ava se iz godine u godinu od 2003. godine, kada su Amerikanci napali i potom okupirali Irak. Sada je, pak, do¹lo do izvesnog pobolj¹anja, ka¾u britanski istra¾ivaèi, zahvaljujuæi idejama iznetim tokom kampanje pred predsednièke izbore u SAD.
"Tome je, najverovatnije, doprinela lepeza mi¹ljenja koje su, tokom predizborne kampanje, izneli kandidati... To je probudilo nadu da æe nova administracija u Va¹ingtonu, mo¾da, voditi drugaèiju spoljnu politiku", izjavio je Rojtersu Stiven Kal, direktor Programa za meðunarodnu politiku Univerziteta u Merilendu.
Uprkos manjem pomaku, svetsko javno mnjenje i dalje ima negativan stav prema SAD - tako se izjasnilo 47 odsto ispitanika (pro¹le godine 52 odsto). Poreðenja radi, o EU se pozitivno izrazilo 52 odsto ispitanika, o Brazilu 44 odsto, a o Kini 47 odsto. Indija u¾iva simpatije 42 odsto ispitanika, a Rusija 33 odsto. Ugled SAD je najmanje lo¹ u Keniji, na Filipinima, u Izraelu, Nigeriji, Gani i Srednjoj Americi, gde je 50 odsto ispitanika reklo da SAD imaju pozitivan uticaj na svet, a najgori je u Meksiku, Argentini, Egiptu, Indiji i Rusiji, gde lepo mi¹ljenje o SAD ima manje od 20 odsto ispitanika. Najodbojniji stav prema SAD imaju graðani Turske i Egipta (73 odsto).
U tim zemljama se, meðutim, lo¹e kotira i Nemaèka, koju negativno do¾ivljava 72 odsto ispitanika, a potom slede Liban (67 odsto), Kanada (62), Australija (58) i Argentina i Meksiko (oboje po 56 odsto). Iran se najni¾e kotira od svih dr¾ava na svetu - pozitivno mi¹ljenje o toj zemlji ima samo 20 odsto graðana zemalja koje su uèestvovale u istra¾ivanju - najvi¹e zbog programa te zemlje za obogaæivanje uranijuma.
"Iran i dalje plaæa cenu sukoba sa UN oko nuklearnog programa", izjavio je Dag Miler, predsednik kompanije za ispitivanje javnog mnjenja "Globsken"